Näin Lymed teki painevaatteista bisneksen

Painevaatteita valmistava Lymed palkittiin marraskuussa Tekstiilin ja muodin palkinnon kunniamaininnalla. 25-vuotiaan tamperelaisyrityksen perustaja ja toimitusjohtaja Teija Toikka kertoo, mihin menestys perustuu.

Ajattele ensin asiakasta

”Lymed perustettiin, koska oli aito tarve toimiville painevaatteille. Halusimme kehittää painevaatteita, joiden avulla muiden muassa palovammapotilaat sekä rintasyöpä- ja kehonhahmotushäiriöistä kärsivät potilaat saisivat parasta mahdollista hoitoa. Toimimme potilaslähtöisesti ja se on vuosien saatossa antanut meille uskottavuutta ja luotettavuutta.”

 

Valitse vaikea, jos se on oikea

”Kun Lymed perustettiin, oli jo olemassa yrityksiä, jotka tekivät painevaatteita, mutta niiden laatu ei ollut hoidollisesti paras mahdollinen. Toimitusajat olivat pitkiä, koska tuotteet valmistettiin kaukana Suomesta. Me päätimme, että panostamme yksilöllisyyteen ja mittatilauksiin, vaikka se ei ollut aluksi kannattavaa. Olisi ollut paljon helpompaa valmistaa puolivalmiita painevaatteita, mutta koska halusimme parasta mahdollista hoitoa, se ei sopinut ajatteluumme. Yli puolet tuotteistamme tehdään mittatilauksena.”

Pidä langat omissa käsissä

”Päätimme jo alkuvaiheessa, että haluamme pitää mittatilausvalmistuksen omissa käsissämme, eli Suomessa. Se tarkoitti, että pystyimme pitämään kiinni periaatteistamme ja aidosti kehittämään painehoitoa. Nykyään teemme tiivistä yhteistyötä sairaaloiden ja kuntoutuslaitosten kanssa. Fysio- ja toimintaterapeutteja koulutamme mittaamaan painevaatteita. Tampereella meillä on myös oma vastaanotto, jossa fysioterapeuttimme voi ottaa mitat potilaasta.”

25 vuoden aikana teknologia on kehittynyt niin paljon, että olemme uudistaneet materiaalimme täysin jo neljä kertaa.

Pane välillä kaikki uusiksi

”Halusimme rakentaa täysin oman toimintamallin, jota muilla ei ole. Olemme luoneet oman kaavoitusjärjestelmän ja kehittäneet omat materiaalimme. 25 vuoden aikana teknologia on kehittynyt niin paljon, että olemme uudistaneet materiaalimme täysin jo neljä kertaa.”

Pidä kiinni missiosta

”Missiomme on ollut alusta asti kirkas: parantaa ihmisten ja eläinten elämänlaatua. Sen alla on ollut luontevaa kehittää esimerkiksi painevaatteita kameleille tai painevaatteita kroonisen kivun hoitoon. Missio on ohjannut meitä myös kierrättämään tuotteitamme: kun painevaate on käynyt asiakkaallemme tarpeettomaksi, keräämme ja kunnostamme sen ja toimitamme sellaisiin maihin ja sellaisille ihmisille, joilla ei olisi varaa sitä hankkia.”

Lue seuraavaksi

Taidolla räätälöityä turvaa

,

Lempivaate kiertämään

,

Tätä on design teollisessa tuotannossa

Löydä ratkaisut

Pidä ajatuksesi ajan tasalla, tilaa Suomen Tekstiili & Muodin uutiskirje

Lähetämme sähköpostiisi Suomen Tekstiili & Muodin uutiskirjeen, josta voit lukea tuoreimmat Fab-artikkelit.

Siirry tilaamaan