Sopimusasiat

Sopiminen ja sopimusten kautta vaikuttaminen ovat osa jokaisen yrityksen liiketoimintaa. Bisneksen tekeminen ja sopiminen kulkevat käsi kädessä.

Jokainen yritys törmää kaupankäynnissään ja muussa toiminnassaan sopimusten laatimiseen ja soveltamiseen liittyviin kysymyksiin. Tekstiili- ja muotialan yritykset myyvät tuotteitaan ja hankkivat materiaaleja esimerkiksi jälleenmyyntisopimusten ja hankintasopimusten kautta. Myös liiketoiminnan kasvattaminen esimerkiksi lisensoinnin avulla edellyttää lisensseistä sopimista.

Vaikka sopimukset ovat erilaisia ja usein tapauskohtaisesti räätälöityjä, on tiettyjä asioita, joita jokaisen yrityksen on hyvä muistaa ja osata sopimuksia tehdessään ja tulkitessaan. Yrityksen edustajan pitää esimerkiksi ymmärtää, miten sitova sopimus syntyy tai miten epäselvää sopimusehtoa tulkitaan. Lisäksi on hyvä tietää, mistä seikoista olisi vähintään sovittava, jotta saadaan aikaan toimiva sopimus.

Suomen Tekstiili & Muoti ry on julkaissut Miten laadin hyvän sopimuksen -oppaan jäsenyritysten käyttöön. Jäsenyritykset voivat ladata sopimusoppaan ja malliasiakirjoja itselleen täältä.

Muista myös, että Suomen Tekstiili & Muoti ry:n jäsenenä, saat maksutonta neuvontaa liiton lakimieheltä, joka auttaa yrityksiä lakiasioiden, kuten sopimusasioiden hoidossa.

Varpu Laankoski

Lakimies, TES- ja työlainsäädäntöasiat, lakiasiat (esim. IPR- ja sopimusasiat) (Perhevapaalla)

+358 44 531 4624
varpu.laankoski@stjm.fi