- Kansainvälistyminen
Verkkokauppias, oletko valmis muutoksiin heinäkuun alussa?
Kun Angela ostaa Berliinissä uuteen kotiin verkkokaupasta maton, hän maksaa ostoksessaan Saksan arvonlisäveron. Daniel taas maksaa Tukholmassa urheiluvaatteista Ruotsin alv:n. Verkkokauppias, juuri nyt on aika valmistautua 1.7. tuleviin verouudistuksiin. Kansainvälisessä kuluttajaverkkokaupassa verotus tehdään pian kohdemaan alv:lla.
Verkkokaupan arvonlisäverotus muuttuu 1.7.2021. Jokaisen muihin EU-maihin myyvän verkkokaupan on nyt syytä olla hereillä.
Muutokset tavarakaupassa koskevat melkein kaikkia
Heinäkuusta lähtien toisessa EU-maassa asuville kuluttajille myytävien tavaroiden hintoihin pitää sisällyttää paikallinen arvonlisävero. Poikkeuksen muodostavat vain alle 10 000 euroa vuodessa EU-myynneistä saavat verkkokauppiaat.
”Heinäkuun alusta muutos koskee jokaista verkkokauppiasta. Tähän saakka pientä liikevaihtoa tekevät yritykset ovat voineet myydä tuotteita ulkomaille kotimaan alv-kannalla, kun raja-arvot eivät ole ylittyneet”, kertoo EK:n välillisen verotuksen asiantuntija Tiina Ruohola.
OSS auttaa verkkokauppiasta
Uuden One Stop Shop-, eli OSS-järjestelmän kautta verkkokauppias voi sujuvasti ilmoittaa ja maksaa kaikki eri EU-maiden verot yhdellä ilmoituksella ja yhdellä maksulla. Rekisteröinti tehdään kätevästi OmaVerossa. Verohallinto on jo avannut rekisteröinnin OSS-järjestelmään.
”Suomalaisten kauppiaiden kannalta tässä on kyse huomattavasta hallinnollisesta helpotuksesta ja elinkeinoelämän mielestä kyse on hyvästä, helpottavasta uudistuksesta. EK on ollut vahvasti vaikuttamassa muutoksen valmisteluun EU:ssa”, kertoo EK:n Tiina Ruohola
Suomalaiset tekstiili- ja muotibrändit ovat päässeet vauhdilla verkkokaupan kautta kansainvälisille markkinoille. Uusia avauksia on tehty kaikille avainmarkkinoille myös kuluneen vuoden aikana.
”OSS on erinomainen helpotus yrityksille. Pienelläkin suomalaisbrändillä voi olla verkkokaupan kautta vientiä pariin-kolmeenkymmeneen maahan. OSS helpottaa alv-raportointia ja vähentää seikkailua kansainvälisen verotuksen viidakossa”, kiittelee Suomen Tekstiili & Muodin kansainvälisen liiketoiminnan ja rahoituksen asiantuntija Anne Ruokamo.
Tekstiilin ja muodin tuotteiden arvonlisäverot vaihtelevat maittain
Arvonlisäverokannat vaihtelevat EU:n sisälläkin huomattavasti. Euroopan komissio on julkaissut kattavan yhteenvedon EU-maiden alv-käytännöistä.
”Tekstiili- ja muotialan yritysten kannattaa tutustua komission yhteenvetoon tarkasti. Esimerkiksi lastenvaatteissa ja suojavaatteissa saattaa myös olla alennettuja verokantoja joissakin jäsenmaissa”, Ruokamo muistuttaa.
Verohallinnon ohje OSS-järjestelmästä on julkaistu suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi
Euroopan komissio: VAT rates applied in the Member States of the European Union (.pdf)
Lisätietoja
Tiina Ruohola
tiina.ruohola@ek.fi
040 519 8868