Henna Knuutila & kiertotalous: “Pidennä vaatteen elinkaarta”

Poistotekstiilien kerääminen tai edes kierrättäminen ei yksin ole kiertotaloutta. Mitä tarvitaan? Siitä kertoo Henna Knuutila Turun Ammattikorkeakoulun tekniikan ja liiketoiminnan lehtori, Telaketju-hankkeen projektipäällikkö.

Nykyään vaatteet ovat ihan liian halpoja ja niitä ostetaan liikaa. ­Länsimaat ovat vuosia puskeneet käytettyjä tekstiilejä kolmansiin maihin, jotka eivät enää halua rättejämme. Kiertotalouden pääpaino on ollut kierrätyksessä.

”Materiaalin kierrätyksen pitäisi olla tekstiilin ­kierrossa vasta viimeinen vaihtoehto”

Tärkeää olisi miettiä, miten tuotteen käyttö­ikää voisi pidentää. Lyhytkin pidennys säästää valtavasti resursseja. Tämä vaatii tietysti myös kuluttajien ohjaamista.

Kiertotalouden pääpainon pitäisi olla se, että materiaali pysyy kierrossa mahdollisimman pitkään. ­Kun kiertotalous huomioitaisiin myös tuotesuunnittelussa, olisimme lähellä täydellisyyttä. Tämä vaatii tuotesuunnittelijoiden ja poistotekstiilin jatkojalostajien yhteistyötä jo tuotteen suunnitteluvaiheessa.

”On hyvä myös kysyä, pitääkö vaatteet ­omistaa”

On hyvä myös kysyä, pitääkö vaatteet ­omistaa. Täydellisessä tekstiilien kiertotalouden maailmassa toimisi vaivaton ja monipuolinen vaatetus palveluna -konsepti.

Olen visioinut eräänlaista nettialustaa tai operaattoria, josta löytyisi toimijoita ja tuotteita jokaiseen vaatetarpeeseen. ­Tuotteet voisi jo alunperin suunnitella ­lainattaviksi, kierrätettäviksi – ja laadukkaiksi.”

Telaketju on poistotekstiilin kestävää ­kiertoa edistävä ­yhteistyöverkosto, joka kehittää poistotekstiilin ­keräystä, lajittelua, jatkojalostusta ja kiertotalouteen perustuvia ­liiketoimintamalleja.

Sinua voi kiinnostaa myös:

Seuraa näitä: suomalaiset tekstiilien kiertotalousratkaisut esittelyssä

Tekstiilitiekartta vauhdittamaan Suomea tekstiilien kiertotalouden suunnannäyttäjäksi

Oikein huollettu vaate kestää käytössä ja on ekologinen – katso vinkit tekstiilihuoltoon!

 

Lue seuraavaksi

30.1.2024

Nyt kunnianhimoa brändäykseen!

5.12.2023

Brändi: Identiteetin rakentajasta toiminnan alustaksi

27.11.2023
,

Ylpeästi kaupallista

Löydä ratkaisut

Pidä ajatuksesi ajan tasalla, tilaa Suomen Tekstiili & Muodin uutiskirje

Lähetämme sähköpostiisi Suomen Tekstiili & Muodin uutiskirjeen, josta voit lukea tuoreimmat Fab-artikkelit.

Siirry tilaamaan