Brexit tuo uusia vaatimuksia tekstiilimerkintöihin

Brexit vaikeuttaa kansainvälistä kauppaa, vaikka EU ja Britannia saivatkin vapaakauppasopimuksen solmittua. Tekstiilituotteiden merkintöihin on tulossa muutoksia.

Britannian EU-eron myötä vientituotteista on tehtävä tulli-ilmoitukset ja muita selvityksiä, kuten mikä on tuotteiden alkuperä.

Kansainvälinen hoito-ohjemerkintäjärjestö Ginetex kertoo, että viennissä Iso-Britanniaan kuitusisältö- ja hoito-ohjemerkintöihin ei tule muutoksia. Tuotteen alkuperämerkintä ei ole jatkossakaan pakollinen.

Uusia merkintävaatimuksia

Uutta sen sijaan on se, että 1.1.2021 lähtien tuotetiedoissa on annettava yrityksen tiedot, mukaan lukien nimi ja yhteysosoite Iso-Britanniassa. Tiedot voivat olla 31.12.2022 saakka tuotteen mukana olevissa asiakirjoissa, mutta sen jälkeen niiden oltava pysyvästi kiinnitettynä tuotteeseen.

Jotta kuluttajaa ei johdeta harhaan, tämä voi myös tarkoittaa, että tuotteeseen joudutaan merkitsemään alkuperämaa. Me Suomen Tekstiilissä ja Muodissa seuraamme tilanteen kehittymistä ja tiedotamme mahdollisista muutoksista jäsenyrityksille.

UKCA-merkintä CE-merkinnän tilalle

Iso-Britanniassa otettiin myös vuoden alusta käyttöön oma merkintä CE-merkityille tuotteille, kuten lelut ja henkilönsuojaimet. UKCA-merkki tuli 1.1.2021 käyttöön koko Iso-Britanniassa, lukuun ottamatta Pohjois-Irlantia. Yrityksillä on lupa käyttää tuotteissaan CE-merkintää 1.1.2022 asti. UKCA-merkkiä ei voida kuitenkaan käyttää EU:n markkinoilla CE-merkin sijasta.

Muista jäsenetu: kooste kansainvälisistä tuotemerkinnöistä

Liiton jäsenyrityksille kootussa tietopaketissa on runsaasti linkkejä sekä keskeisten vientimaiden merkintäsäännöksiin että hyviin alan tietolähteisiin. Koosteessa kerrotaan myös, milloin kuluttajaverkkokaupassa tuotemerkinnät täytyy antaa asiakkaan kielellä. Kooste on ladattavissa stjm.fi-sivuston jäsensivuilta.

Tunnukset hukassa? Saat tunnukset Marja-Leena Suikkaselta.

Lue lisää

Ginetex brexitistä

Iso-Britannian ohjeet tekstiilimerkinnöistä

Lisätietoja UKCA-merkinnästä

Tuotemerkinnät kansainvälisessä kaupassa (STJM:n jäsenyrityksille)

Katri Pylkkänen

Asiantuntija, tuotteet, materiaalit & vastuullisuus

+358 41 535 4379
katri.pylkkanen@stjm.fi

Anne Ruokamo

Johtava asiantuntija, kansainvälinen liiketoiminta & rahoitus

+358 40 544 0886
anne.ruokamo@stjm.fi

Ajankohtaista aiheesta

Hae tukea yrityksellesi tekstiili- ja vaatetusalan standardointityöhön!

Suositus hoito-ohjemerkin sijoittamisesta päivitetty 

Uutishuone