Tekstiilin ja muodin palkinnon voittanut Nosh Company on päässyt miljoonien liikevaihtoon kotikutsumyynnin vauhdittamana. Se voi kuulostaa vanhanaikaiselta, mutta itse asiassa kaikki Noshin menestyksekkäät siirrot ovat olleet vahvasti ajassa kiinni.
Kun lasten- ja naistenvaatteita tekevä Nosh voitti marraskuun lopulla ensimmäistä kertaa jaetun Tekstiilin ja muodin palkinnon, moni saattoi ihmetellä, että mikä Nosh. Siitäkin huolimatta, että 2009 perustettua Noshia voi pitää jo ilmiönä: vuoden 2018 liikevaihdon ennustetaan kipuavan yli yhdeksään miljoonaan euroon.
”Olemme keskittyneet olennaiseen: asiakkaisiimme ja siihen, miten heitä parhaiten palvelemme. Meitä ei ole paljon näkynyt muualla, mutta asiakkaiden parissa näkyvyytemme on suurta”, Noshin perustaja ja toimitusjohtaja Hanna Rannila sanoo.
Se näkyy esimerkiksi Noshin sosiaalisen median tileillä. Jos Nosh esimerkiksi kysyy, mitä asiakkaat haluavat vaatekutsuilta, tyypillistä on saada muutamassa päivässä 1500 hyvin muotoiltua vastausta, joihin on käytetty aikaa ja ajatusta.
”Asiakkaat haluavat että onnistumme, heillä on aina ollut suuri halu auttaa meitä”, Rannila kertoo.
Tähän tilanteeseen Nosh on päässyt tekemällä ratkaisuja, jotka ovat kiinni ajan hengessä ja ihmisten arjessa.
1. Ekologisuuteen ja laatuun satsaaminen
”Kaiken perusta on alussa tekemämme arvovalinnat. Alun perin bisnesidea tuli, kun halusin ostaa vauvalleni luomupuuvillaisia vaatteita, mutta en löytänyt designiltaan tai laadultaan mieleisiä.
Halusimme alusta alkaen tehdä kaiken ekologisesti ja eettisesti. Silloin vuonna 2009 näistä aiheista alettiin keskustella, mutta harva oli valmis maksamaan tuotteista ylimääräistä. Tärkeä oivallus oli se, että tuotteen pitää olla suunniteltu niin, että sen elinkaaresta tulee pitkä, ja sitä voi siksikin kutsua ekologiseksi.
Kannustamme asiakkaitamme ostamaan vähemmän mutta laadukasta, jotain mitä todella tarvitsee ja käyttää. Kuluttajat ovat heränneet siihen, ettei vaatteita tarvita niin paljon, kun ostaa itselle sopivaa, pitkäikäistä ja hyvin kuratoitua vaatekaappia.
Lähtökohtaisesti ihmiset haluavat uskoa parempaan tulevaisuuteen. Se on yksi syy, miksi tuotteemme ovat asiakkaille relevantteja.”
2. Arjen ymmärtäminen
”Asiakkaamme elävät hyvin kiireistä arkea. Haluamme valmistaa heille vaatteita, jotka eivät tuota stressiä.
Käytämme sellaista termiä, että tuotteen pitää olla arkimyönteinen. Se tarkoittaa sitä, että vaate kelpaa niin moneen eri tilanteeseen, että sen pystyy poimimaan aina päälle. Huoltamiseenkaan ei tarvita niin paljon aikaa, kun luonnonmateriaalin voi tuulettaa ja pestä helposti.
Arkimyönteisyys yhdistää myös myyntiedustajiamme. He tykkäävät olla aktiivisia ja läsnä perheilleen, mutta he haluavat myös jotain omaa ja tuoda panoksen perheen talouteen. ”
3. Henkilökohtainen myyntitilanne
”Kasvuamme vauhditti naisten vaatteiden tuleminen mallistoon 2014, mutta vielä tärkeämpi päätös oli pitää myyntikanavat omina ja lopettaa jälleenmyynti 2015.
Silloin oli nähtävissä, että kivijalkamyymälät olivat vaikeuksissa, ja kauppojen tavaramassassa oli vaikea erottautua. Kotimyyntimme sen sijaan vetivät hyvin. Oli mielenkiintoista huomata, että kun tuote sai rinnalle henkilökohtaisen esittelyn, sen idea aukesi asiakkaalle vasta siinä vaiheessa.
Meitä on tietysti verrattu Tupperware-kutsuihin. Usein unohdetaan, että kotimyynti on hyvin tätä päivää. Kun kaupat on siirtyneet verkkoon ja kivijalkaliikkeet vähentyneet muualla kuin kaupunkien keskustoissa, monen kotiseudulta ei enää löydy palveluita ja kauppoja.
Kotikutsumme ovat vastailmiö sille, mitä yhteiskunnassa muuten tapahtuu. Kutsuilla voi saada ystävien kanssa kahvikupin ääressä henkilökohtaisen ostokokemuksen, jossa ammattilainen auttaa valinnoissa ja ystävät vielä tukevat ostopäätöksessä.
Yhteisöllisyyttä lisää, kun mukana on vielä paikallinen yrittäjä. Meillä on jo 120 itsenäistä Nosh-myyntiedustajaa ympäri Suomea. Yleensä ihmiset haluavat oman alueensa edustajalle vain hyvää. Vuonna 2018 lähetimme marraskuun loppuun mennessä yli 70 000 tuotelähetystä vaatekutsuasiakkaille.”
4. Asiakaspalveluun panostaminen
”Asiakaspalvelu on brändimme ytimessä. Meillä on henkilöstöä vain kolmisenkymmentä, mutta silti meillä on asiakas- ja edustajapalveluille oma johtaja. Haluamme toiminnan laadun tukevan tuotteen laatua.
Koulutamme edustajamme hyvin, panostamme laadukkaisiin ja totuudenmukaisiin tuotetietoihin ja haluamme erottua selkeällä viestinnällä.
Saamme pyytämättäkin paljon palautetta, mutta kerran kuussa pidämme palautepalaverit tiimeissä ja arkistoimme kaiken palautteen, jotta voimme seurata, miten siihen on pystytty vastaamaan.
”Edustajiemme kautta saamme aitoa palautetta, koska he pääsevät ihmisten koteihin juttelemaan.”
Uudella strategialla maailmalle
Tähän mennessä Nosh on toiminut vain Suomessa, mutta sillä on suunnitelmissa laajentua ulkomaille.
Kansainvälinen strategia on kuitenkin erilainen kuin kotimaassa: myyntikanavat olisivat vain digitaalisia.
”Kotikutsut vaativat hyvää kulttuurituntemusta, ja siitä jyvälle pääseminen eri maissa tarkoittaisi isoja henkilöresursseja”, Hanna Rannila sanoo.
Sen sijaan myyntikärki ulkomaille voisi olla luomupuuvillasta tehdyt muotoillut trikootuotteet naisille.
”Yritämme maksimoida sen, mitä trikoosta voi tehdä, bisneskelpoistakin.”
Rannila sanoo, että brändin ydin ei kuitenkaan muutu. Menestymiseen tarvitaan vahvat arvot ja laadukas tuote.
Suomen Tekstiili ja muoti ry jakoi Tekstiilin ja muodin palkinnon ensimmäistä kertaa marraskuun lopussa 2018. Tunnustuspalkinnon arvo oli 10 000 euroa.
Lue myös: Sastan tie erämaasta parrasvaloihin