Vuoden suomalainen muotiteko Pure Waste Textiles Oy:lle

Vuoden 2013 suomalainen muotiteko -palkinnon saaja on Pure Waste Textiles Oy. Alan arvostaman tunnustuksen sekä Tekstiili- ja vaatetusteollisuus Finatex ry:n myöntämän 10 000 euron palkinnon otti vastaan tuotantojätetekstiileistä uusia tekstiilituotteita valmistavan yrityksen puolesta johtaja Kalle Määttä.

Article image

Pure Waste Textiles Oy:n moderni liiketoimintamalli hakee vertaistaan: Yritys kerää raaka-aineen suurten tuotantoalueiden tekstiiliteollisuudelta ja prosessoi tekstiilijätteen takaisin kuitumuotoon. Kierrätetty kuitu kehrätään langaksi ja jalostetaan edelleen neuloksiksi, kankaiksi, asusteiksi ja vaatteiksi. Yritys pystyy palvelemaan niin teollisuutta kuin kuluttajiakin pitkin koko arvoketjuaan. Yritys pyrkii tuotteillaan myös valistamaan kuluttajia ostopäätösten vaikutuksista. Kesän kuluttajauutuus on vedetön T-paita, jonka tuotannossa vettä ei käytetä lainkaan, vaikka perinteisen ensituotetun puuvillaisen T-paidan valmistamiseen käytetään jopa 2 700 litraa puhdasta vettä.

Yrityksen ympärille on myös rakentumassa vahvempaa tuotannollista ekosysteemiä. Tästä tuorein ja Suomen kannalta iloinen esimerkki on Pohjoismaiden ainoan farkkutehtaan keiteleläisen M.A.S.I Companyn kanssa alkanut yhteistyö, jossa nämä suomalaiset yritykset palvelevat yhdessä pohjoismaisia ja eurooppalaisia vastuulliseen tuotantoon panostavia designer-merkkejä.

Palkintoraadin mukaan Pure Waste Textiles Oy edustaa tulevaisuuden trendejä – ekologisuutta ja kierrättämistä sekä kotimaista työllistävyyttä – vaikka yrityksen tuotteita ei vielä valmistetakaan Suomessa. Kierrätys on kuitenkin tehtävä siellä, missä kierrätettävää on. Jatkossa yrityksen toimintamalli mahdollistaa myös lähialueille materiaalitehokkaampaa tekstiili- ja vaatetusteollisuutta.