Tekstiilimateriaalit

Tekstiilimateriaaleihin kuuluvat langoista valmistetut tekstiilirakenteet, kuten kudotut kankaat, neulokset, punokset ja langat sekä suoraan tekstiilikuiduista valmistetut tuotteet, kuten kuitukankaat, eristeet ja täytteet. Tekstiilituotteet sisältävät tekstiilimateriaalien lisäksi mm. värjäys- ja viimeistysaineita, muita tekstiilikemikaaleja ja eri materiaaleista valmistettuja lisätarvikkeita.

Tekstiilikuidut voidaan jaotella luonnollisen tai kemiallisen alkuperän mukaan. Luonnollisen alkuperän mukaan jaoteltaessa kuidut ovat joko luonnonkuituja tai tekokuituja. Kemiallisen alkuperän mukaan kuidut kuuluvat orgaanisiin tai epäorgaanisiin kuituihin. Luonnonkuiduista yleisin on puuvilla, tekokuiduista yleisin on polyesteri. Lisätietoja tekstiilikuitujen jaottelusta löydät tästä kuviosta.

Tekstiilikuituteknologian kehittyminen on mahdollistanut teollisen massatuotannon. Kuitujen raaka-aineina voidaan käyttää myös tavanomaisista poikkeavia raaka-ainelähteitä, kuten esimerkiksi maissia, sokerijuurikasta tai bambua. Usein näkee osin virheellisestikin markkinoitavan nk. bambukuitua, joka on tyypillisesti bamburaaka-aineesta valmistettua viskoosikuitua.

Lisätietoa tärkeimmistä tekstiilikuiduista löydät Kuituoppaastamme sekä Ginetexin laatimasta kuitutaulusta (löydät kuitutaulun sivun alareunassa olevalta linkkilistalta). Taulukossa ovat mm. kuitujen pituus- ja poikkileikkauskuvat, kemialliset ominaisuudet, tunnistusmenetelmät sekä yleiset hoito-ohjeet. Linkkilistan tekstiilikuitusanastosta löydät viralliset kuitunimet sekä niille suositeltavat lyhenteet useilla eri kielillä.

 

Aiheeseen liittyvät uutiset