Tekstiili- ja muotiala tarvitsee monipuolista osaamista

Vastuullisuus, kiertotalous, digitalisaatio sekä kuluttajakäyttäytymisen muutokset vievät vauhdilla toimialaa eteenpäin niin Suomessa kuin maailmanlaajuisesti. Muutokset vaativat uusia osaamistarpeita niin työntekijöiltä, yrityksiltä kuin oppilaitoksilta.

Tekstiilialan tulevaisuusvision mukaan toimiala voi luoda vuoteen 2035 mennessä 17 000 uutta työpaikkaa Suomeen. Näihin työpaikkoihin tarvitsemme kipeästi monipuolista osaamista. On tärkeää saada koulutuksen kokonaisketju kuntoon – ompelijoista DI-koulutukseen.

Viestimme päättäjille

  1. Alan koulutuspaikkoja EI tule vähentää. Sen sijaan toimialan menestystä luovaa osaamista tulisi kehittää koulutuksen järjestäjien entistä vahvemman profiloitumisen, monialaisen yhteistyön, ristiinopiskelumahdollisuuksien sekä jatkuvan oppimisen ratkaisujen kautta. Alueellisten osaamistarpeiden lisäksi alaa ja sen koulutustarjontaa tulisi tarkastella valtakunnallisesta näkökulmasta. Tämä tarkoittaa myös digitaalisen saavutettavuuden lisäämistä koulutuksessa.
  2. Kestävyys ja kiertotalous, digitalisaatio ja kuluttajakäyttäytymisen muutos – haetaan kilpailuetua panostamalla kolmoissiirtymän edellyttämään osaamiseen jo peruskoulussa sekä läpileikkaavasti kaikessa alan koulutuksessa.
  3. Lisätään kaupallista, liiketoiminnallista ja kansainvälistymisosaamista alan koulutuksessa kaikilla opintoasteilla brändiperusteisten kuluttajatuotteiden aikaansaamiseksi ja niiden maailmanmarkkinoille viemiseksi.
  4. Varmistetaan Suomessa myös tulevaisuudessa kädentaitojen hallinta. Tekstiilien ja vaatetuksen työstäminen käsin on merkittävä taito paitsi kriisitilanteiden ja huoltovarmuuden kannalta, myös kestävän kehityksen näkökulmasta.
  5. Vahvistetaan alan TKI-osaamista: lisätään oppilaitoksissa panostuksia ammattialat ylittävään TKI-toimintaan sekä innovaatioiden kaupallistamiseen. Pk-yrityksiä on kannustettava ja tuettava uusien jo olemassa olevien teknologioiden tehokkaaseen hyödyntämiseen yhdessä tutkimus- ja koulutusorganisaatioiden kanssa.

Auri Kohola

Asiantuntija, osaaminen & vetovoima

+358 40 823 9803
auri.kohola@stjm.fi