Yllättävät edelläkävijät: seuraa työvaatteita

Jos haluaa löytää ­vaatebisneksen ­suunnannäyttäjiä, kannattaa ­seurata suomalaisia työvaate­yrityksiä. ­Tässä kolme kiinnostavaa ­esimerkkiä.

TouchPoint

Mikä?

Työvaatteiden ja ­tekstiilien kierto­talouden pioneeri ja aktiivinen kehittäjä jo ­vuodesta 2008. Tuonut ekologisia vaihtoehtoja myös vaativaan ­käyttöön tarkoitettuihin vaatteisiin ja näin laajentanut ­ekomateriaalien kysyntää.

Miten?

TouchPoint on tehnyt työvaatteita Hesburgerille jo ­kymmenen vuoden ajan. T-paidat valmistetaan tekstiiliteollisuuden ­puuvillaleikkuujätteestä, mikä säästää miljoonia vesi­litroja. ­Vaatteiden ja asusteiden ­materiaalia on syntynyt myös ­kierrätysmuovipulloista, joita ­vuoden 2018 loppuun mennessä oli käytetty 294 000. Vanhat ­vaatteet kiertävät uudelleen ­raaka-aineiksi, kuten komposiittipöytien materiaaliksi.

Lindström

Lindström

Mikä?

Suomessa merkittävä työ­vaatteita palveluna toimittava ­yhtiö. Hyödyntänyt tekno­logiaa palvelun kehityksessä jo 1990-­luvulta lähtien: RFID-sirun avulla yhtiö pystyy ­keräämään tietoja vaatteen käytöstä ja huollosta niiden elinkaaren aikana.

Miten?

Esimerkiksi kaupan ja terveyden­huollon aloilla käytetään usein yhteiskäyttö­vaatteita. Lindströmin yllä­pitämästä ­varastosta kuitataan sopiva ­vaate kulkuluvalla. Ratkaisun avulla pystytään esimerkiksi seuraamaan, onko varastossa tarpeeksi sopivankokoisia ­vaatteita. Ensi ­vuonna ­Lindström vie ­palvelun 23 ­uuteen maahan.

Image Wear

Image Wear

Mikä?

Koska työvaatettajien on otettava huomioon tiukat turvallisuusvaatimukset, ne kehittävät jatkuvasti parannuksia tuotteisiinsa. Parin viime vuoden aikana Image Wear on esimerkiksi lanseerannut oman vaatteiden seurantajärjestelmän ja tuonut elektroniikkaa tuotteisiin.

Miten?

Image Wearin kehittämän led-valotakin uudessa versiossa 500 lumenin led-valonauha kulkee edestä taakse olkapäiden kautta, jolloin henkilön voi nähdä pimeässä yläpuoleltakin. Valaiseva takki sopii työtehtäviin, joissa tarvitaan erityistä näkyvyyttä pimeässä tai sumussa, ja se kestää konepesun. Ensi vuoden alussa tulee myyntiin myös led-valoliivi (kuvassa).

Artikkeli on julkaistu alun perin marraskuussa 2019 Fab-lehden 5. numerossa.

Lue seuraavaksi

28.2.2024

Tiukan paikan tekstiileillä vihreämpiä ratkaisuja

30.1.2024

Nyt kunnianhimoa brändäykseen!

5.12.2023

Brändi: Identiteetin rakentajasta toiminnan alustaksi

Löydä ratkaisut

Pidä ajatuksesi ajan tasalla, tilaa Suomen Tekstiili & Muodin uutiskirje

Lähetämme sähköpostiisi Suomen Tekstiili & Muodin uutiskirjeen, josta voit lukea tuoreimmat Fab-artikkelit.

Siirry tilaamaan