Makia aikoo tuplata liikevaihtonsa 20 miljoonaan euroon vuoteen 2025 mennessä. Strategia sisältää isoja kansainvälisiä digikauppajättejä, satsausta naisten vaatteisiin ja myymälöiden valtauksia.
”Täällä voi sitten olla välillä melua taustalla”, Makian luova johtaja Totti Nyberg vastaa videopuheluun ja pyöräyttää kännykän ympäri.
Hän näyttää töölöläisen taiteilijakoti Lallukan tyhjää juhlasalia, jonka jykevän tumman puukaton ja vanhojen maalausten alla lojuu siellä täällä vaatepinoja ja nyssäköitä.
Funktionalistisen arkkitehtuurin helmessä kuvataan Makian ensi syksyn naisten mallistoa, johon liittyy yhteistyö, josta ei saa vielä kertoa.
Katumuotimerkkinä tunnetulla Makialla on isot kasvusuunnitelmat. Se aikoo tuplata liikevaihtonsa tämän vuoden 10 miljoonasta eurosta 20 miljoonaan euroon vuoteen 2025 mennessä. Tänään taco-ravintolan mustaan mainoscollegeen pukeutunut Nyberg on luvannut kertoa, miten he aikovat sen tehdä.
Pienessä videokuvassa tiivistyykin jo pari kasvun avainta: yllättävät yhteistyöt ja naistenvaatteet.
Lisäkauppaa myymälävaltauksilla
Helmikuun alussa Makia valtasi Finlaysonin Tampereen Ratinan-myymälän. Kyse on pilotoinnista, jossa Makia ottaa Finlaysonin liiketilan kokonaan käyttöönsä neljäksi kuukaudeksi kevätmyyntiä varten, kun sisustustekstiilejä myyvällä Finlaysonilla on hiljaisempi kausi.
”Meillä menee mallistot limittäin. Kun heillä on off-season, meillä on on-season”, Nyberg kertoo.
Jos kokeilu toimii, tarkoitus on tehdä vaihto taas syksyllä, tällä kertaa pariin kolmeen Finlaysonin myymälään.
”Jos haluaa saada brändiä laajemmin ihmisille tutuksi, pitää näkyä myös suurissa kansainvälisissä nettikaupoissa.”
Nyberg kannustaa hakemaan yhteistyöllä synergiaetuja. Koronapandemia on näkynyt myös Makian kivijalkamyynnissä, ja siirtänyt kasvukauden alkua vuoteen 2022. Siihen asti tarkoitus on pitää liikevaihto ennallaan. Uusi bisnesmalli Finlaysonin kanssa on siihen yksi mahdollinen avittaja Suomessa.
Markkinointiapua kansainvälisiltä digikaupoilta
Niin kuin monella muullakin, Makialla kasvu tulee nyt digitaalisesta myynnistä.
”Koronan aikana olemme kasvaneet huikeita määriä kansainvälisissä nettikaupoissa. Niistä Zalando ja Boozt ovat tärkeimmät”, Nyberg sanoo.
Makian tärkeimmät markkina-alueet ovat Suomen ja Pohjoismaiden lisäksi saksankielinen Keski-Eurooppa ja Italia. Kahdessa jälkimmäisessä Nyberg näkee ison potentiaalin tuplata liikevaihto. Esimerkiksi miljoonien kävijöiden Zalando on tuonut Makialle runsaasti kauppaa ja näkyvyyttä.
”Jos haluaa saada brändiä laajemmin ihmisille tutuksi, pitää näkyä monessa paikassa ja suurissa kansainvälisissä nettikaupoissa. Zalando on meille tosi hyvä markkinointi-ikkuna, joka lisää brändin tunnettuutta.”
Satsaus naistenmallistoon
Makia oli alun perin miesten vaatemerkki. Brändi perustettiin jo 20 vuotta sitten vuonna 2001, osakeyhtiö 2006.
Viime vuosina yhtiö on satsannut suunnittelija Elina Lappalaisen johdolla naisten omaan mallistoon. Makian naisten vaatteet eivät ole enää naisten mitoituksella tehtyjä miesten vaatteita, vaan naisille varta vasten suunniteltuja. Käytännölliset ja mukavat vaatteet ovat löytäneet yleisönsä: tänä talvena Makian naisten talvitakit myytiin loppuun kolme kuukautta ennen miesten vastaavia.
”Naisten malliston kasvu on tärkein osa kasvustrategiaa. Sen myynti lähenee jo miesten mallistoa, ja ensi vuonna pyritään siihen, että niitä myytäisiin yhtä paljon.”
Kasvu tulee harkinnalla ja omilla rahoilla
Taustalle on tullut melua, joten Totti Nyberg on kävellyt puhumaan Lallukan eteisaulaan. Hän kääntää taas kännykkää: seinät hohtavat syvän sinisinä.
Nyberg sanoo, että oikeastaan liikevaihdon tuplaaminen ei ole niin erikoinen juttu.
”Me ollaan kasvettu keskimäärin 20 prosenttia vuodessa joka tapauksessa.”
Vuonna 2009 Makia otti mukaan ulkopuolisia rahoittajia, mutta sen jälkeen kasvu on rahoitettu omalla pääomalla.
”Olemme puhuneet Japaniin menosta viimeiset kymmenen vuotta.”
Tärkeää on löytää oikeat yhteistyökumppanit. Makialla on Euroopassa 50 agenttia, joiden tehtävä on myydä brändin mallistoja. Ensi vuonna Makia suunnittelee lähtöä Japanin-markkinoille.
”Olemme puhuneet Japaniin menosta viimeiset kymmenen vuotta. Olemme olleet yhteyksissä potentiaalisiin agentuureihin ja odotamme että löydämme sieltä oikean yhteistyökumppanin”, Nyberg sanoo.
“Meitä on sieltä lähestytty monesta suunnasta, mutta emme ole halunneet mennä ilman kunnon strategiaa ja suunnitelmaa.“