Vuoden nuori suunnittelija on Heidi Karjalainen

Aalto-yliopistossa muotoilun laitoksella opiskeleva Heidi Karjalainen on voittanut Vuoden nuori suunnittelija 2017 -kilpailun.

Kilpailun tehtävänä oli itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi suunnitella Suomi100-kansallispuku, joka on uusi ja tuore näkemys suomalaiseen pukeutumiseen.

Heidi Karjalaisen suunnittelema Suomi100-kansallispuku koostuu kahdesta osasta ja sen inspiraation taustalla ovat miesten liituraitainen housupuku ja naisten juhlamekko. Kokonaisuudessa yhdistyvät feminiiniset muodot sekä maskuliinisuus klassisten rakenteiden kautta.

Asukokonaisuuden yläosa on bleiserin ja mekon rekonstruktio, jossa vartalon etupuolella on sekä kerroksellisia että laskeutuvia muotoja. Takaosa on lyhyempi ja se koostuu ristikkäisistä kappaleista, jotka sidotaan pitkillä vöillä taakse. Asukokonaisuus täydentyy korkeavyötäröisillä, leveälahkeisilla housuilla.

– Tämän vuoden tehtävänanto oli minulle mieluisa. Lapsuuden muistoissani kansallispuku oli juhlapuku, ja siksi lähdin puvun suunnittelussa liikkeelle perinteisistä kansallispuvuista – niiden materiaaleista, siluetista ja väreistä. Työssäni on elementtejä miesten housupuvusta ja naisten juhlamekosta. Lisäksi liituraitakankaan taustalla on yhtymäkohtia perinteisen kansallispuvun raidoitukseen, Karjalainen kertoo puvun suunnittelun taustoista.

Raadin mukaan puvun muotokieli on ajankohtainen, mutta silti siinä tulee myös kansallispuvun henki esiin. Puvussa käytetty liituraitakangas on kiinnostava valinta, sillä se puhuttelee eri sukupolvia eri tavoin. Lisäksi puvussa on maskuliinisuutta, joka näkyy pienissä yksityiskohdissa.

– Tämä asu on kunnianosoitus suomalaiselle naiselle. Se on moderni emännän puku, jota kantaa voimakas suomineito. Voittaja on itsekin käyttänyt kansallispukua, ja voittoisassa puvussa näkyy arvostus perinteiseen kansallispukuun juhlapukuna, arvioi raadin puheenjohtaja Jaakko Selin.

Voittaja-asuihin on yhdistetty 80-vuotisjuhlavuottaan viettävän Kalevala Korun tunnetut ja rakastetut korusarjat Vanamo ja Lumikukka. Klassikoiksi muodostuneet korusarjat edustavat yrityksen modernia muotoilua, joka uudistuu ja elää ajassa.

Suunnittelija ei tartu kynään

Nastolasta kotoisin oleva Heidi Karjalainen on taiteiden kandidaatti Aalto-yliopiston muodin koulutusohjelmasta. Tällä hetkellä käynnissä ovat muodin maisteriopinnot.

– Valmistumisen jälkeen haluaisin suunnitella naisten vaatteita kansainvälisessä muotitalossa. Minua kiinnostaa erityisesti se dialogi, jossa muotitalon perinteinen muotokieli yhdistyy suunnittelijan visioon. Lisäksi haluan nähdä, kuinka suunnittelutiimeissä ideat liikkuvat edestakaisin, ennen kuin ne muotoutuvat lopulliseksi tuotteeksi, Karjalainen visioi.

Karjalaisella on omanlainen tapa suunnitella vaatteita. Piirtämisen sijaan vaatteet muotoutuvat spontaanisti suoraan sovitusnuken päälle.  Ideoita ja inspiraatiota hän löytää sekä ihmisistä että kulttuurista, kuten taiteesta, elokuvista ja musiikista.

Vuoden nuori suunnittelija on Suomen Messujen ideoima ja Suomen Messusäätiön rahoittama kilpailu suomalaisille vaatetussuunnittelun opiskelijoille. Kilpailun voittaja saa Suomen Messusäätiön lahjoittaman 5000 € stipendin sekä osaston ja muotinäytössisääntulon Messukeskuksessa 20.-22.10. järjestettävillä I love me -messuilla.

Lue lisää ja katso kuva voittajatyöstä