Vuoden nuori suunnittelija Jim Bergström suunnitteli tulevaisuuden takin

Aalto-yliopistossa muotoilun laitoksella opiskeleva Jim Bergström on voittanut Vuoden nuori suunnittelija 2018 -kilpailun. Tehtävänä oli suunnitella tulevaisuuden takki.

Jim Bergströmin voittajatyö ottaa kantaa identiteetin suojaamiseen tunnistusteknologian algoritmeiltä. Takki tarjoaa mahdollisuuden pysyä tunnistamattomana. Kilpailun raadin mukaan voittajatyössä on selkeä viittaus tulevaisuuteen, ja lisäksi raati innostui uudenlaisesta tavasta nähdä takin funktio suojavaatteena.

”Tämä takki on jotain ihan uutta, jollaista ei ole ennen nähty. Kilpailu katsoo tulevaisuuteen, joka on jo osittain tätä päivää. Takin suunnittelu on lähtenyt liikkeelle siitä tulevaisuuden visiosta, että ihmiset haluavat jatkossa suojautua entistä enemmän. Tässä takissa suojaavuus on käsitelty uudenlaisesta kulmasta, kuin mihin on totuttu: ennen takilla suojattiin vartaloa, tällä takilla voi suojata identiteettiä. Kasvottomuus ja halu piiloutua on ollut jo jonkin aikaa tuloillaan, ja tämä on seuraava askel siihen suuntaan”, raati kommentoi.

”Teknologia, etenkin tekoäly kehittyy nopeaa vauhtia ja se mahdollistaa yksilön tunnistamisen massasta nopeasti, myös liikkeessä. Onko jatkossa niin, että se, missä liikut ja mitä kulutat, on avointa dataa ja kerättävissä? Jos vaate antaa tulevaisuudessa mahdollisuuden olla anonyymi osa datavirtaa, voit itse päättää, mitä tietoa itsestäsi on saatavilla”, pohtii suunnittelija Bergström.

Vuoden nuori suunnittelija Jim Bergström ja tulevaisuuden takki.

Takki on valmistettu vettä hylkivästä teollisuuden ylijäämäkankaasta, ja se käy kaikille vartalotyypeille eikä ota kantaa käyttäjän sukupuoleen. Päästä nilkkoihin ulottuva vaate kätkee tarvittaessa jopa kantajansa kasvot.

”Olen lähestynyt aihetta takin muotoilun kautta pyrkien suojaamaan yksilöä tunnistusteknologian algoritmeiltä. Takissa on erilaisia säätömahdollisuuksia, joiden avulla voi itse muokata asua tilanteen mukaan. Jatkossa voisi vielä tutkia, miten eri materiaaleilla voi vaikuttaa esimerkiksi lämpökameroiden havaitsemaan lämpöjälkeen”, Bergström suunnittelee.

Jim Bergström on kasvanut vaateyrittäjyyden keskellä ja viettänyt lapsuudessa paljon aikaa perheensä vaateliikkeessä. Pukuompelijakoulutuksen jälkeen tie vei Aalto-yliopistoon Australian kautta.

”Päätös Aaltoon hakemisesta kypsyi ulkomailla, reissatessa Oseaniassa, Aasiassa sekä Afrikassa. Reissubudjetin vajetessa etsin töitä, ja pääsin suunnittelemaan Melbournilaiselle erikoisliikkeelle malliston. Se myytiin loppuun, ja palatessani Suomeen minulle tuli valtava halu oppia muodista ja suunnittelusta lisää. Tiesin, että Aalto-yliopisto on top 3 maailman muotikoulujen joukossa, joten haku Aallon muotilinjalle oli minulle selkeä”, Bergström kuvailee.

Bergström ei halua lokeroida itseään minkään tyylin tai koulukunnan edustajaksi. Suunnitteluprosessi lähtee liikkeelle taustatutkimuksesta ja inspiraatio voi löytyä mistä vain.

Sesongeittain vaihtuvan pikamuodin sijaan Bergström toivoo, että vaatteilla nähtäisiin olevan arvo itsessään ja että vaatteeseen syntyisi tunneside kuten design-tuotteeseen. Bergström uskoo kierrättämiseen ja pitää mielenkiintoisena second hand -, high fashion – sekä vintage-yhdistelmiä.

Vuoden nuori suunnittelija palkitaan Suomen Messusäätiön lahjoittamalla 5000 € stipendillä. Lisäksi hän saa osaston 19.−21.10. Messukeskuksessa Helsingissä järjestettävillä I love me -messuilla ja voittoisa takki nähdään messujen I love fashion -muotinäytöksissä. Vuoden nuori suunnittelija -kilpailu on järjestetty vuosittain vuodesta 1995 alkaen.