Muut merkinnät

Valmistusmaa

Tekstiilituotteiden alkuperämerkintä ei ole pakollinen tieto. Halutessaan sen kuitenkin voi lisätä. Tieto tuotteen alkuperämaasta yleensä kerrotaan, sillä valmistusmaa kiinnostaa kuluttajia ja tuotteiden alkuperästä halutaan kertoa mahdollisimman avoimesti.

Tavara on sen maan alkuperää, jossa se on kokonaan tuotettu. Jos tavara on tuotettu tai valmistettu kahdessa tai useammassa eri maassa, on alkuperämaa se, jossa tavaralle on tähän tarkoitukseen varustetussa yrityksessä suoritettu viimeinen merkittävä ja taloudellisesti perusteltu valmistus tai käsittely, joka on johtanut uuden tuotteen valmistumiseen.

Tekstiilituotteiden alkuperämaa on useimmiten se, jossa tuote on ommeltu tai viimeistelty.

Alkuperäsäännöt saattavat kuitenkin poiketa eri maiden välillä. Tämän vuoksi sama tuote voi saada eri alkuperän riippuen siitä, minkä maan alkuperäsääntöjä sovelletaan. Tuonnissa tuotteen alkuperämaa määräytyy yleensä tuontimaan sääntöjen perusteella.

Kokomerkintä

Kokomerkintä on tarpeellinen tieto, joka on oltava vaatteissa. Vaikka tuotteen koko ei ole pakollinen merkitä kulutustavara-asetuksen perusteella, se on kuitenkin asianmukaista antaa, jos se on olemassa ja se voidaan antaa. Esimerkiksi etämyynnissä on lain mukaan annettava tiedot tuotteen pääominaisuuksista. Pakatun tuotteen, kuten lakanan koko on mainittava tuotepakkauksessa.

Tuotteen koko ilmoitetaan yleensä numeroilla, kirjaimilla tai lasten vaatteissa pituusmittana senttimetreissä.

Suomalaista teollisuutta varten on laadittu N-2001-mittataulukko naisten vaatteita sekä PASSELI-mittataulukot miesten ja lasten vaatteita varten. Ne perustuvat suomalaisen väestön keskuudessa suoritettuihin mittauksiin.

Euroopan tasolla on saatavilla kokomerkintästandardisarja, jonka yritykset voivat halutessaan ottaa käyttöönsä. Standardisarjassa määritellään yhtenäinen terminologia, mittausmenetelmät vartalonmittojen määrittämiseksi sekä esimerkkejä mittataulukoista.

Standardeja kokomerkinnöistä

  • SFS-EN 13402-1:2001 Vaatetuksen kokomerkintä. Osa 1: Termit, määritelmät ja vartalon mittausmenetelmät
  • SFS-EN 13402-2:2002 Vaatetuksen kokomerkintä. Osa 2: Ensisijaiset ja toissijaiset mitat
  • SFS-EN 13402-3:2017:en Size designation of clothes. Part 3: Size labelling based on body measurements and intervals

Standardeja voi ostaa SFS-verkkokaupasta.

Käyttö- ja säilytysohje

Kulutustavaroista tulee tarvittaessa antaa myös käyttö- ja säilytysohje, sekä tieto tavaran käyttämisestä ja hävittämisestä mahdollisesti aiheutuvasta vaarasta.

Jäljitettävyys

Valmistuserätunnus on yleisesti vapaaehtoinen tieto. Se voi kuitenkin olla tiettyjä tuotteita koskevan erityislainsäädännön mukaan ehdoton vaatimus.

Yrityksen kannalta valmistuserätunnus tai muu yksilöimistieto on tärkeä esimerkiksi tilanteissa, joissa tuote joudutaan poistamaan markkinoilta tai siihen täytyy tehdä korjauksia. Mikäli erätunnistetta ei ole, saatetaan joutua poistamaan markkinoilta kaikki tuotteet. Tällainen tilanne voi esimerkiksi tulla kyseeseen lastenvaatteen kohdalla, jonka vaatimustenvastainen nyöri saattaisi aiheuttaa vaaratilanteita lapsille.

Katri Pylkkänen

Asiantuntija, tuotteet, materiaalit, vastuullisuus

+358 41 535 4379
katri.pylkkanen@stjm.fi