Ytimessä Ruskovilla: ”Vaatetamme vauvasta vuorikiipeilijään” 

Ruskovillassa uskotaan, että pienikin yritys voi muuttaa maailmaa – muutos lähtee yksilöistä. Yrityksen toiminnan ytimessä ovat laadukkaat luomuraaka-aineet ja osaamisen arvostus. 

Pian 40-vuotias Ruskovilla on alusta alkaen valmistanut tuotteensa tavalla, joka kuormittaa mahdollisimman vähän niin luontoa kuin ihmistä. Yrityksen vaatteiden, asusteiden ja vuodevaatteiden raaka-aineet ovat kaikki GOTS-luomusertifioituja.  

Ruskovilla myös hyödyntää käyttämänsä materiaalit tehokkaasti viimeistä villatilkkua myöten  

Ruskovillalla on aina käytetty kaikki sataprosenttisesti”, kertoo toimitusjohtaja Ossi Näkki keskeltä päijäthämäläistä peltomaisemaa.  

”Tuomme raaka-aineet maahan lankoina ja siitä eteenpäin tuotteet tehdään kokonaisuudessaan Suomessa.”  

Ossi Näkki kertoo Ytimessä-sarjassa ajatuksiaan osaamisesta ja jatkuvuuden avaimista.  

Mikä osaaminen on teille tärkeää?

Ompelijat ovat meillä pitkän linjan ammattilaisia. Materiaalimme ovat erikoisia ja vaativat totuttelemista – muualta meille töihin tulleet sanovatkin, että alkuun on kuin ei osaisi lainkaan ommella. Henkilöstömme on erittäin osaavaa ja motivoitunutta. Monitaitoisuus onkin tärkeää, myös tuotannon joustavuuden kannalta. 

Mikä Ruskovillassa yllättää?

”Asiakkaat tuntuvat yllättyvän siitä, että tällaisia tuotteita ylipäätään tehdään Suomessa ja nimenomaan Artjärvellä. Olemme myös tehneet verkkokauppaa jo vuodesta 1999, alkuun luontevasti perinteisen postimyynnin jatkeena. Tuotevalikoimammekin tuntuu yllättävän: vaatetamme vauvasta vuorikiipeilijään. Siihen väliin sopii koko meidän paletti. 

Ruskovilla valmistaa mm. villafleeceä.

Vinkkejäsi aloittavalle yrittäjälle?

Itse tulin tähän taloon vuonna 1994 ja otin vetovastuun 1999. Aloittelevan yrittäjän oman intuition ja uskon omaan tekemiseen pitää olla todella korkealla. Vastaan tulee epäilyksen hetkiä ja joku saattaa vähätelläkin, tuleeko tuosta mitään. Voittajat yleensä tunnistaa siitä, että kaatumisen jälkeen noustaan ylös.  

Katse tulevaisuuteen – mitä siellä siintelee?

Vakaa käsityksemme on, että Ruskovillan tuotteet valmistetaan tulevaisuudessakin Suomessa. Meillä ei ole tarvetta siirtää tuotantoa täältä mihinkään. Uskon, että pienet, uudet yritykset – esimerkiksi lastenvaatevalmistajat – vievät tulevaisuudessa lisää laadukkaita suomalaisia tuotteita maailmalle. Tärkeää on myös muistaa, että pienikin yritys voi muuttaa maailmaa. Muutos lähtee yksilöistä ja kun ajatuksen takana on tarpeeksi yksilöitä, asiat muuttuvat. 

Ruskovilla valmistaa Artjärvellä luonnonmukaisia vaatteita ja asusteita lapsille ja aikuisille. Yritys on perustettu vuonna 1981. Ruskovillan vuoden 2019 liikevaihto oli 1,8 miljoonaa euroa. Henkilöstöä yrityksellä on 20 ja jälleenmyyjiä Suomessa noin 70.  

Teksti: Anna-Kaisa Hakkarainen
Kuvat: Ruskovilla

Lue seuraavaksi

28.2.2024

Tiukan paikan tekstiileillä vihreämpiä ratkaisuja

30.1.2024

Nyt kunnianhimoa brändäykseen!

5.12.2023

Brändi: Identiteetin rakentajasta toiminnan alustaksi

Löydä ratkaisut

Pidä ajatuksesi ajan tasalla, tilaa Suomen Tekstiili & Muodin uutiskirje

Lähetämme sähköpostiisi Suomen Tekstiili & Muodin uutiskirjeen, josta voit lukea tuoreimmat Fab-artikkelit.

Siirry tilaamaan