Myontec vähentää älytekstiileillä sairauspoissaoloja ja lupaa jopa miljoonasäästöjä

Kuopiolainen Myontec tunnetaan parhaiten urheilijoiden lihaksia mittaavista älytekstiileistä, mutta viime vuosina sen teknologiaa on alettu käyttää myös työergonomian parantamisessa. Toimitusjohtaja Janne Pylväs kertoo, miten älytekstiili voi parantaa työturvallisuutta.

Miten älytekstiili voi parantaa työergonomiaa ja työturvallisuutta?

”Teemme paljon lihasmittauksia työpaikoilla, joissa tehdään fyysisesti raskasta työtä tai ylipäätään staattista työtä. Voimme esimerkiksi nähdä, miten lihakset kuormittuvat tietyssä työvaiheessa. Kertyneen datan avulla on tarkoitus vähentää työn kuormittavuutta ja siitä johtuvia sairauspoissaoloja. 

Älyvaate puetaan ihoa vasten. Meidän vaatteissamme on sisäpinnassa hopeatekstiilimateriaalia, joka toimii sensorina. Sensori kerää ihon pinnasta signaalin, joka menee datakerääjään, eli vaatteeseen liitettyyn elektroniikkamoduuliin. Me mittaamme älyvaatteilla, analysoimme tulokset ohjelmistossamme ja annamme toimenpide-ehdotukset.

 

Esimerkiksi uutuustuotteemme älyvyö mittaa alaselän pintalihaksia. Sen tuottamalla lihasaktivaatiosignaalilla päästään kiinni siihen, millainen ja missä kohtaa kipu tarkalleen on. Tarjoamme objektiivista dataa, muutenhan lääkäri ja fysioterapeutti ovat vain potilaan subjektiivisen kokemuksen varassa.”

Millä aloilla tällaisesta mittauksesta on hyötyä?

”Esimerkiksi logistiikan, kaupan ja terveydenhoidon aloilla työhön sisältyy paljon nostamista. Myös erityisesti rakennus-, maatalous-, kuljetus-, puunjalostus ja kiinteistönhuoltoalan yritykset voivat hyötyä tästä.”

Millaisiin ongelmiin lihaksia mittaavat älyvaatteet voivat tuoda työpaikoilla ratkaisuja?

”Aloitimme ergonomiamittaukset alunperin vuonna 2018 työeläkevakuutusyhtiöiden aloitteesta. Ajatuksena oli vähentää tuki- ja liikuntaelinperäisiä sairauspoissaoloja ja työkyvyttömyyseläkeläisten määrää. Olemme tehneet yhteistyötä kaikkien suomalaisten työeläkevakuutusyhtiöiden kanssa.

Nykyään autamme myös esimerkiksi yrityksiä, jotka kehittävät prosessejaan: miten niitä kehitetään työntekijäkeskeisesti, pitääkö automatisoida, millaisia työkaluja tarvitaan. Tarjoamme dataa investointien tueksi. Voimme mitata jopa erilaisten työjalkineiden tai hansikkaiden eroja ja vaikutusta kuormitukseen. 

Logitech kehittää tietokoneen hiiren ergonomiaa meidän teknologiamme avulla eli mittaa eri hiirimallien kuormitusta käsivarteen, Kempille taas teimme hitsauspistoolien ergonomiavertailua

Ruotsissa on uusi regulaatio, joka säätelee kättä kuormittavaa työtä. Kehitimme sinne älyhihan, joka mittaa käsivarren lihaksia sekä ranteen, olkapään ja kyynärpään kulmia ja toistoliikkeitä. Asiakkaat käyttävät älyhihaa itsenäisesti ja myös videokuvaavat työtä saadakseen syvällisen kuvan, paljonko toistoa on ja millaiset ranne- ja lihaskuormat ovat. Teemme tuotteen pilotointia esimerkiksi Volvon Ejendalsin ja Cytivan kanssa.” 

Millaisia tuloksia olette saaneet?

”On tietysti yrityksestä kiinni, miten he tarttuvat tuloksiin ja toimenpide-ehdotuksiin, mutta on yrityksiä, jotka ovat vähentäneet jopa 30 prosenttia sairauspoissaolokustannuksistaan. Isojen yritysten kohdalla puhutaan miljoonasäästöistä.”

Millaiseen tutkimukseen teknologianne perustuu?

”Meidän teknologiastamme on tehty noin 70 tieteellistä julkaisua tai artikkelia. Yksi Myontecin perustajaosakkaista on Veikko Louhevaara, joka on Itä-Suomen yliopiston ergonomian emeritusprofessori. Varsinkin alussa hän mietti aktiivisesti, miten teknologiaamme voisi hyödyntää myös työterveyspuolella, mutta aloittaessamme vuonna 2008 markkina ei ollut sille vielä valmis. Kun sitten aloitimme yhteistyön työeläkevakuutusyhtiöiden kanssa, meillä oli teknologia, sensorit ja patentit valmiina.”

Lue seuraavaksi

,

Urheilu on muodissa

28.5.2024

Suunnittelijasta brändiksi – moduulivaatteista tunnetulle Sofia Ilmoselle oma yritys on opettanut kärsivällisyyttä

28.2.2024

Tiukan paikan tekstiileillä vihreämpiä ratkaisuja

Löydä ratkaisut

Pidä ajatuksesi ajan tasalla, tilaa Suomen Tekstiili & Muodin uutiskirje

Lähetämme sähköpostiisi Suomen Tekstiili & Muodin uutiskirjeen, josta voit lukea tuoreimmat Fab-artikkelit.

Siirry tilaamaan