Keskosten älyvaatteet ja 6 muuta suomalaista älytekstiiliuutuutta

Teknologia integroituu osaksi tekstiilejä ja asusteita. Nämä seitsemän suomalaista älynväläystä helpottavat esimerkiksi keskosvauvojen sairauksien diagnosointia ja rakennusmiesten työtä talvella.

1. Älyvaatteita keskosille

Jos kaikki menee odotetusti, pehmeät vauvanvaatteet saattavat pian mitata pienten vauvojen sykettä, liikettä ja nukkumista. Aalto-yliopisto ja Helsingin Lastensairaala tekevät uraauurtavaa tutkimusta tekstiilielektrodien hyödyntämisestä keskosvauvojen neurologisten sairauksien diagnosoinnissa ja seurannassa. Kolmivuotinen tutkimus alkoi vuoden 2018 alussa.

Pehmeisiin vaatteisiin integroitujen tekstiilianturien ansiosta esimerkiksi vauvan aivosähkökäyrän mittaaminen teho-osastolla voi tulla entistä helpommaksi: päähän puetaan vain joustava myssy. Liikettä havainnoiva ja tekoälydiagnostiikkaan perustuva potkupuku taas mahdollistaa vauvan motorisen kehityksen seuraamisen jopa kotioloissa.

Jatkuvan mittaamisen ansiosta vauvan terveydentilasta saadaan kerättyä tietoa pitkältä ajalta. Se mahdollistaa neurologisen diagnostiikan ja kuntoutuksen seurannan entistä varhemmin.

2. Helpotusta kuormittuneille

Lihasaktivaatiota mittaava paita, prototyyppi, Myontec.

Kun vaikkapa rakennusmies tekee raskasta ruumiillista työtä, lihasaktivaatiota mittaava älyvaate voi mitata työn kuormittavuutta: kuinka paljon esimerkiksi vasta-alkaja voi tehdä loukkaantumatta.

Kuopiolaisen Myontecin ihonmyötäiset älyvaatteet puetaan tavallisten työvaatteiden alle, ja kankaaseen integroidut sensorit mittaavat sähköistä signaalia lihaksen pinnalta. Lihasaktivaation mittaaminen mahdollistaa eri työvaiheiden kuormittavuuden vertailun ja työkierron suunnittelun, jotta lihakset ehtivät palautua työstä.

Tavoitteena on työperäisten tuki- ja liikuntaelinvammojen ennaltaehkäisy, loukkaantumisriskien tunnistaminen ja sairauspoissaolojen sekä työkyvyttömyyden vähentäminen. Myontec on jo tehnyt yhteistyötä vakuutusyhtiö Varman asiakkaiden kanssa.

3. Turvallisuutta työmaille

Led-varoitustakki, Image Wear.

Tamperelainen työvaatevalmistaja Image Wear on kehittänyt älykkään varoitustakin, joka lisää työturvallisuutta etenkin rakennus- ja tietyömailla, kun ulkona on kylmää ja pimeää. Takin selässä on ladattava lämmityspaneeli, joka pitää kehon lämpimänä noin neljä tuntia. Takin hihoissa, selässä ja rintamuksessa on säädeltävät led-valot, jotka saa tarvittaessa vilkkumaan punaisina tai valkoisina. Kestävän takin voi pestä pesukoneessa.

4. Älyalusta kehittäjille

Movesense-urheilutoppi, prototyyppi, Suunto.

Mitä jos voisi koodata itselleen juuri sellaisen urheilusovelluksen kuin tarvitsee? Suunnon kehittämän digitaalisen Movesense-alustan kanssa se on mahdollista.

Jos haluaa mitata esimerkiksi lyöntirataa pingiksessä, pitää vain hankkia Suunnon Movesense-sovellus-alusta ja anturi ja koodata oma sovellus sen pohjalle. Anturin voi kiinnittää pelaajan t-paitaan tai vaikka mailaan.

