Tekstiilimateriaalit

Tekstiilimateriaaleihin kuuluvat langat ja langoista valmistetut tekstiilirakenteet, kuten kudotut kankaat, neulokset ja punokset sekä suoraan tekstiilikuiduista valmistetut tuotteet, kuten kuitukankaat, eristeet ja täytteet. Tekstiilituotteet sisältävät tekstiilikuitujen lisäksi värjäys- ja viimeistysaineita sekä muista materiaaleista valmistettuja lisätarvikkeita.

Tekstiilimateriaalit valmistetaan tekstiilikuiduista. Tekstiilikuidut voidaan jaotella luonnollisen tai kemiallisen alkuperän mukaan. Kemiallisen alkuperän mukaan kuidut kuuluvat orgaanisiin tai epäorgaanisiin kuituihin. Luonnollisen alkuperän mukaan jaoteltaessa kuidut ovat joko luonnonkuituja tai tekokuituja.

Luonnonkuiduista yleisin on puuvilla, jonka osuus globaalista kuitutuotannosta on 21 prosenttia ja osuus luonnonkuiduista jopa 80 prosenttia. Tekokuiduista yleisin on polyesteri. Polyesteriä tuotetaan ylivoimaisesti eniten kaikista tekstiilikuiduista. Sen osuus globaalista kuitutuotannosta on jopa 58 prosenttia. Vuonna 2021 tekstiilikuituja tuotettiin noin 118 miljoonaa tonnia.

Tutustu uuteen Tekstiilikuituoppaaseen!

  • Suomen Tekstiili & Muoti ry:n Tekstiilikuituopas on kattava tietopaketti tekstiilikuitujen ominaisuuksista, tuotannosta, käyttökohteista ja vastuullisuusnäkökulmista.

    Tekstiilikuituopas (2022).pdf

    Lataa

Katri Pylkkänen

Asiantuntija, tuotteet, materiaalit & vastuullisuus

+358 41 535 4379
katri.pylkkanen@stjm.fi