- Koulutus & osaaminen
- Työelämä
Apua yritysten työntekijäpulaan Startup Refugeesin osaajapankista
Suomen Tekstiili & Muodin ja Startup Refugees -järjestön yhteishanke on helpottanut tekstiili- ja muotialan työntekijäpulaa sekä auttanut turvapaikanhakijoiden ja pakolaistaustaisten henkilöiden työllistymisessä. Yhteistyössä syntynyt osaajapankki on edelleen liiton jäsenyritysten hyödynnettävissä ja apuna osaajatarpeen taltuttamisessa.
Suomen Tekstiili & Muodin ja turvapaikanhakijoiden yrittäjyyttä, työllistymistä ja ammattitaitoa tukevan Startup Refugees -järjestön yhteishankkeessa kartoitettiin vuonna 2019 tekstiili- ja muotialan osaajia.
Kasvomaskien ja muiden suojavarusteiden tuotanto on tänä vuonna lisännyt yritysten ompelijatarvetta eri puolilla Suomea. SNT-Groupin tuotantopäällikkö Carita Ekholm kääntyi Startup Refugeesin puoleen loppukesästä, kun yrityksen ompelijatarve kasvoi maskituotannon takia.
”SNT-Group ompelee alihankintana kuluttajakäyttöön suunnattuja kasvomaskeja Ahlstrom-Munksjön valmistamasta kuitukankaasta. Vaiheompelijoista on ollut huutava pula jo ennen koronaa, ja nyt tuo tarve on vielä korostunut”, kertoo Ekholm.
Yhteydenotto Startup Refugeesiin poiki heti kourallisen potentiaalisia ompelutaitoisia ja töistä kiinnostuneita tekijöitä. SNT-Groupilla oli työhönottokriteerinä kohtalainen suomen kielen taito, jotta perehdytys ja työturvallisuus saadaan taattua. Syyskuussa Tampereen Raholassa sijaitsevalla tehtaalla aloittivat kiireapuna maskiompelussa Mujtaba Sakhizadeh ja Reza Azizi.
Miehet ovat työskennelleet Suomessa aiemmin rakennusteollisuudessa, mutta kotimaassa Afganistanissa ehti kertyä pitkä kokemus ompelutöistä. Sakhizadehlla on kahdeksan vuoden ja Azizilla seitsemän vuoden työkokemus vaateompelusta. Molemmat jatkaisivat mielellään ompelutehtävissä myös tulevaisuudessa.
”Mujtaba ja Reza ovat todella osaavia kavereita, joten voin vain suositella yhteistyötä Startup Refugeesin kanssa tämän kokemuksen perusteella”, kiittelee Ekholm.
Myös neuleasusteita valmistavalla Nevilillä on myönteinen kokemus yhteistyöstä osaajarekrytoinnissa. Nevilin toimitusjohtaja Risto Viljanen on etsinyt Tampereelle ompelijoita ja neulekoneosaajaa.
”Meillä aloitti afganistanilainen ompelija marraskuun puolessa välissä. On niin hyvä ja ahkera työntekijä, että aikomuksena on vakinaistaa hänen työsuhteensa”, kertoo Viljanen tyytyväisenä.
Osaajaa tasoneulekoneen kanssa työskentelyyn ei ole vielä löytynyt, mutta etsintä jatkuu yhdessä Startup Refugeesin kanssa.
Työ auttaa kotiutumaan ja luo turvaa
Vuonna 2015 toimintansa Suomessa aloittaneen Startup Refugees -verkoston osaajapankissa on noin 4 500 aktiivisen maahanmuuttajan ja turvapaikanhakijan tiedot. Mukana on myös tekstiili- ja muotialan osaajia: vaattureita, räätäleitä, ompelijoita sekä teknisiä osaajia, kuten insinöörejä ja logistiikka- ja varastoalan osaajia. Lisäksi Startup Refugeesin tapaamien maahanmuuttajien joukossa on runsaasti perinteisiä käsityöläisiä ja taiteilijoita.
Valtaosa Startup Refugeesin kautta työllistyneistä ja palveluista hyötyneistä on turvapaikanhakijoita tai pakolaistaustaisia ihmisiä. Kaikilla järjestön tukemilla henkilöillä on työnteko-oikeus Suomessa.
”Työtämme on helpottaa näiden ihmisten pääsyä työelämään mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, sillä kokemuksemme mukaan työ aktivoi, itsenäistää, antaa ihmisarvoa sekä turvaa ja saa kotiutumaan uuteen paikkaan nopeammin. Lisäksi työpaikan tuomasta taloudellisesta turvasta hyötyy usein yhtä henkilöä laajempi yhteisö”, kertoo Startup Refugeesin työllistämisohjelman päällikkö Maiju Mitrunen.
Startup Refugees tukee ja neuvoo yritystä maahanmuuttajien rekrytoimisessa monella tavalla. Sopivien kandidaattien löytämisen lisäksi Startup Refugees esimerkiksi tarjoaa tukea palkkaukseen ja perehdytykseen liittyvissä kysymyksissä. Lisäksi järjestö kouluttaa valitut työntekijät suomalaisen työelämän käytäntöihin. Järjestö palvelee työnantajia ja työnhakijoita neljällä kielellä: suomeksi, englanniksi, dariksi ja arabiaksi.
Yritysten suuntaan Startup Refugees toimii kuin monikielinen HR-palvelu. Tavoitteena on madaltaa yritysten kynnystä palkata vasta maahan muuttaneita.
”Tullakseen osaksi yhteiskuntaa maahanmuuttajien on päästävä työhön kiinni. Työllistymistä voidaan tukea monella tapaa. Aina ei tarvitse osata esimerkiksi suomea täydellisesti, jotta voisi tehdä töitä. Haluaisinkin haastaa yrityksiä miettimään, tarvitseeko esimerkiksi ompelijan osata täydellistä suomea vai voisiko työkaveri auttaa kielen kanssa. Onko virheetön kieli tärkeämpää kuin työllistyminen?”, pohtii Mitrunen.
Startup Refugeesissä uskotaan, että uusien tulijoiden sopeutuminen suomalaiseen yhteiskuntaan on kaikkien asia. Järjestö kannustaa Suomen Tekstiili & Muodin jäsenyrityksiä lähtemään talkoisiin mukaan.
”Kannustamme kaikkia työvoimapulasta tai osaajien puutteesta kärsiviä yrityksiä ottamaan meihin yhteyttä”, sanoo Mitrunen.
Suomen Tekstiili & Muodin jäsenyritykset voivat olla rekrytointitarpeissaan suoraan yhteydessä Maiju Mitruseen (maiju@startuprefugees.com, p. 044 231 0804).