Äitiyspakkaus on Suomen kuuluisimpia keksintöjä – miten siitä saadaan kestävämpi?

Äitiyspakkaus on sukupolvet toisiinsa yhdistävä asia, mutta voisiko se tulevaisuudessa olla myös täysin kierrätetty? Asiaa ovat pohtineet niin kansalaiset kuin Kelakin. Tässä jutussa vastausta etsitään kierrätysmateriaaleista, yritysten innovaatioista ja yritysideasta.

Kelalla viimeaikaista keskustelua äitiyspakkauksesta on seurattu suurella mielenkiinnolla. Keskustelussa äitiyspakkausta on kritisoitu siitä, että tuotteet ovat käytössä vain vähän aikaa ja hyväkuntoisetkaan tuotteet eivät käy kaupaksi kirpputorilla. Keskusteluissa on noussut esiin myös ajatus äitiyspakkauksen tuotteiden kierrättämisestä.

– Seuraamme tarkasti, mitä äitiyspakkauksista puhutaan ja hyödynnämme ideoita pakkauksen sisältöä kehittäessä. Ulkopuolelta tulevat uudet ajatukset auttavat meitäkin kyseenalaistamaan omaa tekemistämme ja toimintatapojamme, kertoo suunnittelija Veera Petäjä Kelalta.

Ajatus kierrätettävästä äitiyspakkauksesta ei ole aivan uusi. Aiempien keskustelujen pohjalta Kela on selvittänyt, millaisia haasteita kierrätettävään äitiyspakkaukseen mahdollisesti liittyisi.

Selvisi, että Kelan tielle tulee monia lainsäädännöllisiä esteitä: Kuka vastaisi tuoteturvallisuudesta, kun kyseessä on käytetty tuote? Entä miten määritellään käytetyn tuotteen arvo? Ja kuinka voidaan varmistua, että jokainen saisi samanarvoisen ja -laatuisen äitiyspakkauksen?

Laatu korostuu tuotteiden valinnassa

Muutama vuosi sitten äitiyspakkauksen vastuullisuutta ruodittiin mediassa, kun pakkauksesta olivat pudonneet pois kaikki kotimaiset toimittajat. Keskustelun jälkeen äitiyspakkauksen vastuullisuuteen on panostettu: tuotteiden kilpailutuksessa laadun ja hinnan vertailupainotus on muuttunut vahvasti laatua suosivaksi. Tällä hetkellä laatua painotetaan 80 % ja hintaa 20 %, mikä on julkisissa hankinnoissa poikkeuksellista.

Laatua arvioidaan muun muassa toiminnallisuuden, materiaalin laadun, toteutuksen laadun ja estetiikan osalta.

– Monikäyttöisyys ja pitkäikäisyys ovat tärkeitä kriteerejä tuotteiden valinnassa. Nykyisessä äitiyspakkauksessa on tuotteita, jotka kasvavat vauvan mukana – esimerkiksi bodyyn saa irrotettavalla jatkopalalla lisää pituutta 9 senttiä, sanoo Petäjä.

Uudet arvostelukriteerit avasivat ovet kotimaiselle Dream Circus -yritykselle, jonka kahdet housut ovat olleet mukana vuosien 2022 ja 2023 äitiyspakkauksissa. Koska tuotteiden kilpailutus on EU:n laajuinen, Kela ei voi suosia esimerkiksi valmistusmaan ansiosta tiettyä yritystä. On kilpailtava samoilla kriteereillä kuin kaikki EU-alueella toimivat yritykset.

–  Laadun ja vastuullisuuden korostaminen kriteereissä antoi meille mahdollisuuden menestyä. Tilaus moninkertaisti tuotantomme, mikä on tarkoittanut tuotannon tehostumista esimerkiksi niin, että tuotteiden valmistuksessa hukkamateriaalia syntyy mahdollisimman vähän, sanoo Dream Circuksen toimitusjohtaja Petra Ryymin.

 

 

Vastuullisuutta täytyy kehittää

Kelalla pohditaan äitiyspakkauksen vastuullisuuden kehittämistä jatkuvasti. Nyt on selvitetty esimerkiksi sitä, miten voitaisiin huomioida kierrätysmateriaali tuotteiden raaka-aineena.

Dream Circus tutki oma-aloitteisesti vuoden 2022 kilpailutusta varten, voisivatko he tarjota pakkaukseen kierrätysmateriaalista tehtyä tuotetta. Ongelmaksi nousi se, ettei soveltuvaa kierrätyskangasta ollut saatavilla Euroopasta.

– Tilasimme muutamia materiaalinäytteitä maailmalta, mutta ne eivät vastanneet niitä kriteerejä, joita vauvan herkkä iho tarvitsee, sanoo Ryymin.

Laadukkaiden tuotteiden edelleen kierrätys kuulostaa järkevältä, mutta Ryymin näkee ongelmaksi, että Suomesta ja Euroopasta puuttuu vielä kiertotalousinfra.

Jos taas haluttaisiin lisätä äitiyspakkauksen tuotteiden kierrätyskelpoisuutta, pitäisi kriteereiksi asettaa 100-prosenttinen luonnonkuitu.

– Langat ovat polyesteriä, joten ne saattavat estää vaatteen kierrättämisen edelleen. Sekin pitäisi ottaa huomioon, Ryymin pohtii.

Vastuullisuuteen liittyen Kela voisi vaatia valmistajilta myös erilaisia sertifikaatteja, mutta se saattaisi kääntyä itseään vastaan.

