Tilastoja tekstiilikuitujen tuotannosta globaalisti

Tältä sivulta löydät ajankohtaiset tilastot globaalista kuitujen tuotannosta. Tiedot perustuvat Fiber Year ja Textile Exchange -julkaisuihin.

Maailmassa käytetään erilaisia tekstiilikuituja noin 119 miljoonaa tonnia vuodessa (2021). Käytetyin kuitu on polyesteri (68 %), toiseksi käytetyin on puuvilla (21 %). Tekstiilikuituja käytettään vaatteisiin, sisustustekstiileihin, kuitukankaisiin, pressuihin, terveydenhuollon tekstiileihin, eristemateriaaleihin ja moneen muuhun.

Tutustu tarkemmin eri tekstiilikuituihin, niiden ominaisuuksiin ja vastuullisuusnäkökulmiin tekstiilikuituoppaassa.

Alla olevissa kuvioissa tarkastellaan globaalia kuitutuotantoa. Kuviot voi klikata katsottavaksi koko näytöllä oikean alakulman nuolinäppäimestä.

Kuitujen tuotanto on lähes kolminkertaistunut viime vuosikymmeninä

Tekokuitujen osuus kuitutuotannosta on kasvanut merkittävästi, samaan aikaan kun puuvillan ja muiden luonnonkuitujen osuudet ovat vähentyneet.

Kuitujen kulutus henkilöä kohden on kaksinkertaistunut viimeisessä kolmessakymmenessä vuodessa

Polyesteri on maailman yleisin kuitu

Tekokuidut

Polyesteriä valmistetaan tekokuiduista eniten. Valmistuksessa käytetään myös kierrätettyjä materiaaleja, kuten käytettyjä PET juomapulloja. Kierrätetyn materiaalin osuus kokonaistuotannosta on 15%. Kiina on suurin tekokuitujen tuotantomaa.

 

Luonnonkuidut

Puuvillaa valmistetaan luonnonkuiduista eniten. Sertifioidun puuvillan osuus kokonaistuotannosta on 16%. Kiina on suurin puuvillalangan tuotantomaa.

Kierrätetystä materiaalista valmistetaan uusia kuituja

Kierrätetyn materiaalin käyttö kuitutuotannossa on viime vuosina lisääntynyt, mutta kokonaistuotannosta niiden osuus on vielä verrattain vähäinen (8,5%). Polyesterin valmistuksessa sitä käytetään eniten (15%) ja villan tuotannossa toiseksi eniten (6%).

Tutustu tekstiilikuitu­oppaaseen!

Tietoa eri tekstiilikuiduista ja niiden ominaisuuksista.

Avaa opas tästä

Ville Salonen

Asiantuntija, tilastot & talous

+358 50 565 1286
ville.salonen@stjm.fi