Venäjälle tuleva pakollinen QR-koodi: siirtymäaikoja harkitaan

Venäjälle tuleva pakollinen, yksilöllinen QR-koodin tapainen Data Matrix code oli asialistalla sekä Suomen ja Venäjän hallitusten välisen talouskomission standardisointi- ja sertifiointityöryhmän yhteiskokouksessa 28.5. että Suomalais-Venäläisen kauppakamarin tulliseminaarissa 3.6.

Venäjällä otetaan vuoden 2019 aikana käyttöön uusi pakollinen merkintäjärjestelmä (Chestny ZNAK track & trace system) useille tuoteryhmille. Merkintä kattaa kengät, vaatteita sekä kodin- ja sisustustekstiilejä. Tavoite on, että vuoteen 2024 mennessä kaikki kulutustavarat kengistä autonrenkaisiin ja tupakasta lääkkeisiin on merkitty yksilöllisellä koodilla, josta selviää tuotteen tiedot toimitusketjun varrelta.

Suomalais-Venäläisen kauppakamarin tulliseminaarissa Venäjän kauppa- ja teollisuusministeriön edustajan mukaan yrityksiä ja elinkeinoelämää on kuultu, ja Venäjällä huomioidaan yrittäjien viestit siirtymäajan tarpeellisuudesta: pakollinen merkintä astuu voimaan vaihe vaiheelta, ja nyt siirtymäaikaa harkitaan.

Siirtymäajasta neuvotellaan kauppa- ja teollisuusministeriön edustajan mukaan yritysten kanssa, ja hallituksen päätös tästä tullee ennen heinäkuuta 2019.

Lisätietoa