Yhtenäiset kokomerkinnät tarjolla koko Eurooppaan

Samankokoisiksi merkittyjen vaatteiden väliset mitoituserot ovat tuttuja niin kivijalka- kuin verkkokaupassakin asioiville. Nyt yrityksillä on mahdollisuus siirtyä käyttämään yhtenäistä, koko Eurooppaa varten tehtyä kokomerkintäjärjestelmää.

Eri vaatevalmistajilla voi olla käytössään keskenään hyvin erilaisia kokomerkintäjärjestelmiä. Tämä saattaa hämmentää kuluttajaa ja aiheuttaa tehottomuutta koko hankintaketjussa.

Euroopan tasolla on nyt määritelty uudet kokomerkintästandardit, jotka yritykset voivat halutessaan ottaa käyttöönsä.

Kokomerkintästandardien uusimisen tavoitteena on ollut auttaa kansainvälisillä markkinoilla toimivia vaatealan yrityksiä ja tarjota niille mahdollisimman yksinkertainen ja yhdenmukaistettu vaatekokojen merkintätapa.

Standardisarjassa määritellään yhtenäinen terminologia, mittausmenetelmät vartalonmittojen määrittämiseksi sekä esimerkkejä mittataulukoista. Sarjan kolmas osa valmistui syyskuussa 2017.

Uuden järjestelmän mukaisesti merkittyjen tuotteiden koko pysyy samana valmistajasta tai valmistusmaasta riippumatta. Jos uutta standardia otetaan aktiivisesti käyttöön, esimerkiksi verkkokauppaostosten palautusten määrä vähenee, kun kuluttaja voi suoraan valita oikean kokoisen tuotteen.

Sarjaan sisältyvät seuraavat standardit:

SFS-EN 13402-1:2001 Vaatetuksen kokomerkintä. Osa 1: Termit, määritelmät ja vartalon mittausmenetelmät

SFS-EN 13402-2: 2002 Vaatetuksen kokomerkintä. Osa 2: Ensisijaiset ja toissijaiset mitat

SFS-EN 13402-3:2017 Vaatetuksen kokomerkintä. Osa 3: Vartalonmitat ja mittavälit

Yritykset voivat ostaa standardeja käyttöönsä SFS:n kaupasta, josta ne voi tilata painettuna versiona tai ladata suoraan omalle koneelle.