Älypatjansuoja ja muut uudet uni-innovaatiot

Älylaite sängyssä ei tarkoita enää vain vällyjen väliin kannettua kännykkää. Se voi olla esimerkiksi älykäs patja, patjansuojus tai unisormus.

Älypuhelin sängyssä lähinnä haittaa nukahtamista, mutta älykkäiden uni-innovaatioiden tarkoitus on päinvastainen: auttaa parantamaan nukkumaanmenoa, unen laatua ja heräämistä. Se voi olla esimerkiksi älypatja, joka nousee automaattisesti ihmisen kuorsatessa, sukka, joka mittaa vauvan sykettä ja hapensaantia tai patjansuojus, joka viilentää hikiaaltojen iskiessä.

Unen mittaaminen ja uniolosuhteiden säätely ovat nousseet muutamassa vuodessa maailmanlaajuisiksi lifestyle-ilmiöiksi. Se on osa hyvinvoinnin optimoinnin trendiä, jossa älysovelluksista ja arkipäiväisten toimintojen mittaamisesta on tullut kiinteä osa arkea.

Nyt uni ja nukkuminen ovat teemoja monilla kansainvälisillä tekstiilialan messuilla, lukuisat startupit hakevat joukkorahoituskampanjoilla rahoitusta uni-innovaatioihin ja tekstiilivalmistajat laajentavat valikoimaansa älykkäisiin vuodevaatteisiin. Esimerkiksi Familonin Outlast-sarjan vuodetekstiilit ja Unikulmat tekniset SteadyBody-lakanat lupaavat pitää nukkumislämpötilan sopivana läpi yön.

Listasimme viisi innovaatiota, jotka muokkaavat käsityksiämme hyvästä yöstä.

1. Tuudittava vauvan patja

Suomalainen innovaatio

Helsinkiläisen perheen esikoinen kärsi koliikista, eikä nukahtanut millään. Tuntikausien nukuttamisjärjestelyihin väsynyt äiti Hanna Sissala päätti ratkaista ongelman itse. Kaksi vuotta myöhemmin Sissalan yritys toimitti ensimmäisen erän itsestään tuudittavia LullaMevauvanpatjoja kuluttajille, jotka jo jonottivat tuotetta.

LullaMe on onnistunut ensimmäisenä maailmassa rakentamaan automaattisen heijauksen vauvanpatjan sisälle. Patja palkittiin vuoden 2018  European Venture Contest -kilpailussa oman sarjansa voitolla. Pääomasijoittajat nimesivät LullaMen myös eurooppalaisten kasvuyritysten kiinnostavimpaan prosenttiin.

2. Päivänvaloon herättävä tyyny

Pian voit luopua makuuhuoneen lukulampusta ja herätyskellosta ja jättää kuulokkeet olohuoneeseen, sillä Sunrise Smart Pillow yhdistää kaikki toiminnot älytyynyyn.

Illalla älytyyny toimii automaattisesti sammuvana lukulamppuna tai äänikirjoja ja musiikkia toistavana radiona. Tyynyn sisään rakennetut anturit seuraavat unen jaksoja ja sivuille asennetut herätyslamput syttyvät aamulla asteittain imitoiden auringon nousua.

Aamulla voit tarkastella unessa tapahtuneita muutoksia puhelinsovelluksen kautta.

3. Puettavan uniteknologian edelläkävijä

Suomalainen innovaatio

Oululainen älysormusinnovaatio vie ymmärryksen yöunista uudelle tasolle. Oura-sormus mittaa ihmisen elintapoja hengitystiheydestä kehon lämpötilaan, sykkeeseen ja fyysiseen aktiivisuuteen. Yön aikana Oura mittaa unen laatua, -vaiheita, sykekäyrää ja kehon lämpötilavaihteluja.

Lukuisia palkintoja voittanut hifistelijöiden hittituote antaa myös dataan perustavia suosituksia optimaalisesta nukkumaanmenoajasta ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin parantamisesta. Sormus on nähty myös prinssi Harryn sormessa.

4. Makuuhuoneen mukavuuskeskus

HiCan-älysängyn luojat povaavat älyhuonekaluista seuraavaa teknologista vallankumousta. HiCan-älysänky muistuttaa sängyn ympärille rakennettua modernia majaa tai futuristista nukkumiskapselia. Uuden sukupolven sängystä löytyy säädeltävän patjan lisäksi videoprojektori, wifi, kohdevalot, äänentoisto ja lämpötilansäätäjät. HiCan yhdistää viihteen, mukavuuden ja teknologian. Sängystä on tulossa pian seuraava versio, HiBed.

5. Patjansuojus hoitaa hommat

Älypatjansuoja Luna lupaa tehdä mistä tahansa sängystä älysängyn. Luna oppii käyttäjänsä nukkumistottumukset ja säätää sängyn lämpötilaa läpi yön nukkujan tai nukkujien kehon mukaan.

Patjansuojaan asennetut anturat seuraavat nukkujan sydämen sykettä, hengitystä ja unirytmiä. Älypatjansuoja on mahdollista yhdistää myös muihin kodin älylaitteisiin. Näin Luna voisi nukahdettuasi lukita ovet, sammuttaa valot ja television, ja herättyäsi napsaista kahvinkeittimen porisemaan.

Erityisen älykkäältä tuntuu se, että Lunan voi pestä pesukoneessa.

Lue myös: Keskosten älyvaatteet ja 6 muuta suomalaista älytekstiiliuutuutta

Lue seuraavaksi

30.9.2024
,

Jätteestä kultaa – Infinited Fiber Company ja Untuvia haluavat materiaalivirrat kiertämään

30.4.2024

Kasvivärit kaipaavat vauhdittajakseen vahvoja brändejä

18.9.2023

Edelläkävijät ovat voittajia datan hyödyntämisessä

Löydä ratkaisut

Pidä ajatuksesi ajan tasalla, tilaa Suomen Tekstiili & Muodin uutiskirje

Lähetämme sähköpostiisi Suomen Tekstiili & Muodin uutiskirjeen, josta voit lukea tuoreimmat Fab-artikkelit.

Siirry tilaamaan