Sporttivaatekin voi olla vastuullinen – näin Népra sen tekee 

Urheiluvaatteita valmistavan Népran perustaja ja toimitusjohtaja Anna-Mari Niutanen kertoo, millä tavoilla suomalaisyritys tekee vaatteistaan mahdollisimman vastuullisia. 

1. Avoimuus 

”Me olemme päättäneet olla mahdollisimman läpinäkyviä ja avoimia siitä, että emme ole täydellisiä. Vaatteiden valmistus kuluttaa resursseja, ja se koskee kaikkia vaatteita, ei pelkästään urheiluvaatteita. Kun sen myöntää, voi keskittyä parantamaan kaikkea sitä, mihin voi vaikuttaa.”  

2. Eettinen tuotanto 

”Lähdimme alusta alkaen liikkeelle siitä, että emme tuota vaatteita ihmisten kustannuksella. Halusimme löytää ompelimon, jossa kaikki saavat työstään reilun korvauksen. Meillä oli onnea matkassa ja löysimme nopeasti Tallinnasta pienen ompelimon, jossa on 14 taitavaa ompelijaa.” 

 

3. Kierrätysmateriaalit 

”Kun aloitimme viisi vuotta sitten, kierrätysmateriaaleja ei ollut käytännössä ollenkaan tarjolla, vaikka olisimme halunneet niitä. Nyt esimerkiksi Népran Terra Tights ja Yed Joggers -housut on tehty osittain kierrätetystä polyamidista, joka valmistetaan jätemuovista. Yläosissa emme vielä ole pystyneet käyttämään kierrätysmateriaaleja, koska kankaat eivät ole tarpeeksi pehmeitä.” 

4. Ajaton suunnittelu 

”Suunnittelemme vaatteemme niin, että ne kestävät käyttöä ja aikaa. Vaatteissamme ei ole ylimääräisiä yksityiskohtia, jotka alkaisivat näyttää nopeasti vanhentuneilta. Panostamme suunnittelussa asioihin, jotka pidentävät vaatteen käyttöikää: yläosissamme on muun muassa raglan-hihat, jolloin sauma ei hankaannu esimerkiksi painonnostotankoa vasten. Pesulappumme olemme suojanneet pieneen kangastaskuun, jolloin ei ole tarvetta leikata kutittavaa pesulappua irti. Näin seuraavakin omistaja näkee, miten vaate pitää pestä, jotta se kestää mahdollisimman hyvänä mahdollisimman pitkään.” 

”Mietimme jatkuvasti erilaisia tapoja vähentää tuotannossamme syntyvää kangashävikkiä.”

5. Pienet tuotantoerät 

”Meidän etumme on, että teemme ompelimomme kanssa tiiviisti yhteistyötä. On molempien edun mukaista tehdä pieniä eriä tasaisin väliajoin isojen tilausten sijaan. Näin voimme tilata aina tarpeeseen.” 

 6. Hävikin minimointi 

”Mietimme jatkuvasti erilaisia tapoja vähentää tuotannossamme syntyvää kangashävikkiä. Ompelimomme asettelee kaavat kankaalle mahdollisimman tarkasti, ja olemme päättäneet, että jos otamme jonkin värin mallistoon, hyödynnämme sitä vaatteissamme niin kauan, että kangas on käytetty loppuun. Tänä vuonna otimme mallistoomme myös hiusdonitsit, jotka on ommeltu yläosien ylijäämäpaloista. Haluamme, että voisimme yrityksenä antaa enemmän kuin otamme. Sitä ajattelua haluamme kehittää lähivuosina koko ajan enemmän.” 

Lue seuraavaksi

Vastuullisuustavoitteista tekoihin – Lindström kehittää tekstiilien suljettu kiertoa

,

Kansainvälisistä osaajista vauhtia brändin vientiin

Taidolla räätälöityä turvaa

Löydä ratkaisut

Pidä ajatuksesi ajan tasalla, tilaa Suomen Tekstiili & Muodin uutiskirje

Lähetämme sähköpostiisi Suomen Tekstiili & Muodin uutiskirjeen, josta voit lukea tuoreimmat Fab-artikkelit.

Siirry tilaamaan