Vuoden 2018 tekstiilitaiteilija on Johanna Gullichsen

Tekstiilitaiteilijat TEXO ry on valinnut Johanna Gullichsenin vuoden tekstiilitaiteilijaksi. Tunnustus on merkittävin tekstiilitaiteen palkinto Suomessa.

TEXO ry toteaa Gullichsenin olevan rohkea ja kansainvälisesti arvostettu kudottujen kankaiden suunnittelija, joka on pitkäjänteisellä työskentelyllään yrittäjänä uudistanut onnistuneesti tekstiiliperinnettä. Hänen laajaa tuotantoaan kuvastaa moderni skandinaavinen selkeys, geometrisiin rakenteisiin, ruutuihin, raitoihin, rytmiin ja kokovaihteluihin perustuva kuviointi sekä luonnonmateriaalien käyttö.

Johanna Gullichsen on luonut tasapainoisen ja persoonallisen tuotemaailman, jonka osat täydentävät hienosti toisiaan. Tunnusomaista hänen tuotannolleen on raikkaus ja teeskentelemättömyys.

Gullichsenin Normandie-malliston 20-vuotisjuhlavuosi starttasi viime keväänä Artekin näyttelystä ja päättyy nyt Vuoden tekstiilitaiteilija –julkistusjuhlaan Gullichsenin uudessa liikkeessä 15.3. Alusta alkaen Normandie-mallisto on ollut kansainvälinen menestystarina ja tuotteita myydään yli 10:ssä maassa. Erityisen suosittuja tuotteet ovat olleet Japanissa. Sisustuksen lisäksi Normandie-kankaat sopivat myös muihin tuotteisiin.

Johanna Gullichsen syntyi vuonna 1958 Somerolla. Taide, muotoilu ja käsillä tekemisen taito olivat Gullichsenin perheessä vahvasti läsnä: isoäiti Maire Gullichsen oli muotoiluvaikuttaja ja mesenaatti ja isoäiti Anna Ramsay kutoi mm. ryijyjä.

Ensimmäiset Johanna Gullichsen kankaat syntyivät aluksi käsityönä, mutta 80-luvun lopulla siirryttiin sarjatuotantoon. Nykyisin kankaiden kudonta ja ompelutyö tehdään pääosin Suomessa, mutta asiakkaita on ympäri maailman.

Johanna Gullichsenin verkkosivut

Kuva: Johanna Gullichsen