Värimorsingolla maailmalle – Natural Indigo tuo luonnonmukaisen värjäyksen nykyaikaan

Suomalainen kansanperinne voi olla nykybisnekselle kultakaivos. Kun vanhoja luonnonmukaisia menetelmiä tuodaan nykyaikaan, saatetaan luoda globaali menestysresepti – kuten on käynyt Natural Indigo Finlandilla. Se aloitti luonnonvärien tuotannon värimorsingolla ja on siirtynyt laajemmin luonnonvärien teolliseen tuotantoon. Perustaja Pasi Ainasoja kertoo, miten kaikki tapahtui.

Oivallus 1: Kysele, tutki

”Olin aiemmin töissä liike-elämässä, mutta olin aina rinnalla viljellyt kotitilamme peltoja. Perinteinen viljely ei kuitenkaan enää kiinnostanut ja aloin haaveilla jonkin erikoiskasvin viljelystä.

2013 otin yhteyttä luonnonvarakeskuksen tutkijaan Marjo Keskitaloon. Kyselin mikä kasvi on jäänyt vähälle huomiolle, missä saattaisi olla potentiaalia. Hän mainitsi värimorsingon, josta saadaan sininen luonnonväri. Kyseessä on ikivanha väri jota on käytetty jo muinaisessa Egyptissä ja vuosisatoja Euroopassa ja Suomessa. Siitä puhuttiin aikoinaan sinisenä kultana. 

Aloin tutkia asiaa tarkemmin. Ymmärsin, että luonnonvärit linkittyvät suoraan maailman megatrendeihin: ekologisuuteen, kiertotalouteen ja luonnonmukaisuuteen. Viimeinen ratkaiseva seikka oli työmatka Tanskaan. Siellä meille tarjottiin hyggeilyä ja smörgåsien syömistä kynttilänvalossa. Mietin että kumma juttu, että emme osaa Suomessa samalla tavoin hyödyntää meidän kulttuuria ja luoda siitä kaupallisia innovaatioita. Päätin tarttua luonnonvärituotantoon täysillä.”

Oivallus 2: Löydä oikeat ihmiset

”Varsinainen onnenpotku minulle oli se, että tutustuin eräässä konferenssissa englantilaiseen Ian Howardiin. Hän on viljellyt morsinkoa 20 vuotta ja on paras siinä lajissa. Hän on yli 80-vuotias, eikä hänen työlleen ole jatkajaa, siksi hän alkoi opastaa minua. 

Ian on käynyt kolme kertaa luonani Nivalassa, ja olemme vaihtaneet satoja sähköposteja. Olen saanut häneltä vanhoja laitteita ja valtavan määrän hiljaista tietoa liittyen morsingon kasvatukseen ja uuttomenetelmällä tehtävään värin erotukseen. Olemme edelleen jatkuvasti yhteydessä. 

Olen muutenkin saanut eri verkostoilta korvaamatonta apua. Meidän oman kotikylän naapurit ovat auttaneet minua, en olisi onnistunut ilman heitä. He ovat hitsanneet ja sorvanneet metallista vaikka mitä laitteita, joista on rakennettu teollisen mittakaavan tuotantoprosessi.

Olimme mukana Sitran rahoittamassa Arvoketju pellolta designiin -hankkeeseen, ja sitä myötä pääsimme yhteistyöhön yliopistojen kanssa. Sen jälkeen pääsimme mukaan nykyiseen Biocolourhankkeeseen, jossa on mukana Suomen ja maailman parhaat tutkijat. Yhtäkkiä oltiin jo EU:n ministerikokouksessa esittelemässä suomalaista morsinkoväriä.

Ymmärsin alusta asti, että tämä on sen mittaluokan hanke, etten mitenkään selviä yksin. Verkostojen on oltava valtavat, jotta hanketta saa vietyä eteenpäin. Emme ole luomassa ainoastaan bisnestä, vaan – emme enempää emmekä vähempää – tulevaisuutta.”

Oivallus 3: Etene askel kerrallaan

”Opin Kasvu-Openista sen, että yritystä voi kehittää start-up-hengessä niin, että mennään askel kerrallaan ja kasvun myötä investoidaan lisää. Kasvatamme tuotantokapasiteettia sitä mukaa, kun teemme sopimuksia yritysten kanssa. 

