Kalastusverkkoa ja muovipulloja – tätä et tiennyt autojen tekstiiliosista

Kierrätystekstiili tulee yhä vahvemmin osaksi auton komponentteja, kun ekologisuuden trendi lisääntyy.

Mitä sinulle tulee mieleen tulevaisuuden autosta? Ehkä sähköllä kulkeva Tesla, älyautot tai itseään ohjaava robottiauto. Entä mistä kuvittelemasi auto valmistetaan?

Autoilun tulevaisuudessa ei ole kyse pelkästään suuresta sähköisestä vallankumouksesta. Ilmastonmuutoksen paineet ja ympäristötekojen välttämättömyys mullistavat myös autoteollisuuden käyttämät valmistusmateriaalit, mukaan lukien tekstiilit. Neitseellisiä raaka-aineita korvataan nyt kierrätetyillä.

Ja tekstiiliä autoissa piisaa. Sitä on esimerkiksi matoissa, istuinpällisissä, pehmusteissa, tavaratilan päällysteissä, käsinojissa, äänieristeenä ovissa ja konepellin alla, pyörien koteloissa, ikkunoiden tukipilareissa, katossa ja turvavöissä.

Kuitenkaan edes näkemämme tekstiiliosat eivät anna vihjettä siitä, mistä komponentit on valmistettu.

Tässä on vanhan Volkswagen Kuplan materiaalit puristettuna palasiksi. Studio Drift -taiteilijaryhmä purki vanhan Kuplan osiksi ja löysi siitä 41 eri materiaalia, jotka se puristi moduuleiksi. Eniten oli puuvillaa. Tässä vanhassa autossa penkit oli pahmustettu halvoilla hevosen karvoilla, mutta nykyään autojen tekstiilit tulevat aivan toisenlaisista lähteistä. Studio Driftin näyttely on esillä Amos Rexin taidemuseossa 19.5.2019 asti.

Uuden sukupolven komponentit

Autoteollisuus tarjoaa mahdollisuuden kierrätettyjen tekstiilimateriaalien uusiokäytölle ja uuden sukupolven komponenttien määrittelylle. Muovilta näyttävät osat voivatkin olla tekstiilikomposiittia eli yhdistelmä muovia ja tekstiiliä.

Esimerkiksi ruotsalaisen Volvon tavoite on korvata vuoteen 2025 mennessä vähintään neljäsosa uusien autojen muovimateriaaleista kierrätetyllä muovilla. Kierrätetty tekstiilimateriaali taipuu moneen – Volvon rakentamassa XC60 T8 -hybridiauton demoversiossa on hyödynnetty esimerkiksi hylättyjä kalastusverkkoja, veneköysiä, kierrätettyjä PET-pulloja, vaatetehtaiden leikkuujätettä ja vanhojen Volvojen istuimia.

Kierrätysmateriaaleista tehty verhoilu tuntuu kädessä karhealta ja värit poikkeavat totutusta.

”Karkeus tuntuu hyvältä, kun tietää mistä se tulee”, Volvo Car Finlandin tiedotusjohtaja Thomas Hallbäck sanoo.

”Muovittomuuden trendi on selkeä. Haluamme, että myös auton hankinnassa muovittomuus ja kierrätysmateriaalit voivat olla valintoja. Korvaamme kaiken sen, mitä voimme, aina kun voimme.”

Tulevaisuudessa autokauppias saattaakin tiedustella värivalintojen lisäksi asiakkaan toiveita valmistusmateriaalien alkuperästä.

Lue myös: Älypatjansuoja ja muut uudet uni-innovaatiot

Lue seuraavaksi

18.9.2023

Edelläkävijät ovat voittajia datan hyödyntämisessä

5.9.2023
,

Vastuullinen & vastustamaton 3D

22.05.2023

Nuoret muodin muuttajat

Löydä ratkaisut

Pidä ajatuksesi ajan tasalla, tilaa Suomen Tekstiili & Muodin uutiskirje

Lähetämme sähköpostiisi Suomen Tekstiili & Muodin uutiskirjeen, josta voit lukea tuoreimmat Fab-artikkelit.

Siirry tilaamaan