Suomalainen vaatetus- ja tekstiiliteollisuus kehittyy ja uudistuu vauhdilla, mutta jos haluamme ottaa oikeasti paikkamme kansainvälisillä tekstiili- ja muotimarkkinoilla, tarvitsemme myös korkeatasoisia lopputuotteita, kirjoittaa Aalto-yliopiston muodin emeritaprofessori Pirjo Hirvonen.
Suomi tähtää kuumeisesti tekstiiliteollisuuden mallimaaksi. Täällä on kehitetty monen yrityksen ja tutkimuslaitoksen voimin uusia biopohjaisia kuituja. Taloudelliset panostukset ovat keskittyneet kuitutuotannon, tekstiiliteknologian, tekstiilien ja vaatteiden kierrätyksen ja laajemminkin kiertotalouden kehittämiseen.
Kaikki nämä ovat hienoja ja tärkeitä asioita ilmastomuutoksen torjumisessa ja luonnon tasapainon palauttamisessa – sekä tietenkin elinkeinoelämämme uudistamisessa.
Mutta onko riittävästi pohdittu, mitä uusista kuiduista ja kierrätysmateriaaleista valmistetuista tekstiileistä aiotaan tehdä? Onko uhkana, että jäämme vain raaka-aine- ja materiaalitoimittajan rooliin – ja päädymme jonkinlaiseksi Pohjolan Vietnamiksi?
Yhteisen pohdinnan hetki
Vastuullinen toiminta ja uudet teknologiat ratkaisevat vain osan tekstiili- ja muotialan haasteista. Toimialan uudistuessa koko arvoketjun kaikki vaiheet ja toiminnot pitää saada kansainvälisesti kilpailukykyiselle tasolle.
Suomalaisella muoti- ja vaatetusteollisuudella ja alan yrityksillä on oivallinen hetki raivata tie kansainvälisille markkinoille myös korkeatasoisilla lopputuotteillaan. On tärkeä pohtia yhteisesti, millaista alan tulevaisuutta olemme rakentamassa ja ovatko kaikki tärkeät pelaajat siinä mukana.
Tekstiili- ja muotialamme tulevaisuutta rakentaessa pitäisi kiinnittää vahvasti huomiota erityisesti arvoketjun loppupään tuottamaan taloudelliseen lisäarvoon. Korkean jalostusarvon tuotteiden syntyyn tarvitaan vahvaa monialaista osaamista, rohkeaa näkemyksellisyyttä ja omaperäisyyttä.
Osaajat löytyvät jo
Suomeen on luotu kansainvälisesti arvostettu ja palkittu eturivin yliopistotason muotikoulutus. Meiltä löytyy kansainvälisessä ympäristössä tarvittavaa taiteellista näkemystä, monipuolisia taitoja, suunnitteluosaamista ja vahvaa itsetuntoa. Opiskelijat ovat napsineet vuodesta toiseen maailmalta lukuisia arvostettuja palkintoja. Alaa Suomessa opiskelleiden töistä ja osaamisesta ollaan kiinnostuneita ja heitä rekrytoidaan nimekkäisiin yrityksiin ulkomaille.
Moni kansainvälisessä muotiteollisuudessa meritoitunut osaaja on myös palannut tai suunnittelee palaamista Suomeen. Sen myötä saamme uutta energiaa koko suomalaiselle tekstiili- ja muotialalle: me tarvitsemme näitä ennakkoluulottomia suunnannäyttäjiä, edelläkävijöitä ja ongelmakohtien löytäjiä sekä heidän rohkeita ratkaisujaan ja tulkintojaan.
Aalto-yliopisto on myös kehittänyt alan kehitystä tukevaa tieteidenvälistä koulutusta esimerkiksi Fashion Management -sivuaineessa. Vuosi vuodelta kiinnostus alan opintoihin ja yhteistyöhön sekä yhteinen tahto paremman tulevaisuuden rakentamiseen on kasvava.
On elintärkeää, että Suomi hyödyntää jatkossa kaiken kerrytetyn osaamisen – ja että koulutuksen korkeatasoinen jatko varmistetaan. Muoti elää ja vaatteita tarvitaan tulevaisuudessakin. Uusia ja vanhoja, omia ja lainattuja.