Ahlstrom-Munksjö aloittaa Tampereella hengityssuojamateriaalin tuotannon

Myös Suominen on aktiivisesti mukana kehitystyössä, jossa tavoitellaan suomalaista hengityssuojainten tuotantoa.

Kuitukankaita valmistavat yritykset ovat avainasemassa, kun Suomessa pyritään käynnistämään hengityssuojainten valmistusta. Standardien mukaisille hengityksensuojaimille ja niiden materiaaleille on tarkat vaatimukset, eikä niitä ole valmistettu Suomessa.

Erityyppisiä kasvomaskeja

Hengityksensuojain: täyttää EU:n henkilösuojainasetuksen vaatimukset

Kirurginen suu-nenäsuojus: täyttää lääkinnällisille laitteille annetut vaatimukset

Kasvomaski tmv. nimitys: itse tehty tai standardoimaton, usein kankainen, ei ole henkilönsuojain ja suojaustasoa ei määritetty

Suomalaiset yritykset ovat nyt yhteistyössä VTT:n kanssa testanneet materiaalien sopivuutta suojaimiin.

Ahlstrom-Munksjö kertoi käynnistävänsä hengityssuojamateriaalien tuotannon Tampereella sekä Italian Torinossa. Tampereen tehtaalla tuotantoon valjastetaan tuotantolinja, jota yleensä käytetään teollisuuden suodatinmateriaaleihin.

Yrityksen mukaan Tampereella tuotettava materiaali soveltuu tällä hetkellä hyvin kevyempiin hengityssuojaimiin normaalikäytössä. Sen laatu on jo lähellä kirurgisten hengityssuojainten vaatimustasoa, ja yritys jatkaa tuotekehitystä näiden vaatimusten täyttämiseksi.

Torinossa hienokuitujen tuotantolinjalla tuotettava materiaali puolestaan on jo hyväksytty käytettäväksi kirurgisissa hengityssuojaimissa.

Ahlstrom-Munksjö kertoo, että Tampereen tehdas kykenee lyhyellä varoitusajalla toimittamaan materiaaleja noin 10 miljoonaan hengityssuojaimeen kuukaudessa.

Myös kuitukangasyhtiö Suominen on mukana yhteistyössä, jonka tavoitteena on hengityssuojaintuotannon aloittaminen. Yritys tuottaa tavallisesti kuitukangasta hygieniatuotteisiin ja pyyhintämateriaaleihin.

VTT on testannut Suomisen erilaisia kuitukankaita ja niiden soveltuvuutta erilaisiin suojaimiin. Suomisen materiaali on jo ylittänyt testeissä tehokkuusluokan FFP1, joka sopii tietyntyyppisiin kevyempiin suojaimiin.

Mukana yhteistyössä on useita yrityksiä, jotka voisivat aloittaa valmistuksen kuitukangasyritysten tuottamista materiaaleista.

Lue lisää Ahlstrom-Munksjön tiedotteesta: Ahlstrom-Munksjö fights the COVID-19 pandemic by expanding the production of face mask materials to machines normally used for industrial filtration materials

Lisätietoa erityyppisistä suojaimista Tukesin, Työterveyslaitoksen ja Fimean yhteistiedotteesta: Itse tehty maski ei suojaa koronavirukselta – hengityksensuojainten pitää olla turvallisia ja taata riittävä suoja

 

Kuva: Kuvituskuva/Unsplash

Ajankohtaista aiheesta

Tekstiilimerkintöjen yhdenmukaistaminen helpottaa kaupankäyntiä ja parantaa kuluttajien luottamusta

Kiellettyjen ja rajoitettujen kemikaalien lista (RSL) päivitetty

Uutishuone