Tekstiilit, standardit ja kemikaalit

Tekstiilimateriaaleihin ja standardeihin liittyvät asiat ovat Suomen Tekstiili & Muoti ry:n asiantuntijaosaamisen ydintä. Meiltä löydät tärkeää tietoa myös tekstiilialalla käytettävistä kemikaaleista.

Tekstiilimateriaalit valmistetaan tekstiilikuiduista. Tekstiilimateriaaleihin kuuluvat langat ja langoista valmistetut tekstiilirakenteet, kuten kudotut kankaat, neulokset ja punokset sekä suoraan tekstiilikuiduista valmistetut tuotteet, kuten kuitukankaat, eristeet ja täytteet.

Standardien avulla voidaan varmentaa tuoteturvallisuutta, määrittää tuotteen laatua sekä edistää tuotekehitystä ja tuotteiden yhteensopivuutta. Tekstiilialalla standardien avulla säädellään esimerkiksi lastenvaatteiden turvallisuutta. Standardit mahdollistavat myös kilpailevien tuotteiden ominaisuuksien vertailun.

Tekstiilien tuottamiseen tarvittavia kemikaaleja käytetään raaka-aineiden ja kuitujen tuotannossa, materiaalien esikäsittelyssä, värjäyksessä ja painossa sekä viimeistyksissä tuomaan tuotteisiin haluttuja ominaisuuksia tai poistamaan ei-toivottuja ominaisuuksia. Tekstiilien ja vaatteiden on oltava turvallisia käyttäjilleen ja ympäristölle, ja kemikaalien hallinta on tärkeää tuotteen koko elinkaaren ajan.

Ajankohtaista aiheesta

Hae tukea yrityksellesi tekstiili- ja vaatetusalan standardointityöhön!

Suositus hoito-ohjemerkin sijoittamisesta päivitetty 

Pakkausten tuottajavastuu laajenee – liiton kooste pakkausten merkinnöistä EU:ssa