Koronakäsitöissä Pirtin kehräämön suomalainen villa on valttia

Suomalaisen lampaan villalle on nyt kysyntää, ja sen käyttöä halutaan lisätä. Toistaiseksi vajaa kolmannes suomalaisesta villasta käytetään hyödyksi, mutta Pirtin kehräämö on yksi muutoksen tekijöistä.

Hiirolan kylässä, Mikkelin pohjoispuolella on suomalainen harvinaisuus: villakehräämö, joka kehrää suomalaisen lampaan villaa käsityölangoiksi. Pirtin kehräämö käsitteli viime vuonna lähes 40 000 kiloa villaa.

Pirtin kehräämö aikoo kasvattaa tuotantoaan jatkossa. Potentiaalia piisaakin, sillä Luonnonvarakeskus Luken mukaan vain 30 prosenttia suomalaisesta lampaanvillasta käytetään hyödyksi. Loppu kompostoidaan tai poltetaan jätteenä.

Toimitusjohtaja Päivi Hämäläinen kertoo, että koronakriisi on näkynyt Pirtin kehräämön verkkokauppamyynnin kasvuna. Kiinnostus oli kasvussa jo ennen kriisiäkin, mutta nyt käsityölangoille on yhä enemmän kysyntää, kun ihmisillä on aikaa olla kotona.

Pirtin kehräämön omistaa Lammastaloussäätiö. Yritys työllistää 11 henkilöä. Sen liikevaihto vuonna 2019 oli hieman yli 500 000 euroa, mikä oli lähes 20 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.

Yhä useampi arvostaa nimenomaan suomalaisesta lampaanvillasta tehtyjä lankoja.

”Olen ollut tässä tehtävässä nyt pari kuukautta, ja minut on yllättänyt iloisesti, miten paljon kiinnostusta suomalainen villa herättää käsityöpiireissä”, Hämäläinen kertoo.

Parempi hinta ja keräily lisäämään tarjontaa

Suomalaisen villan käyttöä pyritään nyt edistämään asiakkaiden ja lampurien yhteistyönä. Tarvittaisiin keräilypisteitä ja yhteiskuljetuksia, jotta villaa saataisiin paremmin käyttöön ja kustannukset pysyisivät kohtuullisina.

Pirtin kehräämö nosti vuoden alussa ykköslaatuisen lampaanvillan sisäänostohintaa ja maksaa siitä nyt neljä euroa kilolta. Tämän toivotaan osaltaan houkuttavan lampureita myymään villaa.

Pirtin kehräämö käsitteli viime vuonna lähes 40 000 kiloa suomenlampaan ja kainuun harmaksen villaa käsityölangoiksi.

Kehräämö keskittyy tällä hetkellä tehostamaan tuotantoaan, jotta kasvaneeseen kysyntään voitaisiin vastata paremmin. Yrityksessä on kehitetty toimintaa hiilineutraaliksi ja entistä ympäristöystävällisemmäksi. Myös mahdollisia investointeja uusiin kohteisiin ja laitteisiin harkitaan.

”Meiltä kysytään esimerkiksi lankoja myös teolliseen neulontaan. Selvästikin suomalaiset tekstiilivalmistajat ovat heränneet tähän ja heidän asiakkaansa kyselevät suomalaista villaa”, Päivi Hämäläinen sanoo.

Osa villasta pestään muualla

Ennen kehruuta villa pitää pestä ja käsitellä. Pirtin kehräämöllä on omaa pesukapasiteettia, joka riittää lampurien ja kumppaniyritysten omien erien pesuun. Isot villaerät kuitenkin pesetetään Englannissa.

”Villan pesu tarvitsee tilaa ja isoja altaita liotukseen. Olisi todella iso investointi, että pystyisimme käsittelemään tuhansia kiloja villaa. Se ei ole meille kannattavaa, mutta Englannissa on isoja pesuloita, jotka ovat tähän erikoistuneet. He pystyvät myös hyötykäyttämään lanoliinin, jota villasta saadaan”, Päivi Hämäläinen kertoo.

Pirtin kehräämö valmistaa kaikki tuotteensa kotimaisesta villasta, joka ostetaan suoraan lammastiloilta. Yritys valmistaa tuotteita myös suoraan asiakkaille heidän omista villoistaan.

Pesusta eteenpäin työvaiheet ovat kuitenkin kotimaisissa käsissä. Pirtin kehräämö hoitaa kehräämisen langaksi, ja värjäys hoituu suomalaisilla yhteistyökumppaneilla.

Aina villalanka ei edes kaipaa värjäyskäsittelyä.

”On hienoa, että meillä on valikoimassa kahdeksan sävyä, joihin ei käytetä mitään väriaineita. Ne tehdään sekoittamalla mustaa, ruskeaa ja valkoista villaa. Ne sopivat myös herkimmille asiakkaille”, Hämäläinen sanoo ylpeyttä äänessään.

Teksti: Mari Kamaja

Kuvat: Pirtin kehräämö

Lue seuraavaksi

19.12.2024

Rakkauskirjeitä kahden kulttuurin kohtaamisesta

28.11.2024

Täydellisyys piilee yksityiskohdissa

30.9.2024
,

Jätteestä kultaa – Infinited Fiber Company ja Untuvia haluavat materiaalivirrat kiertämään

Löydä ratkaisut

Pidä ajatuksesi ajan tasalla, tilaa Suomen Tekstiili & Muodin uutiskirje

Lähetämme sähköpostiisi Suomen Tekstiili & Muodin uutiskirjeen, josta voit lukea tuoreimmat Fab-artikkelit.

Siirry tilaamaan