Tulevaisuuden älyvaate näyttää – tavalliselta vaatteelta

Videopelisessio voi jatkossa näyttää aika erilaiselta, jos puemme päällemme t-paidan tai rooliasun sen sijaan, että käyttäisimme erillistä ohjainta. Elina Ilén kertoo, millaisia mahdollisuuksia älyvaatteissa piilee.

Meidän mielikuvissamme älyvaate voi näyttää tekniseltä härpäkkeeltä, johon on liimattu antureita ja josta sojottaa johtoja.

Jatkossa älyvaate kuitenkin näyttää mitä luultavimmin ihan tavalliselta vaatteelta, kuten valkoiselta aluspaidalta, eivätkä sen elintoimintoja mittaavat ominaisuudet näy ulospäin.

Tai vaihtoehtoisesti älyvaate voi näyttää vaikka keskiaikaisen ritarin asulta – jos sen käyttäjä on roolipelaaja.

Älyn ei haluta näkyvän.

Näin arvioi Aalto-yliopiston tutkijatohtori Elina Ilén, joka on jo vuosia työskennellyt älyvaatteiden parissa niin yrityksissä kuin akateemisessa maailmassakin.

Ilén kertoo meille esimerkkejä siitä, mihin älyä voisi – ja kannattaisi – käyttää jo nyt.

”Toisin kuin kova laite, älytekstiili on huomaamaton ja mukava.”

Mittaava vaate auttaa diagnoosissa

”Sportti- ja hyvinvointipuolella mittaaminen on jo yleistynyt, mutta useimmiten rannekkeen tai sormuksen muodossa. Lääketieteen puolella mittaamisen laajempi käyttö vielä odottaa yleistymistään.

Toisin kuin kova laite, älytekstiili on huomaamaton ja mukava. Pehmeät ja joustavat anturit voi sijoittaa aluspaitaan, eikä niitä käytännössä huomaa. Mittauksia saatetaan tehdä esimerkiksi sairauden takia, eivätkö kaikki halua sen näkyvän.

Uskonkin, että jatkossa yleistyvät ennemmin huomaamattomat ratkaisut ja älyalusvaatteet kuin esimerkiksi näyttävät mittaavat takit.

Sovelluksia on monia.

Lasten neurologisissa sairauksissa diagnoosin saaminen voi kestää pitkään, jopa vuoden. Se voi olla esimerkiksi lapselle todelle pitkä aika, ja hoito olisi sitä tehokkaampaa, mitä nopeammin se voitaisiin aloittaa. Kotona käytettävien, motorista kehitystä mittaavien älyvaatteiden avulla diagnoosi saattaa lyhentyä jopa 2-3 kuukauteen.

Älyvaatteita voitaisiin käyttää myös esimerkiksi aivohalvauksen tai polvileikkauksen kuntoutuksen seurannassa. Jatkuvassa käytössä oleva vaate tuottaa dataa kuntoutuksen edistymisestä.”

Vaate korvaa pelin ohjaimen

”Meillä on jo peleihin erilaisia kapuloita ja virtuaalilaseja, joten on yllättävää, että kukaan ei vielä ole tuonut markkinoille peliä, jota ohjailtaisiin vaatteella. Esimerkiksi liikunnalliset pelit tai roolipelit voisivat toimia todella saumattomasti yhteen vaatteiden kanssa.

Nintendo Wiissä hyödynnetään jo koko kroppaa. Yhtä lailla peleissä voisi käyttää vaatteita, jotka päällä näkyisit pelissä ja jotka toistaisivat juoksun, lyönnit ja niin edelleen. Myös roolipelin roolisasu voisi olla sekä pelaajan päällä että toistua virtuaalisesti pelissä.

