”Luovuuden ydin on halu tehdä eri tavalla” – 5 keinoa lisätä luovuutta

Yrittäjä ja kirjailija Saku Tuominen kertoo, mitkä asiat edistävät luovaa elämää.

  1. Halu. ”Luovuuden ydin on halu tehdä eri tavalla, paremmin. Jos tätä halua ei ole, ei ole mitään. Ihminen ei ole luova kaikessa vaan niillä alueilla, joilla halu on. Halu on parhaimmillaan intohimoa jotain asiaa kohtaan. Kun haluaa kehittää omaa luovuuttaan, kannattaa keskittyä siihen. Silloin hyvä seuraa automaattisesti.”
  2. Uteliaisuus. ”Moni kysyy, mikä kirja pitäisi lukea, jos haluaa saada ideoita. Kukaan ei tiedä, mistä kukakin saa idean. Täysin hyödyttömältä tuntunut ajatuskin voi synnyttää jotain briljanttia. Luovuuteen kuuluu koko maailmaan kohdistuvaa uteliaisuutta, ihmettelyä, kyseenalaistamista, ihailua, pohtimista.”
  3. Mieli. ”Uskon koko ajan enemmän siihen, että lähes kaikki oikeasti suuri syntyy alitajunnassamme, yllättäen vaikka suihkussa tai lenkillä. Alitajunnassa ideat syntyvät siten, että erilaiset asiat yhdistyvät yllättävillä tavoilla toisiinsa. Se taas vaatii, että mielessä on yhdisteltävää ja mieli on avoin.”
  4. Kokeilu. ”On mahdotonta tunnistaa idea, joka toimii varmasti. Maailma on täynnä hyviä ideoita, jotka eivät jostain syystä toimineet siinä ajassa, sillä tavalla. Epäonnistumisten sijaan kannattaa puhua kokeilusta, joka ei toiminut, oppimisesta, prosessista. Luovuuteen liitetään usein raskaus ja ahdistus. Itse uskon enemmän optimismiin, keveyteen, iloon.”
  5. Uni. ”Kaikessa tässä olennaisessa roolissa on uni. Mikäli ihminen on väsynyt ja nukkuu huonosti, hän hukkaa helposti magiikan, yhden suurimmista voimavaroista. Väsynyt mieli on sulkeutunut, pelokas, kielteinen, lattea. Se leikkaa uteliaisuuden ja vähentää kokeilunhalua.”

Juttu on julkaistu alunperin Fab-lehden numerossa 2 (2017).

Lue seuraavaksi

27.11.2023
,

Ylpeästi kaupallista

5.9.2023
,

Vastuullinen & vastustamaton 3D

28.8.2023

Vaatteet arvoiseensa käyttöön

Löydä ratkaisut

Pidä ajatuksesi ajan tasalla, tilaa Suomen Tekstiili & Muodin uutiskirje

Lähetämme sähköpostiisi Suomen Tekstiili & Muodin uutiskirjeen, josta voit lukea tuoreimmat Fab-artikkelit.

Siirry tilaamaan