- Koulutus ja osaaminen
Yhteishakukausi on jälleen täällä – hae opiskelemaan tekstiili- ja muotialan osaajaksi!
Tekstiili- ja muotiala kaipaa osaavaa työvoimaa kasvaakseen ja kehittyäkseen. Haluatko olla ratkaisemassa alan vastuullisuushaasteita, myymässä kestäviä ja laadukkaita tekstiilituotteita maailmalle tai valmistamassa vaatteita ihmisten arkeen? Koulutuspaikkoja on jälleen tarjolla toisen asteen yhteishaussa 22.2.-22.3.2022 sekä korkeakoulujen suomen- ja ruotsinkielisten koulutusohjelmien yhteishaussa 16.3.-30.3.2022.
Tekstiili- ja muotiala on monipuolinen teollisuutta, kauppaa ja palveluita yhdistävä ala, jonka mahdollisuuksiin kannattaa tutustua pintaa syvemmälle. Uudistuva ala tarvitsee osaajia työskentelemään eri vaiheisiin tekstiilien ja muodin valmistusta, myyntiä ja markkinointia.
Tekstiili- ja muotialalla tarvitaan luovan osaamisen lisäksi kaupallista ja liiketoimintaosaamista, materiaalituntemusta, teknistä ymmärrystä sekä vastuullisuus- ja kiertotalousosaamista. Monipuoliset osaajat edistävät suomalaisten tekstiili- ja muotialan yritysten kestävää kasvua ja kansainvälistymistä.
Tutustu alan koulutustarjontaan ja pohdi vaihtoehtoja avoimin mielin
Toisen asteen ammatillisessa koulutuksessa on tarjolla tekstiili- ja muotialan perustutkinto, jossa voi suuntautua joko teolliseen ompeluun, mittatilausompeluun, vaatturin työhön, modistiksi, suutariksi, muotiassistentiksi, sisustustekstiilien tai designtekstiilien valmistajaksi, tekstiilihuoltajaksi tai tekstiilien valmistajaksi teollisuudessa.
”Toimialalla tarvitaan nyt kipeästi teollisen työskentelyn hallitsevia ompelijoita, kun taas pukuompelijoista ja vaattureista on ammattibarometrien mukaan ylitarjontaa suuressa osassa Suomea. Kannustammekin nuoria tutustumaan työelämän tarpeisiin ja pohtimaan, voisiko oma tulevaisuuden työpaikka löytyä teollisen tekstiili- ja vaatteenvalmistuksen parista”, kertoo Suomen Tekstiili & Muoti ry:n koulutus- ja osaamisasiantuntija Auri Kohola.
Alalla tarvitaan myös mm. prosessinhoitajia teknisten ja sairaalatekstiilien sekä uusien ekologisempien tekstiilikuitujen tuotannossa. Tekstiilien laadunvarmistuksessa työskentelee laborantteja ja erilaisten tuotantokoneiden käytössä pärjäävät esimerkiksi sähkö- ja automaatioalan osaajat.
Kun työelämästä on kertynyt jo jonkin verran kokemusta, kannattaa osaamisen kehittämisestä kiinnostuneen tutustua myös ammattitutkintoihin sekä erikoisammattitutkintoihin. Esimerkiksi tekstiili- ja muotialan erikoisammattitutkinnon kautta voi päätyä mallimestarin työhön tai lähiesityön ammattitutkinnon kautta kehittää esimiesosaamistaan.
Tekstiili- ja muotialan korkeakoulututkintoja Suomessa ovat muotoilija, vestonomi, artenomi sekä tekstiili- ja materiaalitekniikan insinööri ammattikorkeakoulussa sekä taiteen kandidaatti ja maisteri yliopistossa. Alalla tarvitaan myös esimerkiksi tradenomeja ja kauppatieteilijöitä sekä erilaisia tekniikan osaajia mm. myynnin, markkinoinnin, hankinnan, verkkokaupan, tuotekehityksen ja vastuullisuustyön tehtävissä.
Tutustu tekstiili- ja muotialan koulutuksen tarjoajiin Koulutuspolut-sivulla sekä tekstiili- ja muotialan työmahdollisuuksiin osoitteessa tekstiilialalle.fi.
Lue lisää:
Yhteishaku tapahtuu Opintopolku.fi-palvelussa
Tekstiili-insinöörejä koulutetaan jälleen Suomessa
5 kysymystä alan korkeakouluille: Lapin yliopisto
5 kysymystä alan korkeakouluille: Savonia-ammattikorkeakoulu
5 kysymystä alan korkeakouluille: LAB-ammattikorkeakoulu
5 kysymystä alan korkeakouluille: Hämeen ammattikorkeakoulu
5 kysymystä alan korkeakouluille: Metropolia ammattikorkeakoulu