Bakteerivärjäys on vielä testausvaiheessa oleva innovaatio, mutta se voi mullistaa tekstiilien ja vaatteiden värjäyksen.
Mitä, jos tekstiilit ja kankaat voisi kasvivärien ja synteettisten tekstiilivärien sijaan värjätä punaisiksi, keltaisiksi ja sinisiksi bakteerien tuottamilla väriaineilla?
Näitä bakteereja varten ei tarvittaisi viljelysmaata, kasvihuoneita, keinovalaistusta tai lannotteita. Niitä voisi kasvattaa missä tahansa päin maailmaa ja missä tahansa sääolosuhteissa – toisin kuin kasviperäisiä väriaineita.
Eikä bakteeriväreihin tarvittaisi edes teollisuuden raaka-aineita, kuten synteettisten väriaineiden valmistamiseen tarvitaan. Vain laboratorio ja alan ammattilaisia.
Kuulostaako scifiltä? Jo muutaman vuoden päästä bakteerivärjäys voi olla täyttä totta.
Bakteerivärjäys vähentäisi ympäristökuormaa
Bakteerivärjäystä tutkitaan tällä hetkellä monissa erillisissä projekteissa, mutta yksi kiinnostavimmista on Vienna Textile Lab. Se korostaa erityisesti bakteerivärjäyksen haitattomuutta, skaalautuvuutta ja ympäristönäkökulmaa.
Mutta miten voi tietää, onko kyse mainoslauseista vai aidosti potentiaalisesta ja mullistavasta värjäysmetodista, STJM:n standardisointi-, kemikaali- ja materiaaliasioista vastaava Satu Nissi-Rantakömi?
”Se mikä tässä on hyvää ja kiinnostavaa, on se, että värit voidaan tuottaa laboratorio-olosuhteissa, jolloin ne eivät kuormita maaperää ja ympäristöä. Näyttää siltä, että bakteerivärjäys on myös kohtuullisen hyvin skaalattavissa ylöspäin. On viitteitä siitä, että bakteerivärit olisivat ihmiselle vaarattomia, mutta sen todentaminen vaatii vielä testejä ja tutkimuksia”, Nissi-Rantakömi sanoo.
”Monet jo olemassa olevatkin väriaineet ja värjäysmetodit ovat hyviä ja vaarattomia.”
Hänen mukaansa voi mennä 5–10 vuotta, ennen kuin tutkimukset on saatu tehtyä ja nähdään, että bakteerivärit kiinnittyvät kunnolla tekstiileihin ja että ne todella ovat ihmiselle vaarattomia.
Sen jälkeen ne pitää vielä hyväksyä väriainekäyttöön ja tuotantoon.
”Uskon, että bakteeriväreissä on potentiaalia korvata väriaineita, jotka kuormittavat ympäristöä. En silti usko, että bakteerivärjäys tulevaisuudessakaan korvaa kaikkia värjäystapoja. Täytyy muistaa, että monet jo olemassa olevatkin väriaineet ja värjäysmetodit ovat hyviä ja vaarattomia. Tämä on hieno innovaatio, joka on kuitenkin vielä alkuvaiheessa. Kannattaa seurata, miten projekti kehittyy.”