SNT-Group yhdisti pienet firmat – tässä edut

Tamperelainen tekstiili- ja muoviteollisuuden konserni SNT-Group kasvaa erikoistumalla ja yhdistymällä. Kolmesta yrityksestä koostuvan konsernin toimitusjohtaja Juha Koskimäki kertoo, miksi pienten yritysten kannattaa yhdistyä.

Enemmän mahdollisuuksia kasvaa

”Vuosituhannen vaihteessa Suomesta löytyi pienellä selvitystyöllä lukuisia sukupolvenvaihdosta lähestyviä tekstiilialan yrityksiä, joilla oli edessään joko yrityksen myynti tai ostajien puutteessa vuosikymmeniä pyörineen liiketoiminnan alasajo. Ajattelin, että tässä olisi tilaisuus tukea osaltani suomalaista osaamista ja vahvistaa tekstiiliteollisuuden tulevaisuudennäkymiä.

Ensimmäisen yrityskauppani solmin vuonna 2005 ostaessani Ulkohankinta E. Perttusen. Vuosikymmenessä olemme laajentuneet satahenkiseksi yrityskonserniksi, ja tämän vuoden alussa muutimme uusiin tiloihin Tampereen Raholaan. Järkevien yrityskauppojen ja erikoistumisen ansiosta liiketoimintamme on moninkertaistunut vuosikymmenessä ja kuluvan vuoden budjetoitu liikevaihto hipoo 15 miljoonaa euroa.”

Yhteisillä satsauksilla saumaton tuotantoketju

”Kaikkien saman alan yritysten ei kannata satsata samoihin tuotantokoneisiin, joita ne käyttävät mahdollisesti vain muutaman tunnin kuukaudessa. Järkevämpää on se, että yhdellä yrityksellä on laaja laitekanta, jota muut yritykset voivat hyödyntää tarpeen mukaan. Kun tuotantoprosessi laitteen hankintaa myöten on suunniteltu järkevästi, jokainen yritys pystyy keskittymään olennaiseen.”

On mahdollista erikoistua

”Pienuuden arvostaminen ja erikoistuminen ovat SNT-Groupin menestyksen avaintekijöitä. Yhtenä konsernina toimiminen tarjoaa pienille yrityksille myös taloudellisia etuja, sillä voimme tehdä jokaista tytäryhtiötä hyödyttäviä investointeja. Myös isojen raaka-ainemäärien ostaminen on taloudellisesti kannattavaa. Olemme erikoistuneet tuotteisiin ja toimialoihin, joihin monilla toimijoilla ei ole mitään asiaa. Spesifeistä tuotesarjoista tulee kannattavia isomman konsernin osana. Emme olisi tässä pisteessä jos toimisimme kukin yksin.”

Osaamista voi jakaa

”Myös osaaminen voi olla yhteisesti jaettu resurssi. Yhdistyminen on syventänyt yksittäisen työntekijän merkitystä ja roolia. Työntekijämme ovat moniosaajia, joiden on mahdollista siirtyä tilauskannan mukaan koneelta toiselle. Joustavuus nostaa kustannustehokkuutta.

Yhdistyminen on synnyttänyt myös sosiaalisia etuja. Yhdessä työskennellessä ideat lentävät ja innovatiivisuus kasvaa. On ollut ilo huomata, että työntekijät sparraavat toisiaan ja vieressä on aina kaveri, jolta voi tarvittaessa kysyä mielipidettä ja neuvoa.”

Kotimaisuus muuttuu kannattavaksi

”Olen ylpeä siitä, että olemme yrityskauppojen ansiosta onnistuneet pitämään toimintamme Suomen rajojen sisällä. Kymmenisen yrityskauppaa tehneenä voin sanoa, että kotimaisuus, paikallisuus ja korkea osaaminen ovat valtteja kansainvälisten jättien joukossa. Voinkin ylpeydellä todeta, että Tampereelta löytyy suomalaisen tekstiilialan osaamiskeskus.”

Lue seuraavaksi

,

Urheilu on muodissa

28.5.2024

Suunnittelijasta brändiksi – moduulivaatteista tunnetulle Sofia Ilmoselle oma yritys on opettanut kärsivällisyyttä

28.2.2024

Tiukan paikan tekstiileillä vihreämpiä ratkaisuja

Löydä ratkaisut

Pidä ajatuksesi ajan tasalla, tilaa Suomen Tekstiili & Muodin uutiskirje

Lähetämme sähköpostiisi Suomen Tekstiili & Muodin uutiskirjeen, josta voit lukea tuoreimmat Fab-artikkelit.

Siirry tilaamaan