Viihteen lisäksi erittäin kiinnostavia ovat kuntouttavat sovellukset, joiden avulla voitaisiin hidastaa esimerkiksi dementian tai alzheimerin taudin etenemistä. Tässä voisivat auttaa esimerkiksi tasapaino- ja älypelit, sillä koordinaation ja motoriikan harjoittaminen sekä kokonaisvaltainen liikkumiskyvyn ylläpitäminen ovat hyväksi potilaille.

Näkisin mielelläni tulevaisuudessa tällaista tutkimusta ja kehitystä. Sovellusten vähyys johtuu ehkä siitä, että kehittäminen on poikkitieteellistä. Ohjelmistojen ja elektroniikan kehittäjät tuntevat toisensa, mutta tekstiiliosaaminen voi tuntua hyvin kaukaiselta. On helpompaa suunnitella tekninen laite ranteeseen kuin alkaa ajatella tekstiilisovelluksia.”

”Työvaatepuolella älyvaatteisiin on paljon kiinnostusta, ja suomalaisyritykset ovat kehittäneet uusia ratkaisuja.”

Työvaatteisiin turvallisuutta, tehokkuutta ja ergonomiaa

”Työvaatepuolella älyvaatteisiin on paljon kiinnostusta, ja suomalaisyritykset ovat kehittäneet uusia ratkaisuja.

Esimerkiksi ledeillä valaistu työtakki on jo markkinoilla, ja sen avulla voidaan lisätä turvallisuutta pimeässä. Vaatteet voivat myös ilmaista, jos tehtaan ilmaan pääsee haitallisia kemikaaleja, tai ne voivat tulipalon sattuessa kertoa, missä työntekijät sijaitsevat. Niiden avulla on myös mitattu ergonomiaa, mikä vähentää rasitusvammoja.

Älytyövaatteiden yleistymisessä haastavuutta voivat lisätä tietosuojaan ja datan käyttöön liittyvät kysymykset. Ne ovat vaatebrändeille uutta maaperää. Uskon, että jatkossa yleistyvät co-brändäykset, jossa teknologia- ja vaateyritykset laittavat osaamisensa yhteen.”

Verhoista aurinkosähköä, villakangastakkiin valot

”Myös sisustukseen on tarjolla kiinnostavia ratkaisuja niin koteihin kuin julkisiin tiloihinkin.

Kankaiset verhot voidaan valjastaa keräämään auringonsäteitä ja tuottamaan niistä energiaa. Verhot on huomattavasti helpompi asentaa paikalleen kuin esimerkiksi seinälevyt, joissa on aurinkopaneeleja.

Huonekalupuolella etenkin julkisiin tiloihin tai hoivakoteihin voisivat sopia anturit, jotka hälyttävät, jos esimerkiksi tuoli on märkä.

Muotipuolella en kuitenkaan usko siihen, että tekstiileihin tuotaisiin älyratkaisuja pelkän ulkonäön takia, vaan olennaisempaa ovat toiminnallisuus tai avustavat ominaisuudet.

Kiinnostava sovellus voisi olla esimerkiksi se, että edustuskelpoiseen villakangastakkiin on piilotettu ledivalot, jotka ovat valoisalla näkymättömät, mutta kun syksyn pimeydessä lähtee polkemaan pyörällä kotiin, valot tulevat näkyviksi ja lisäävät turvallisuutta.”

Teksti: Mari Kamaja
Kuva: Unsplash/Haryo Setyadi

Lue seuraavaksi

30.9.2024
,

Jätteestä kultaa – Infinited Fiber Company ja Untuvia haluavat materiaalivirrat kiertämään

30.4.2024

Kasvivärit kaipaavat vauhdittajakseen vahvoja brändejä

18.9.2023

Edelläkävijät ovat voittajia datan hyödyntämisessä

Löydä ratkaisut

Pidä ajatuksesi ajan tasalla, tilaa Suomen Tekstiili & Muodin uutiskirje

Lähetämme sähköpostiisi Suomen Tekstiili & Muodin uutiskirjeen, josta voit lukea tuoreimmat Fab-artikkelit.

Siirry tilaamaan