4 x sporttivaatteiden uudet ominaisuudet

Paidat, joita ei tarvitse juurikaan pestä ja 3D-neulotut saumattomat vaatteet. Nämäkin urheiluvaatetrendit muokkaavat pukeutumista.

Käyttömukavuus ja huolettomuus. Näihin sanoihin voi tiivistää tämän hetken liikuntavaatetrendit.

”Ylipäätän trendinä on, että saadaan paljon eri ominaisuuksia samaan tuotteeseen. Jos ennen vaatteessa oli kosteudensiirtoa tai antibakteerisia ominaisuuksia, nyt pyritään saamaan molemmat”, sanoo Suomen Tekstiili- ja Muoti ry:n kemikaali- ja materiaaliasiantuntija Satu Nissi-Rantakömi.

Vaatteen ominaisuuksiin voidaan vaikuttaa muun muassa kuitu- ja materiaalivalinnoilla, käytetyillä kemikaaleilla ja viimeistelyillä sekä tuotteen rakenteella.

Monet ulkoiluvaatteista tutut tekniset ominaisuudet ovat siirtymässä yhä enemmän myös ihoa vasten käytettäviin vaatteisiin.

 

1. Antibakteerisuus ja hajujen poisto

Erilaiset antibakteeriset ja raikastuskäsittelyt ovat suosittuja. Niiden avulla pyritään ehkäisemään bakteerien ja jopa virusten kasvua tekstiilissä ja samalla vähentämään hajuja. Näin myös pesukertoja voidaan vähentää, mikä säästää vaatetta ja vettä.

Tiesitkö? Microbanin Scentry Revive -käsittely pitää tekstiilit tai jalkineet raikkaina pesukertojen välillä. Tekstiili täytyy pestä vasta 4–5 käyttökerran jälkeen, ja käsittely kestää 50 pesukertaa.

2. Lämpötilan säätely

Lämmönsäätelyssä ideana on saada keho pysymään aina sopivan lämpimänä olosuhteista riippumatta.

Tiesitkö? PCM- eli faasimuutosmateriaalit sitovat tai vapauttavat isoja määriä lämpöenergiaa tietyllä lämpötila-alueella. Älykkäässä tekstiilissä on mikrokapseleita, jotka muuttavat olomuotoaan nesteeksi tai kiinteäksi olosuhteiden mukaan.

Tiesitkö? Downliten ClimaSMART -untuvatäytemateriaaliin on lisätty 37,5-teknologian mukaista polyesterikuitua. 37,5 on amerikkalainen patentoitu lämmönsäätelyteknologia, jossa materiaaliin lisätään kookospähkinänkuorista peräisin olevaa aktiivihiiltä sekä vulkaanista hiekkaa. Ne edesauttavat kosteuden haihtumista.

3. Kosteudensiirto

Kosteudensiirto liittyy vahvasti lämpötilan säätelyyn. Nyt tuotteisiin haetaan mielellään molempia ominaisuuksia, jotta hiki haihtuu nopeasti iholta ja kehon lämpötila pysyy tasaisena. Kosteutta siirtävät materiaalit ovat yleensä synteettisiä, kuten polyesteri (esim. Coolmax) ja polypropeeni.

Tiesitkö? Devanin Moov&Cool-käsittelyllä tekstiileihin voi lisätä lämmönsäätelyn ja kosteudensiirron ominaisuuksia. Viileyden tunne voi vaihdella eri materiaaleissa. Käsittely kestää pesussa.

4. Saumattomuus tai hitsatut saumat

Nyt haetaan sitä, ettei vaate tunnu miltään. Saumat eivät saa hiertää, sillä aktiiviliikkuja voi saada saumoistakin haavoja. Saumattomuus liittyy vahvasti myös designiin. Ulkoiluvaatteissa hitsattuja saumoja on ollut pitkään, sillä ne estävät tuulen ja veden pääsyn saumakohdista sisälle, mutta nyt samaa haetaan myös ihoa vasten oleviin kerroksiin.

Tiesitkö? 3D-neulonnassa vaatteeseen ei tule juuri lainkaan saumoja, vaan vaate valmistuu kokonaisena vaatekappaleena suoraan valmiiksi. Teknologia ei ole uusi, sitä vaan on alettu hyödyntää entistä enemmän. Tällä menetelmällä tehtyjä vaatteita löytyy monilta suurilta urheilu- ja retkivaatevalmistajilta, kuten Nikeltä, Patagonialta, Haltilta ja Rukkalta.

Tämä video näyttää, miten 3D-kudeneulonta tapahtuu:

 

Ja tältä näyttää 3D-loimineulonta:

 

Tiesitkö? Saumat voidaan hitsata yhteen esimerkiksi ultraääniompelukoneella, laserleikkaamalla, laminoimalla tai ”bondaamalla” eli liimaamalla kangaskerrokset toisiinsa esimerkiksi liimanauhalla. Tällä tavoitellaan mahdollisimman tasaista ja matalaa saumaa.

Lue seuraavaksi

Nuoret muodin muuttajat

,

Lempivaate kiertämään

,

Fab is back!

Löydä ratkaisut

Pidä ajatuksesi ajan tasalla, tilaa Suomen Tekstiili & Muodin uutiskirje

Lähetämme sähköpostiisi Suomen Tekstiili & Muodin uutiskirjeen, josta voit lukea tuoreimmat Fab-artikkelit.

Siirry tilaamaan