Tällä hetkellä kehittäjiä on noin 500, joista puolet on yrityksiä. Movesense kehitettiin alun perin urheiluun, mutta se soveltuu yhtä hyvin myös ergonomian, kuntoutuksen tai vaikka tuotantoeläinten liikkeen mittaamiseen.

5. Sovelluksia kuitukankaisiin

Kuitukangas, Suominen.

Kuitukankaita valmistava Suominen on kehittänyt uuden digitaalisen innovaation: kuitukankaalle vesineulauksella tehtävissä kohokuvioissa on niin korkea resoluutio, että tavallisen älylaitteen kamera voidaan opettaa tunnistamaan kuviot.

Uuden kuviotekniikan avulla kuitukankaisiin voidaan yhdistää digitaalisia sovelluksia, kuten tuoteväärennösten tunnistaminen, käyttöohjeiden rakentaminen lisätyn todellisuuden avulla tai tuotteen alkuperän jäljittäminen. Siten esimerkiksi virheelliset tuote-erät voidaan vetää nopeasti pois myynnistä.

Suominen tarjoaa innovaatiotaan asiakkailleen, jotka voivat soveltaa sitä omiin tarpeisiinsa.

6. Liikettä lapsille

ReimaGo-silikoniranneke, Reima.

Reima lanseerasi lastenvaatteiden taskuun piilotettavat ReimaGO-aktiivisuussensorit vuonna 2016 yhteistyössä Suunnon kanssa. Sensorit mittaavat lapsen päivittäisen liikunnan intensiivisyyttä ja kestoa. Sensoriin liittyy myös mobiilipeli, jossa lapsi kerryttää liikkumalla itselleen pisteitä. Tavoitteena on innostaa lapsia liikkumaan enemmän.

Sovellus on herättänyt kiinnostusta myös päiväkodeissa, ja muutamat päiväkodit ovat ottaneet sensorit osaksi toimintaansa. Toiveena on, että lapsi omaksuu jo päiväkodissa myönteisen asenteen liikuntaan ja ulkoiluun.

Huhtikuun 2018 lopussa Reima toi markkinoille -kevyen ReimaGO-silikonirannekkeen, jota voi käyttää vaikka uidessa.

7. Lämmönsäätelyä vällyihin

Outlast Xelerate -peite ja tyyny, Familon.

Familonin Outlast-sarjan peitot ja tyynyt ovat hyvä esimerkki siitä, miten teknologiaa voidaan hyödyntää eri käyttötarkoitukseen kuin on alunperin suunniteltu. NASAn avaruuspukuihin kehitetty Outlast-teknologia hyödyntää lämpöä sääteleviä materiaaleja, jotka reagoivat nopeasti ihon lämpenemiseen ja viilenemiseen.

Tarkoitus on pitää keho optimaalisesti 37 asteen lämpöisenä. Samaa teknologiaa on käytetty myös urheiluvaatteissa. Familonin Outlast-tuotteissa peiton sisälle on ommeltu erikoiskangas, jonka kapselit varastoivat lämpöä ja tasaavat lämpötilan sopivaksi.

Juttu on julkaistu alunperin Fab-lehden numerossa 3 (2018).

Lue seuraavaksi

30.9.2024
,

Jätteestä kultaa – Infinited Fiber Company ja Untuvia haluavat materiaalivirrat kiertämään

30.4.2024

Kasvivärit kaipaavat vauhdittajakseen vahvoja brändejä

18.9.2023

Edelläkävijät ovat voittajia datan hyödyntämisessä

Löydä ratkaisut

Pidä ajatuksesi ajan tasalla, tilaa Suomen Tekstiili & Muodin uutiskirje

Lähetämme sähköpostiisi Suomen Tekstiili & Muodin uutiskirjeen, josta voit lukea tuoreimmat Fab-artikkelit.

Siirry tilaamaan