Ympäristölaskuri

Suomen Tekstiili & Muoti ry on laatinut jäsenyritysten ja alan oppilaitosten käyttöön materiaalien ympäristövaikutusten kartoittamista helpottavan työkalun. Tavoitteena on auttaa liiton jäseniä vertailemaan eri tekstiilimateriaalien merkittävimpiä ympäristövaikutuksia sekä arvioimaan yrityksen omien tuotteiden ja tuotevalikoimien ympäristövaikutuksia.

Tekstiilien ja vaatteiden koko elinkaaren aikana aiheutuvista ympäristövaikutuksista yli puolet syntyy tuotteiden käytön aikana. Valmistuksen aikaisiin päästöihin vaikuttavat puolestaan etenkin raaka-aineiden ja materiaalien tuotanto.  

Suomen Tekstiili & Muoti ry:n ympäristölaskuri keskittyy materiaalien ympäristövaikutusten arviointiin, sillä näihin alan yritykset voivat omilla valinnoillaan vaikuttaa. Laskurissa on kaksi toimintoa: 

1) Tuotekohtainen materiaalien vertailu, jossa tiedot eivät tallennu mihinkään. 

2) Tuotevalikoiman ympäristövaikutusten arviointi, joka edellyttää yritykseltä tuotetietojen tallentamista laskuriin. 

Lisäksi laskuriin on tulossa tietopankki, johon on koottu lisätietoa tekstiilimateriaalien ympäristövaikutuksista.

Siirry STJM:n ympäristölaskuriin

Laskurissa on käytetty julkisesti saatavilla olevia päästötietoja, ja sen antamat luvut ovat suuntaa-antavia. Lisätietoa laskurissa käytetyistä päästölähteistä voit lukea täältä: STJM_Ympäristölaskurin päästökertoimet_30042020. 

Liiton jäsenet saavat laskurin automaattisesti käyttöönsä ottamalla yhteyttä Satumaija Mäkeen tai Hanne Mikkoseen.

Lisäksi liitto tarjoaa alan oppilaitoksille rajallisen käyttöoikeuden laskurin materiaalien vertailu -osioon. Oppilaitoskohtaiset tunnukset voi pyytää käyttöön Satumaija Mäeltä.