“Tekstiilien kiertotalous tarvitsee EU-tason tiekartan”

Tekstiili- ja muotiteollisuuden aiheuttamat ympäristövaikutukset ovat olleet esillä niin uutisissa kuin kansainvälisillä foorumeilla. Alan ympäristöhaasteiden ratkaisemiseen kaivataan Euroopan tason tekstiilistrategiaa, kirjoittaa Suomen Tekstiili & Muoti ry:n toimitusjohtaja Anna-Kaisa Auvinen.

Muotiteollisuuden hiilidioksidipäästöt ovat suuremmat kuin globaalin lento- ja laivaliikenteen yhdessä. Tämä tieto on avannut suuren yleisön silmät, mutta tekstiili- ja muotialan toimijoille alan ympäristövaikutuksia koskevat uutiset eivät ole tulleet yllätyksenä.

Parhaillaan ala elää murroksessa, jossa yritykset ympäri maailmaa työskentelevät aktiivisesti kestävämpien ratkaisujen edistämiseksi ja löytämiseksi. Suomalaiset yritykset ovat jo vuosia panostaneet tuotteissaan laadukkaisiin materiaaleihin ja puhuneet kestävien valintojen puolesta.

Suomalaiset eivät kuitenkaan ratkaise globaaleja haasteita yksin. EU:lla olisi mahdollisuus luoda kysyntää kestävämmälle tekstiili- ja muotiteollisuudelle.

Tiekartalla vauhtia tekstiilien kiertotalouteen

Tekstiilien kulutus on kasvanut tasaisesti viime vuosikymmeninä. Samanaikaisesti tuotteiden keskimääräinen käyttökertojen määrä on pienentynyt. Tuotteiden laatuun on kiinnitettävä huomiota, ja niiden elinkaarta on pidennettävä.

Alan ympäristövaikutusten herättämä keskustelu on innostanut päättäjiä toimimaan. Tekstiileihin liittyvien haasteiden ratkaisemiseen olisi hyvä ottaa oppia muovien kohdalla toimivaksi osoittautuneesta materiaalikohtaisesta lähestymisestä.

Euroopan tasolla laadittu muovistrategia ja Suomen kansallinen muovitiekartta ovat tuoneet toimijat yhteen ja puhaltaneet vauhtia muovien kierrätykseen.

Tekstiilien ympäristövaikutusten vähentäminen, kierrätyksen tehostaminen ja uusien palveluihin perustuvien liiketoimintamallien edistäminen kaipaisivat vastaavanlaista tekstiilitiekarttaa.

Suomesta tekstiilien kiertotalouden kärkimaa

Tekstiili- ja muotialan aiheuttamat ympäristövaikutukset ovat globaali haaste. Kokonaisvaltainen muutos vaatii niin kuluttajien, kaupan kuin tekstiili- ja muotialan yritysten aktiivista osallistumista.

Tutkimus, tieto ja uudet innovaatiot ovat keskiössä, kun näitä haasteita ratkotaan. Suomessa on tehty jo pitkään työtä tekstiilien kierrätysmenetelmien ja uusien kierrätyskuitujen kehittämiseksi.

Tekstiileihin liittyvien ympäristöhaasteiden ratkaisemiseksi on tärkeää tarkastella vaikuttavuudeltaan merkittäviä kohteita sekä edistetään toimenpiteitä, jotka tukevat yrityksiä ympäristövastuun ja taloudellisen kasvun yhteensovittamista. Yrityksille on luotava toimintaympäristö, jossa on edellytykset kestävyyteen pohjautuvan menestyvän liiketoiminnan luomiseen.

Tuleva EU puheenjohtajuuskausi tarjoaa Suomelle erinomaisen mahdollisuuden ottaa aktiivisen roolin tekstiilien kiertotalouden edistämiseen, ja sen nostamiseen seuraavan komission agendalle.

Lue myös: Näin tekstiilien kierrätyksestä saadaan uutta bisnestä

Lue myös: Yritysvastuuta pitäisi säännellä EU-tasolla

Lue seuraavaksi

3.3.2025

Puusta syntyy kimaltavia rakennevärejä – suomalainen innovaatio kiinnitti huippumuotitalojen huomion

30.9.2024
,

Jätteestä kultaa – Infinited Fiber Company ja Untuvia haluavat materiaalivirrat kiertämään

30.4.2024

Kasvivärit kaipaavat vauhdittajakseen vahvoja brändejä

Löydä ratkaisut

Pidä ajatuksesi ajan tasalla, tilaa Suomen Tekstiili & Muodin uutiskirje

Lähetämme sähköpostiisi Suomen Tekstiili & Muodin uutiskirjeen, josta voit lukea tuoreimmat Fab-artikkelit.

Siirry tilaamaan