Haluamme taata yhteistyöyrityksillemme tuotanto- ja toimitusvarmuuden. Ensimmäinen yritys, joka kiinnostui morsinkoväristämme oli Marimekko, joka tuo ensimmäiset sillä värjätyt vaatteet markkinoille ensi syksynä.

”Tekstiilialalla vastuullisuus on globaalisti iso asia, ja Suomi on sen kehityksen kärjessä.”

Koko väriaineen tuotantoprosessi löytyy tilaltamme Nivalasta: pesulinjastot, uuttokattilat, jälkikäsittelysammiot. 

Haluan ensisijaisesti tuoda luonnonvärit osaksi suomalaisten brändiyritysten kilpailuetua globaaleilla markkinoilla. Tekstiiliteollisuuden lisäksi teemme yhteistyötä monien eri alojen toimijoiden kanssa. Monia erilaisia testauksia on meneillään.”

Oivallus 4: Tavoite korkealle 

”Tekstiilialalla vastuullisuus on globaalisti iso asia, ja Suomi on sen kehityksen kärjessä esimerkiksi selluinnovaatioillaan. Suomessa on syntynyt myös monia maailmanluokan kierrätystalouden keksintöjä. Luonnonvärit menevät vahvasti saman megatrendin alle, ja siinäkin potentiaali on loputon. 

”Mikään muu taho ei tarjoa teollisessa mittakaavassa luonnollisia värejä.”

Luonnonvärien kestävyys ei ole vielä synteettisten värien luokkaa, mutta koko ajan kehitetään, miten luonnosta löytyvillä aineilla voisi parantaa värin kestoa, esimerkiksi pajun tanniinit ovat sellaisia. Tekstiilialan lisäksi luonnonvärejä voi hyödyntää erilaisten pinnoitteiden värjäämisessä, esimerkiksi lasin, metallin ja puun. 

Värimorsingon ja muiden peltokasvien lisäksi olemme alkaneet tuottaa myös teollisuuden sivuvirroista värejä kaupallisille kumppaneille. Sipulista saa keltaista, vihreää sekä ruskeaa ja pajusta harmaata. Tavoitteemme on olla Euroopan merkittävin luonnonvärituottaja. Mikään muu taho ei tarjoa teollisessa mittakaavassa luonnollisia värejä.”

Oivallus 5: Suomen potentiaali on loputon

”Meillä on Suomessa valtava kilpailukykypotentiaali. Eurooppalaiset katsovat, että täällä on yöttömän yön aurinko, joka on hyväksi morsingolle: kasvi saa valoa läpi vuorokauden ja väristä tulee sitä kautta vahva. Suomi on lisäksi maailman puhtaimpia paikkoja. Suomalainen maaseutu on todellinen globaali voimavara ja vientituote.

 

Meidän pitäisi opetella ymmärtämään tämä oma potentiaalimme vielä syvemmin. Meillä on täysin ainutlaatuinen kilpailuetu tuottaa luonnonvärejä ja ylipäätään olla mukana vastuullisessa ja ekologisessa bisneksessä. Tämä koskettaa kaikkia toimialoja. Eivät luonnonvärit tai biohajoavat materiaalit koskaan korvaa kokonaan synteettisiä, mutta niiden markkinat kasvavat koko ajan. 

1800-luvulle asti kaikki värit tulivat luonnosta, vasta sitten synteettiset värit syrjäyttivät ne. Nyt niihin palataan. Maaseudulla on myös valtavasti erilaista ammatti- ja käsityöosaamista, taitavia ihmisiä, jotka haluaisivat uusia haasteita ja tehdä työtä maaseudulla. Lisäksi Suomen historiassa ja kansanperinteessä on vaikka mitä hyödyntämätöntä viisautta. Mahdollisuudet ovat loputtomat.”

Lue seuraavaksi

Taidolla räätälöityä turvaa

,

Lempivaate kiertämään

,

Tätä on design teollisessa tuotannossa

Löydä ratkaisut

Pidä ajatuksesi ajan tasalla, tilaa Suomen Tekstiili & Muodin uutiskirje

Lähetämme sähköpostiisi Suomen Tekstiili & Muodin uutiskirjeen, josta voit lukea tuoreimmat Fab-artikkelit.

Siirry tilaamaan