Miten muodin trendiennusteet ja sesonkiajattelu ovat muuttuneet yhä epävarmemmassa ja muutosherkässä maailmassa? Sen tietää trendiasiantuntija Antti Rimminen Urban View -trendiagentuurista.
Ne ajat ovat kaukana, jolloin muotilehdissä esiteltiin joka sesongin alussa täysin uudet trendit, jotka näkyivät joka brändillä ja joka kaupassa.
”Enää ei tehdä ’kaikkea kaikille’ -trendiennusteita niin kuin kymmenen vuotta sitten, koska markkinat ovat niin pirstaloituneet. Se tuo trendien ennakoimiseen omat haasteensa”, sanoo Urban View -trendiagentuurin perustaja Antti Rimminen.
Urban View toimii ulkomaisten trenditoimistojen agenttina Suomessa ja Baltiassa ja edustaa Pantonen ja RALin värijärjestelmiä. Asiakkaita sillä on ”freelance-suunnittelijoista ämpäritehtaisiin”, pääosin vaate- ja sisustuspuolen yrityksiä.
”Yhä tärkeämpää on, että asiakas tietää makrotrendit ja ajan ilmiöt, ja peilaa niitä omaan tekemiseen ja asiakaskuntaansa. Toki saatavilla on myös hyvin yksityiskohtaisia trendianalyyseja spesifeihin kategorioihin, vaikka vauvanvaatteisiin.”
Rimmisen mukaan ”mitkä ovat tulevan vuoden trendit” on jokaisen trendianalyytikon inhokkikysymys, koska ilmiöt ovat laajoja. Hän lupaa vastata silti.
Nämä trendit kertovat nimittäin myös trendien ennustamisesta ja sesonkiajattelun muutoksesta.
Trendi: Rajalliset resurssit
”Trenditoimistojen tehtävä on herätellä asiakasyrityksiä tekemään asioita uudella tavalla. Niin kauan kuin olen ollut tässä bisneksessä, trendiennusteissa on puhuttu ympäristöasioista. Teollisuus on vain kuunnellut hitaasti”, 17 vuotta alalla ollut Rimminen sanoo.
Hän sanoo koronan vaikuttaneen ainakin niin, että ihmiset ovat tuijottaneet vaatekaappeihinsa ja todenneet, että onkohan tässä liikaa, kun käytän vain kaksia verkkareita. Yltäkylläisyyteen on havahduttu.
”Monet nuoret tekevät tyylikokeiluja käytetyillä vaatteilla.”
”Mutta ihmiset puhuvat toista ja tekevät toisin. Pari kuukautta sitten Kiinan Singles’ Day rikkoi myyntiennätykset. Suomessa kaupasta loppuivat käsisaippuapullot, jotka soittivat joululauluja ja joissa oli paristo sisällä. Siksi suunnittelijoilla on iso vastuu. Kaikkien on pakko muistaa maapallon resurssien rajallisuus.”
Toisaalta yhä harvempi panee enää vaatekaappiaan uusiksi joka sesongin mukaan. Muutokset mallistoissa ovat sesonkien välissä hienovaraisempia kuin ennen, ja ihmiset luottavat omaan makuunsa. Siihen kannustetaan mediassakin.
”Nuoret taas toteuttavat tyylikokeiluja ostamalla yhä enemmän käytettyjä vaatteita. Kun UFFille tulee uusi mallisto, oven ulkopuolella on jono.”
Trendi: Yksinkertaisuus ja käytännöllisyys
Rimminen muistuttaa, että epävarmuus ei ole trendien ennustamisessa mikään uusi asia.
”Siksihän niitä tehdään, koska vain muutos on pysyvää.”
Korona on kuitenkin nopeuttanut tiettyjä trendejä: digiloikkaa, paikallisten yritysten tukemista, lähituotantoa.
”Olemme kokeneet elävämme monimutkaisessa maailmassa, ja monella on halu palata back to basics. Esimerkiksi sporttivaatetuksen ennusteessa malli- ja tuoteideat ovat hyvin käytännönläheisiä.”
Ilmiöön liittyy myös ajattomuus ja sesongittomuus. Samoja vaatteita halutaan käyttää pitkään, ja silloin ne eivät voi olla tyyliltään nopeasti vanhenevia.
”Sesongittomuus on vahvistuva trendi, josta kaikki trenditoimistot puhuvat. Tässä ovat taustalla myös ympäristösyyt.”
Jo 2016 Burberry ja Tom Ford ilmoittivat luopuvansa sesonkiajattelusta, mutta ovat sittemmin palanneet siihen takaisin, koska myynti eri tahtiin muun teollisuuden kanssa oli hankalaa. Muutos voi olla joskus hidasta. Toisaalta taas Gucci ilmoitti viime vuonna luopuvansa sesongeista.
Trendi: Athleisure
Sporttimuoti on vaikuttanut arkipukeutumiseen jo pitkään, ja urheilumuoti ja vapaa-ajan pukeutuminen lähestyvät toisiaan vielä lisää. Rimmisen mukaan työpukeutuminen menee koko ajan rennompaan suuntaan. Siihen on vaikuttanut tietysti myös lisääntynyt kotona olo.
”Ahtleisure-markkina on kasvanut paljon verrattuna muihin. Verkkarit varmasti myyvät ensi vuonnakin”, Rimminen sanoo.
Käytännöllisyys ulottuu suunnittelun lisäksi materiaaleihin. Rimminen nostaa esille vaihemuutosmateriaalit, jotka reagoivat kehon lämpötilaan. Fifty One Apparel on tehnyt jopa menopaussimalliston, joka lupaa pitää kehon viileänä kuumien aaltojen iskiessä.
Trendi: Hygienia
Yksi koronapandemian vauhdittama trendi on hygieenisyys.
”Jos pystyt vaikuttamaan ajatukseen puhtaudesta esimerkiksi muodissa tai ruoassa, niin hyvä. Ihmisillä on tarve suojautua ja suojata muita.”
Vuoden aikana kasvomaskeistakin on tullut muoti-statementteja, ja moni muotibrändi on tehnyt yhteistyötä futurististen AO Air -maskien kanssa.
Materiaaleista Rimminen nostaa trendaavana esille kuparin, jolla sanotaan olevan antibakteerisia ominaisuuksia. Esimerkiksi Volleback on tehnyt takin, jossa on 11 kilometriä kuparilankaa.
”Moni asia on trendien ennustamisessa myös ennallaan”, Rimminen huomauttaa.
”Tietyt lainalaisuudet pätevät edelleen, kun puhutaan vaikka innovaatioiden leviämisteorioista ja muodin psykologiasta. Aikaiset omaksujat vastaanottavat aina mielellään uusia ideoita.”