Yritysten yhteisillä rekrykoulutuksilla taklataan osaajapulaa – ompelijoita etsitään eri puolilla maata

Vaikeudet osaavan työvoiman saatavuudessa hidastavat tekstiili- ja muotialan yritysten kasvua. Erityisesti ongelma koskettaa yrityksiä, joilla on omaa tuotantoa tai valmistusta Suomessa. Rekrykoulutuksilla paikataan osaajavajetta ja koulutetaan uusia työntekijöitä yritysten omat täsmätarpeet huomioiden.

Etelä-Pohjanmaalla seitsemän yritystä palkkasi kesäkuussa uudet ompelijat henkilöstöönsä neljän kuukauden rekrykoulutuksen päätteeksi. Yritysten yhteishankintana toteutetussa rekrykoulutuksessa haettiin ompelijoita sisustustekstiilejä ja huonekaluja valmistaviin yrityksiin.

Yksi rekrykoulutuksessa mukana olleista yrityksistä oli sisustustekstiilejä ja pehmusteita valmistava Lennol. Yritys löysi rekrykoulutuksen kautta itselleen kolme uutta ompelijaa eläkkeelle jäävien konkareiden tilalle.

Lennolin toimitusjohtaja Pirjo Pystykoski-Sopanen iloitsee rekrykoulutuksen tuomista mahdollisuuksista yritysten nopeasti muuttuviin tarpeisin.

”Rekrykoulutus on tärkeä instrumentti osaavan työvoiman saamiseen ja on hienoa, että sen arvo on nyt huomattu myös tekstiili- ja muotialalla. Tällä tavoin on mahdollista saada täsmäkoulutusta nopeasti, kun perinteinen koulutustie on liian pitkä”, kertoo Pystykoski-Sopanen.

Lennolin toiminnan kasvussa näkyy Pystykoski-Sopasen mukaan myönteinen vire, kun yhteistyökumppanit haluavat suosia suomalaista tuotantoa. Uudet asiakkuudet tuovat mukanaan jälleen uusia ompelijatarpeita tähän syksyyn. Tuotantoon on palkattu ompelijoiden lisäksi myös muuta työvoimaa.

”Pula alalle kouluttautuneista ihmisistä on todellinen. Kaipaamme kipeästi osaavia työntekijöitä ja esimerkiksi alan vaihtajat otetaan lämpimästi vastaan”, Pystykoski-Sopanen toteaa.

Rekrykoulutuksessa koulutussisältö räätälöidään yrityksen tarpeiden mukaan

Rekrykoulutus on hyvä vaihtoehto yritykselle osaajien löytämiseen silloin kun ammattitaitoisia työnhakijoita ei löydy eikä alan osaajia valmistu lähiaikoina oppilaitoksista. Rekrykouluksessa räätälöidään sisältö yrityksen tarpeiden mukaan ja koulutuksen kesto on yleensä 3–9 kuukautta. Yritys maksaa koulutuksen hankintahinnasta 30 % ja paikallinen työ- ja elinkeinohallinto rahoittaa loput.

Yhteishankintana toteutetussa rekrykoulutuksessa saadaan varmistettua koulutusryhmän muodostuminen ja yritykset jakavat koulutuksen hankintakustannukset. Haku saa usean yritysten markkinoinnin kautta näkyvyyttä ja monesti enemmän hakijoitakin kuin yrityksen yksin toteuttama rekrykoulutus.

Vaikka rekrykoulutus toteutettaisiinkin yhteishankintana, otetaan jokaisen mukana olevan yrityksen osaamistarpeet yksilöllisesti huomioon. Lisäksi koulutukseen mukaan hakeutuva työtön työnhakija osoittaa jo hakuvaiheessa hakemuksensa suoraan tietylle yritykselle.

Rekrykoulutukseen kuuluu tietopuolista koulutusta ja harjoitustöitä koulutuksen järjestäjän tiloissa sekä työharjoittelupäiviä kohdeyrityksessä.

Osaajia etsitään monen eri väylän kautta

Pirkanmaalla on parhaillaan käynnissä haku yritysten yhteiseen rekrykoulutukseen. Yksi ompelijaa hakeva yritys on kasvua tekevä Tam-Silk, joka valmistaa neulosvaatteita Kangasalla. Yrityksen liikevaihto on kasvanut kolmessa vuodessa 145 % ja osaajia kaivataan tuotantoon kasvun tueksi.

”Töitä täytyy tehdä teollisuusompelijoiden saamiseksi taloon. Lähdimme tähän rekrykoulutukseen nyt ensimmäistä kertaa kokeilemaan tuottaisiko se tulosta”, kertoo Tam-Silkin toimitusjohtaja Juha Haapasaari.

Tam-Silk on etsinyt ompelijoita perinteisin keinoin yhdessä TE-toimiston kanssa sekä tekemällä yhteistyötä ammattioppilaitos Tredun kanssa, mutta osaajia on hankala löytää.

”Rekrykoulutuksen lisäksi nytkin on kaksi ompelijan paikkaa auki. Panostamme myös tunnettuuden kasvattamiseen ja markkinointiin – ompelijoita on etsitty myös paikallislehden etusivulla”, Haapasaari sanoo.

Etelä-Pohjanmaalla yritykset suunnitelevat parhaillaan uutta rekrykoulutusta, koska ompelijatarpeet jatkuvat. Pirkanmaalla haku ompelijoiden rekrykoulutukseen päättyi 19.9.

Lue lisää

Tekstiili- ja muotialan näkymät optimistisia – raaka-aine- ja logistiikkakustannusten nousu kuitenkin uhkaa koronan jälkeistä kasvua

Kotimaisten brändien noste aiheutti tekstiilialan yrityksiin pulan ompelijoista – Etelä-Pohjanmaalla alkaa kokeilu, joka kiinnostaa koko alaa

TE-palvelut: RekryKoulutus yritysten rekrytointitarpeisiin

Katso lista! Tekstiili- ja muotialan vahvat kasvajat

Alan avoimet työpaikat

Ajankohtaista aiheesta

Tukea tekstiili- ja muotialan opinnäytetöihin – Tex-Innon stipendihaku avautuu

Maksutonta lyhytkoulutusta tekstiili- ja muotialan vihreään siirtymään – ilmoittaudu nyt!

Uutishuone