Hankkeet
Suomen Tekstiili & Muoti edistää liiton omilla ja yhteishankkeilla alan yritysten etua.
Digitaalinen murros muotialalla (2022-2024)
Liiton Digitaalinen murros muotialalla -hanke tavoittelee viedä digitalisaatiokehitystä muotialan yrityksissä eteenpäin. Hankkeella tarjotaan yrityksille tietoa alan digitalisaatiokehityksestä, tukea yrityskohtaisiin hankkeisiin sekä tilaisuuksia ja koulutuksia digitalisaation eri teemoista. Kaksivuotisella digitalisaatiohankkeella pyritään nostamaan suomalaisen muotialan digitalisaatioastetta ja tarjoamaan konkreettisia keinoja yrityskohtaisiin haasteisiin. Suomen Tekstiili & Muoti toteuttaa muotialan digitalisaatiohankkeen yhteistyössä Creative Export Innovations Oy:n kanssa ajalla 1.1.2023–31.12.2024. Opetus- ja kulttuuriministeriö tukee hanketta 780 000 eurolla kulttuuri- ja luovien alojen uudistumisen rakennetuesta. Hanke on Euroopan Unionin rahoittama – NextGenerationEU.
STJM:n yhteyshenkilö: Aleksandra Prami, asiantuntija-projektipäällikkö
VISU Village for Sustainable Clothing (2022-2024)
VISU Village for sustainable clothing -hanke rakentaa kestävään vaatekulutuskäyttäytymiseen keskittyvän ekosysteemin, ’kylän’, nuorten, yritysten ja koululaitoksen välille. Hankkeen konsepti yhdistää tutkimusta, kehitystyötä ja opetusta uudenlaisilla tavoilla. Ekosysteemin ymmärretään hankkeessa rakentavan siltoja toimijoiden välille. Rakentuva yhteistyö sekä synnyttää uutta, että vahvistaa eri toimijoiden ydintekemistä. Hankkeen toteuttavat Laurea-ammattikorkeakoulu ja vaatetusalan kattojärjestö Suomen Tekstiili ja Muoti Ry. Hanketta tehdään yhteistyössä Vantaan Kaupungin ja Helsingin yliopiston kasvatustieteellisen tiedekunnan kanssa. Hankkeen kohderyhmänä ovat nuoret kuluttajat, koulujen opettajat sekä vaatetusalan yritykset kattojärjestönsä. Hankkeen rahoittajana toimii Uudenmaan Liitto.
Hankkeen verkkosivu: VISU Village for Sustainable Clothing – ekosysteemisiltoja kouluttajien, nuorten ja yritysten välille
STJM:n yhteyshenkilö: Sanna Vassinen, asiantuntija, VISU-hanke
AEQUALIS4TCLF (2024-2028): Creating more sustainable and innovative TCLF industries with thriving skilled people
Kahdeksan EU-maan yhteisessä tekstiili-, vaate-, nahka- ja jalkinealojen osaamishankkeessa, AEQUALIS-4-TCLF (T= textile, C= clothing, L=leather, F= footwear), tunnistetaan tulevaisuuden osaamishaasteita ja kehitetään koulutusratkaisuja niihin. Nelivuotiselle Erasmus+ -hankkeelle on myönnetty EU-rahoitusta 3,8 miljoonaa euroa toimialojen osaamistarpeiden tunnistamiseen, koulutussisältöjen sekä -materiaalien kehittämiseen ja tätä kautta kilpailukyvyn nostamiseen.
Hankkeen keskiössä on kestävä kehitys, kiertotalous, digitalisaatio sekä tasa-arvon ja hyvinvoinnin edistäminen, mihin hankkeen nimikin viittaa. Mukana hankkeessa on 19 eurooppalaista toimijaa, kuten koulutuksen järjestäjiä, työnantajaliittoja ja kauppakamareita. Suomen Tekstiili & Muoti kerää suomalaisia toimijoita yhteen yhdessä Tampereen ammattikorkeakoulun kanssa.
Hankkeen verkkosivut: https://aequalis4tclf.eu/
STJM:n yhteyshenkilö: Auri Kohola, asiantuntija, osaaminen & vetovoima
Euroopan unionin osarahoittama. Esitetyt näkemykset ja mielipiteet ovat kirjoittajien omia eivätkä välttämättä vastaa Euroopan unionin tai Euroopan koulutuksen ja kulttuurin toimeenpanoviraston (EACEA) näkemyksiä ja mielipiteitä. Euroopan unionia tai EACEAa ei voida pitää niistä vastuussa.
CIRPASS-2 (2024–2027)
CIRPASS-2 on Euroopan komission Digital Europe -ohjelman rahoittama kolmivuotinen tuotepassikehityksen kärkihanke. Hankkeen tavoitteena on luoda ymmärrystä digitaalisen tuotepassiin liittyvistä standardeista ja kehittää niiden pohjalta käytännön ratkaisuja tuotepassin toteutukselle. Suomen Tekstiili & Muoti osallistuu hankkeeseen yhdessä IOXIO:n, Sitran ja VTT:n kanssa, ja selvitämme, miten digitaalisen tuotepassin dataa voidaan hyödyntää työvaatteiden suunnittelussa ja elinkaaren pidentämiseen liittyvissä ratkaisuissa.
Hankkeen verkkosivut: https://cirpass2.eu/
STJM:n yhteyshenkilö: Emilia Gädda, johtava asiantuntija, vastuullisuus & kiertotalous