Tekstiilituotteiden pesu- ja hoito-ohjeet

Tekstiilituotteiden pesu- ja hoito-ohjeet ovat olemassa, jotta tuotteita osataan huoltaa oikein eivätkä ne vaurioidu huollettaessa. Tuotteiden valmistajat ja myyjät ovat velvoitettuja antamaan kuluttajille opastusta tuotteidensa hoidosta. Hoito-ohjeen käyttäjän eli kuluttajan tai pesulan, on voitava luottaa siihen, että ohjeet ovat oikein

Vaivattomimmin tieto annetaan hoito-ohjesymboleilla, mutta ne voidaan antaa myös sanallisesti suomeksi ja ruotsiksi. Hoito-ohjeiden tulee olla helposti löydettävissä ja pysyvästi kiinnitettyjä.

Hoito-ohjemerkki tulee kiinnittää ompelemalla, ellei sen liimaus kestä ohjeensa mukaista kemiallista pesua. Useimmiten hoito-ohjeet liitetään valmistajan merkin tai materiaaliselosteen yhteyteen.

Vaatteille ja tekstiileille suositellaan hoito-ohjeiden sijoittaminen vaatteissa ja tekstiileissä -ohjeen mukaista merkkien sijoittamista. Merkin ja sen kiinnitystavan tulee olla sellainen, etteivät ne heikennä tuotteen ominaisuuksia eivätkä aiheuta kuluttajalle haittaa tuotetta käytettäessä. Yhdistelmätuotteiden jokainen erillinen osa varustetaan hoito-ohjemerkillä.

Hoito-ohjesymboleita ei tule käyttää yksittäin, vaan kaikki viisi symbolia on esiinnyttävä hoito-ohjeessa seuraavassa järjestyksessä: vesipesu, valkaisu, rumpukuivaus, silitys ja kemiallinen pesu.

Hoito-ohjestandardeja

  • SFS-EN ISO 3758 Tekstiilit. Hoito-ohjemerkintäjärjestelmä
  • SFS 5236:2016 Tekstiilien hoito-ohjemerkintä. Sanalliset ohjeet.
  • SFS-opas 3 Tekstiilien hoito-ohjemerkintä. Käytännön toteutus
  • SFS 5773:2007 Tekstiilimatot. Mattojen pesu- ja kuivausohjelmat sekä hoito-ohjemerkintä

Standardeja voi ostaa SFS-verkkokaupasta.

Katri Pylkkänen

Asiantuntija, tuotteet, materiaalit, vastuullisuus

+358 41 535 4379
katri.pylkkanen@stjm.fi