- Koulutus & osaaminen
Opiskelemaan tekstiili- ja muotialaa? Kevään yhteishaku on käynnissä!
Murroksessa oleva tekstiili- ja muotiala kaipaa osaavia tekijöitä kasvaakseen ja kehittyäkseen. Haluatko olla ratkaisemassa alan vastuullisuuskysymyksiä, kehittämässä tai valmistamassa uusia tekstiilimateriaaleja, markkinoimassa laadukkaita tuotteita tai suunnittelemassa kestävää muotia? Hakeudu opiskelemaan alaa - yhteishaku on nyt käynnissä.
Tekstiili- ja muotiala on monipuolinen teollisuutta, kauppaa ja palveluita yhdistävä ala, jonka mahdollisuuksiin kannattaa tutustua pintaa syvemmälle. Uudistuva ala tarvitsee osaajia työskentelemään tekstiilien ja muodin valmistukseen sekä muun muassa tuotesuunnitteluun, hankintoihin, tuotekehitykseen, brändäyksen ja myyntiin. Suomessa alan koulutus on korkeatasoista, jopa maailman kärkiluokkaa.
Tutkintoon tähtäävään koulutukseen hakeudutaan keväisin ja syksyisin yhteishaussa tai jatkuvan haun kautta. Kevään 2024 yhteishaun ensimmäinen vaihe on käynnissä 3.-17.1., jolloin hakeudutaan korkeakoulujen syksyllä 2024 alkavaan vieraskieliseen koulutukseen. Tässä hakuvaiheessa on mukana Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) englanninkielinen Textile and Material Engineering -koulutusohjelma, josta valmistutaan tekstiileihin erikoistuneeksi insinööriksi (AMK). Hakea voi siis heti!
Ompelijaksi, muotiassistentiksi, laborantiksi tai prosessinhoitajaksi?
Yhteishaun toinen vaihe on suunnattu perusopetuksen päättäville ja se on käynnissä 20.2.-19.3. Ammatillisessa koulutuksessa on mahdollista suorittaa tekstiili- ja muotialan perustutkinto (PT), ammattitutkinto (AT) ja erikoisammattitutkinto (EAT). Koulutuksen tarjoajia löytyy eri puolilta Suomea. Perustutkinnossa on mahdollisuus suuntautua ompelijaksi, vaatturiksi, mittatilausompelijaksi, modistiksi, suutariksi, muotiassistentiksi, sisustustekstiilien valmistajaksi, tekstiilihuoltajaksi, designtekstiilien valmistajaksi ja teollisten tekstiilien valmistajaksi. Valinnaisia tutkinnon osia on runsaasti.
Lisäksi prosessiteollisuuden tutkinnot ovat hyödyksi teknisten ja sairaalatekstiilien tai vaikkapa ekologisten tekstiilikuitujen tuotannossa. Tekstiilien laadunvarmistuksessa työskentelee laborantteja ja erilaisten tuotantokoneiden käytössä pärjäävät esimerkiksi sähkö- ja automaatioalan osaajat.
Ammatilliseen koulutukseen on mahdollista hakeutua myös jatkuvan haun kautta ympäri vuoden. Tarjolla on eri pituisia koulutuksia eri tasoisille osaajille: voit esimerkiksi suorittaa vain yhden tutkinnon osan tai kehittää osaamistasi ammatti- tai erikoisammattitutkinnoilla. Haku tapahtuu suoraan oppilaitokseen.
Korkeakoulusta kansainvälistyvälle alalle
Kevään viimeinen yhteishaku, eli korkeakoulujen suomen- ja ruotsinkielisen koulutuksen hakeutuminen järjestetään 13.-27.3.2024. Tekstiili- ja muotialan korkeakoulututkintoja ovat aiemmin mainitun insinöörin lisäksi artenomi (AMK), muotoilija (AMK), vestonomi (AMK) sekä taiteen kandidaatti ja maisteri. Tänä keväänä on mahdollista hakeutua lisäksi vaatetusalan ylempään ammattikorkeakoulututkintoon (vestonomi ylempi AMK).
Monipuolisella tekstiili- ja muotialalla tarvitaan myös esimerkiksi tradenomeja ja kauppatieteilijöitä sekä erilaisia tekniikan osaajia mm. myynnin, markkinoinnin, verkkokaupan, tuotekehityksen ja vastuullisuustyön tehtävissä.
Hakeutuminen yhteishaussa on keskitetty Opintopolku-palveluun. Palvelusta löytyy koko Suomen koulutustarjonta, aikataulut sekä hakulomakkeet. Lisätietoja koulutusohjelmista saa suoraan oppilaitoksilta.
Tutustu lisää
Tampereen ammattikorkeakoulun Textile and Material Engineering -koulutusohjelma
Tekstiili- ja muotialan ammatillista koulutusta tarjoavat oppilaitokset
Tekstiili- ja muotialan koulutusta tarjoavat ammattikorkeakoulut