Konkarin opit funktionaaliseen suunnitteluun

Jasmine Julin-Aro toimi lähes 30 vuotta Rukkan funktionaalisten moottoripyöräasujen pääsuunnittelijana. Hän kertoo, miten tehdään aidosti käyttäjälähtöisiä tuotteita.

”Minulla ei ole henkilökohtaista suhdetta moottoripyöräilyyn. Olen kuitenkin sportti­orientoitunut suunnittelija, joka tykkää ratkaista ongelmia ja tarttua haasteisiin. Jos en olisi ollut kiinnostunut ongelmanratkaisusta, ei työstä olisi tullut mitään.

Olen seurannut koko urani tieteellistä tutkimusta. Muotibisnestä ja muodissa tapahtuvia trendejä ei usein liitetä tilastoihin, mutta olen seurannut samalla intensiteetillä muidenkin alojen ilmiöitä ja kehityssuuntia. 

Kuluttajat ovat olleet läsnä kaikkien suunnittelemieni vaatteiden tuotekehittelyssä. Moottori­pyöräilijät olivat erityisen oma-aloitteisia. He lähettivät reippaasti kirjeitä, meilejä ja jopa ­soittelivat. Sitä kautta olen saanut paljon tietoa.

Moottoripyörävaatteiden valmistuksessa turvallisuus on yksi merkittävimmistä ongelman­ratkaisun kohteista. Kun neonväriset keltaliivit tulivat markkinoille 1990-luvulla, ajattelin, etteivät kaikki moottoripyöräilijät varmasti pue niitä päälleen. Kehitimme erään valmistajan kanssa mustan, heijastavan värin erityisesti custom-pyöräilijöille, ja painoimme ajotakkeihin heijastinvärillä printtejä. Niistä tuli hiton hyvännäköisiä. 

Pitkän urani aikana olen oppinut, että tuotteen tulee näyttää hyvältä, muuten sitä ei osteta. Mutta tuotteen tulee olla myös toiminnallinen, muuten sitä ei käytetä. Jos jälkimmäinen pettää, kuluttaja ei tule takaisin.”

Juttu on julkaistu alunperin Fab-lehden numerossa 4 (2019).

Lue myös: Kalastusverkkoa ja muovipulloja – tätä et tiennyt autojen tekstiiliosista

Lue seuraavaksi

Vastuullisuustavoitteista tekoihin – Lindström kehittää tekstiilien suljettu kiertoa

,

Kansainvälisistä osaajista vauhtia brändin vientiin

Taidolla räätälöityä turvaa

Löydä ratkaisut

Pidä ajatuksesi ajan tasalla, tilaa Suomen Tekstiili & Muodin uutiskirje

Lähetämme sähköpostiisi Suomen Tekstiili & Muodin uutiskirjeen, josta voit lukea tuoreimmat Fab-artikkelit.

Siirry tilaamaan