Leviksiä Valkeakoskelta – Infinited Fiber palauttaa tekstiilikuitutuotannon Suomeen

Listasimme kolme syytä siihen, miksi Infinited Fiber Company rakentaa Suomeen uuden välimittakaavan tuotantolaitoksen, sekä yhden kiinnostavan näkymän tulevaisuuteen.

Suomessa ei ole ollut kuitutuotantoa yli 10 vuoteen, mutta nyt IFC palauttaa sen Valkeakoskelle. Infinited Fibre Company (IFC) on kasvuyritys, joka kehittää ja valmistaa uudenlaista, ekologista tekstiilikuitua poistotekstiilistä. Tekstiili- ja muotialan yritykset Suomessa ja maailmalla odottavat jo malttamattomina, koska aiempaa ekologisemmat tekstiilikuidut tulevat markkinoille.

IFC on nyt kerännyt toimintansa kasvattamiseen mittavan rahoituspotin, ja se avaa alkuvuodesta 2020 Valkeakoskella uuden tehtaan. Uuden esikaupallisen laitoksen kapasiteetti on 500 tonnia vuodessa.

Valkeakoski on tekstiilipaikkakunta, sillä siellä on aiemmin tuotettu tekstiilikuitu viskoosia.

Viestintäpäällikkö Antti Ratia kertoo, miksi yritys investoi Suomeen.

Myös Infinited Fiberin koelaitos Espoossa jatkaa toimintaansa.

1. Yhteistyökumppaneille materiaalia koe-eriin

”Uusi laitos mahdollistaa sen, että voimme toimittaa asiakkaille tarpeeksi materiaalia kaupallisiin koe-eriin. Ensimmäisiä eriä voi tulla markkinoille jo loppuvuodesta 2020. Esimerkiksi yhteistyökumppanimme Levi’s voi tuoda kauppoihin rajatun farkkumalliston materiaalistamme. Myös muut kumppanimme ovat kiinnostuneita tästä mahdollisuudesta.”

2. Tekniikan esittely ja koulutus asiakkaille

”Tarvitsemme tuotantolaitoksen myös tunnettuuden kasvattamiseen. Tulevaisuudessa voimme kouluttaa asiakkaitamme tuotannossa ja esitellä tekniikan toimintaa uusille asiakkaille. Lisäksi Valkeakosken tehdas palvelee tekniikan testauksessa.”

”Tämä on laitos, jota voi skaalata ylöspäin. Toimintamallimme on lisensointi, eli myymme ratkaisun ja koulutamme asiakkaiden henkilökuntaa prosessin ajamiseen. Todennäköistä on, että jo olemassa olevia viskoosilaitoksia muutetaan meidän tekniikkaamme, sillä se on helppo ottaa käyttöön, kun voidaan hyödyntää jo olemassa olevaa laitosta. Kaupallisen laitoksen mittakaava on vähintään 25 000 tonnia vuodessa.”

3. Valkeakoskella kaikki on valmiina

”Valkeakosken Tervasaaren tehdasalueella sijaitsee jo paperitehdas ja muita yrityksiä, eli infrastruktuuri oli siellä valmiina. Tilat vanhassa sellutehtaassa ovat hyvät ja mahdollistavat myös laajenemisen, alueella on huoltopalveluja ja jätevedenpuhdistamo. Tarjolla on myös bioenergiaa, mikä on meille tärkeää, koska haluamme kehittää prosessimme hiilineutraaliksi.”

”Suomessa on ollut aiemmin viskoosinvalmistusta, ja sitä kautta täällä on edelleen kuitutuotannon osaamista. Viskoosin tuotannossa ja meidän prosessissamme on paljon samaa. Aiommekin rekrytoida tulevan vuoden aikana 15 henkilöä.”

Bonus: Mahdollisuuksia on myös laajentamiseen

”Teemme tekstiilikuitua pääasiassa tekstiilijätteestä. Valkeakoskelle materiaalia tulee pääosin tekstiiliteollisuuden leikkuujätteestä, mutta aiomme käyttää myös muita, erityyppisiä raaka-aineita, jotka laajentavat raaka-ainepohjaa. Voimme hyödyntää prosessissa myös kuluttajilta kerättyä poistotekstiiliä, sillä prosessissamme voidaan erotella synteettiset kuidut, kuten polyesteri ja elastaani.”

”Periaatteessa Suomen poistotekstiilin määrällä voisi pyörittää yhtä kaupallisen mittakaavan laitosta, jos joku olisi valmis sellaiseen investoimaan. Poistotekstiilin erilliskeräys on tulossa viimeistään 2025, ja se helpottaa logistisia virtoja.”

Lue seuraavaksi

,

Urheilu on muodissa

28.5.2024

Suunnittelijasta brändiksi – moduulivaatteista tunnetulle Sofia Ilmoselle oma yritys on opettanut kärsivällisyyttä

28.2.2024

Tiukan paikan tekstiileillä vihreämpiä ratkaisuja

Löydä ratkaisut

Pidä ajatuksesi ajan tasalla, tilaa Suomen Tekstiili & Muodin uutiskirje

Lähetämme sähköpostiisi Suomen Tekstiili & Muodin uutiskirjeen, josta voit lukea tuoreimmat Fab-artikkelit.

Siirry tilaamaan