– Voisi käydä niin, että suljemme sertifikaatti-vaatimuksella pois kilpailutuksesta jonkin pienen toimijan, joka tekee yhtä laadukasta ja vastuullista tuotetta kuin isompi toimija, mutta sillä ei ole ollut varaa hankkia sertifikaattia, Petäjä sanoo.

Ideoita suoraan yrityksiltä

Keskustelussa kierrätetystä äitiyspakkauksesta on noussut esille, että vanhempien äitiyspakkausten tuotteet näyttävät muodista menneiltä. Miten Kelalla huomioidaan muodin muutokset?

– Menneinä vuosina äitiyspakkauksen tuotteissa on ollut enemmän omalle ajalleen ominaisempia voimakkaita värejä ja kuoseja. Nyt olemme pyrkineet neutraaliuteen, mutta se on tämän ajan henki. Emme tiedä, onko neutraalius ”muotia” viiden vuoden päästä, pohtii Petäjä.

Äitiyspakkauksen arvo on pysynyt 170 eurossa, mutta yleisen hintatason noustessa pakkauksen sisältämien tuotteiden määrä on vähentynyt. Tilalle on kuitenkin tullut yhä monikäyttöisempiä tuotteita.

– Sekin on ajan henkeä. Äitiyspakkaus osoittaa, että vähemmälläkin voi pärjätä, kun tuotteet ovat fiksusti valittuja.

Petäjä nostaakin esille, että Kelalla ollaan avoimia uusille ajatuksille.

– Jos yrityksille tulee ideoita, miten jonkin tuotteen voisi toteuttaa esimerkiksi monikäyttöisemmin, olemme erittäin kiinnostuneita kuulemaan. Mikään ei estä meitä hyödyntämästä innovaatioita, mitkä lisäävät tuotteen käyttöikää. Parhaassa tapauksessa uusien innovaatioiden myötä voimme jälleen päivittää kilpailutuksemme kriteeristöä, jolloin äitiyspakkauksesta tulee yhä vastuullisempi.

Kierrätetty kiinnostaa myös äitejä

Jos unohdetaan hetkeksi lainsäädännön aiheuttamat ongelmat, niin miltä ajatus kierrätetystä äitiyspakkauksesta kuulostaa?

– Koen kierrätyksen todella järkevänä. Suurin osa vauvamme vaatteista ja tavaroista tulikin hankittua käytettynä. Jos perheessä ei ole allergioita tai yliherkkyyksiä en näe suurempia rajoitteita, miksi ei voisi ottaa vastaan käytettyä, miettii tuore äiti Jasmiina Aho.

Aholle tärkeitä kriteerejä ostoksilla on vaatteiden monikäyttöisyys, laatu ja pitkäikäisyys – lista kuulostaa samalta kuin Kelan kriteerit.

Kierrätetyssä äitiyspakkauksessa Ahoa mietityttäisi ainoastaan se, millaisessa käytössä tai kodissa se on ollut aikaisemmin – ettei tuotteissa ole homeitiöitä tai tuholaisia. Laadun varmistuksesta pitäisi siis saada tietoa.

– Olen varma, että omassa lähipiirissäni moni voisi valita käytetyn äitiyspakkauksen. Olisin itse myös valmis lähettämään äitiyspakkauksen tuotteet edelleen kierrätettäväksi, jos sellainen palvelu olisi, hän sanoo.

Kannattaisiko kierrätetty äitiyspakkaus?

Kiertotalousmallin kehittäminen eteenpäin vaatisi Kelalla työhön osoitettuja resursseja sekä lainsäädännön muutoksia.

– On myös vastuullista miettiä, että entä jos kierrätetyille äitiyspakkauksille ei olekaan tarpeeksi kysyntää. Että jos käyttäisimme rahaa ja resursseja tällaisen verkoston luomiseen, hankkisimme tuotteet takaisin perheiltä ja kokoaisimme kierrätetyt äitiyspakkaukset, ja sitten niitä tilattaisiin vain joitain kymmeniä. Se ei olisi kovin vastuullista, Petäjä sanoo.

Ryymin näkee mahdollisena vaihtoehtona ulkopuolisen operaattorin, joka tekisi työn markkinaehtoisesti ja myisi kierrätettyjä äitiyspakkauksia äitiysavustuksen hinnalla.

– Jokainen tuote pitäisi käydä läpi, korjata, käydä läpi saumat, pestä ja viimeistellä. Työ vaatii paljon työtunteja. Saisiko bisnestä kannattavaksi, sitä en tiedä, pohtii Ryymin.

Yksityisen toimijan löytyminen on Petäjän mielestä kannatettava ajatus. He eivät törmää samanlaisiin haasteisiin lainsäädännön suhteen.

– Olisi todella mielenkiintoista nähdä, löytyisikö asiakaskuntaa ja mitä haasteita yksityiset toimijat siinä näkisivät, Petäjä sanoo.

 

Lue seuraavaksi

08.02.2023
,

Lempivaate kiertämään

08.02.2023

Fab is back!

Löydä ratkaisut

Pidä ajatuksesi ajan tasalla, tilaa Suomen Tekstiili & Muodin uutiskirje

Lähetämme sähköpostiisi Suomen Tekstiili & Muodin uutiskirjeen, josta voit lukea tuoreimmat Fab-artikkelit.

Siirry tilaamaan