Fashion x Growth: How to get Funding for Fashion? -tapahtuma herätti keskustelua muotialan rahoituksesta

Suomen Tekstiili & Muodin Slush-sivutapahtuma kokosi yhteen muoti- ja vaatealan yrityksiä ja sijoittajia keskustelemaan muotialan rahoituksesta. Illan aikana ääneen pääsivät pääomasijoittajien lisäksi myös kotimaiset muotibrändit.

Suomen Tekstiili & Muodin vaikuttamistyön keskiössä on tekstiili- ja muotialalle tavoiteltava laaja-alainen kasvuohjelma. Julkisen tuen ja rahoituksen lisäksi on tarve myös yksityiselle rahoitukselle. Fashion x Growth: How to get Funding for Fashion? -tapahtuman tarkoituksena oli yhdistää sijoittajia ja yrityksiä toisiinsa sekä lisätä pääomasijoittajien ymmärrystä muotialasta. Illan juontajana toimi Robes Rental -yrityksen perustaja ja Muotipodi-podcastista tuttu Anna Sillanpää.

Tapahtuman aluksi liiton toimitusjohtaja Marja-Liisa Niinikoski avasi tilaisuuden katsauksella alan tulevaisuuden näkymiin ja kasvupotentiaaliin. Alustusta seuraavissa puheenvuoroissa kuultiin kotimaisia ja kansainvälisiä sijoittajia, kun lavalle nousivat H&M CO:LABin sijoitusjohtaja Erik Karlsson, Lyra Ventures partneri Alicia Teo sekä Vaaka Partnersin toimitusjohtaja Juha Peltola. Puheenvuorojen aikana jaettiin arvokasta tietoa siitä, minkälaisia kriteereitä sijoituksille on ja minkälaisia trendejä ja ilmiöitä sijoittajat seuraavat. Kukin sijoittaja avasi myös vuorollaan oman yrityksensä sijoitusportfolion sisältöä.

Tilaisuuden lopuksi keskustelu jatkui paneelikeskustelussa, johon liittyivät sijoittajien lisäksi kahden erikokoisen brändin toimitusjohtajat, Sampsa Laine Mannalta & Co:lta ja Petteri Kiuru Wølmark Finlandilta. Paneelikeskustelun aiheena oli muodin rahoituksen nykytila, riskisijoittamisen haasteet ja mahdollisuudet muotialalla. Keskustelun aikana Laine ja Kiuru haastoivat sijoittajia siitä, että tällä hetkellä kasvurahoittamisessa painotus on teknologioissa, kun muotialalla kyse on asiakasymmärryksestä ja huippulaadukkaista tuotteista.

Puhujat vasemmalta oikealle: Erik Karlsson, Alicia Teo ja Juha Peltola, Kuva: Katariina Salmi

Ajoitus ja oikeanlainen osaaminen herättävät kiinnostusta

Paneelissa jaettiin useita vinkkejä rahoituksen hakemiseen. ”Ensimmäinen sijoitus on vaikein, koska yrityksen avainnumerot puuttuvat. Kiinnostus herättää kiinnostusta”, Petteri Kiuru rohkaisi kanssayrittäjiä. Vaaka Partnersin Juha Peltola kehotti yrityksiä olemaan realistisia ja perehtymään rahastojen eroihin: Buyout-rahastolta ei kannata hakea sijoitusta yritykselle, joka on alkutekijöissään.

Pienen muotialan yrityksen kannattaa tiedostaa oman tiimin vahvuudet ja toisaalta myös heikkoudet. Loistavan suunnittelijan ei kannattaisi keskittyä talousasioihin, vaan pyrkiä löytämään itselleen sopivat kumppanit. Paneelikeskustelussa korostettiin tiimin tärkeyttä. ”Venture Capital -sijoittajat arvioivat tiimiä, koska yrityksen toivotaan kasvavan nopeasti”, muistutti Alicia Teo Lyra Venturesilta. Enkelisijoittajalta sen sijaan voi saada yritykselle rahoituksen lisäksi tärkeää osaamista. Myös tässä tapauksessa on tärkeää löytää oikeanlainen ihminen. Sampsa Laine kiteytti illan keskustelua (joka jatkui kuplivana myös virallisen ohjelman jälkeen): ”Kannattaa keskittyä ihmisiin. Ja tehdä yhteistyötä.”

 

Jutun kuvat: Katariina Salmi

Anni Leiponen

Asiantuntija, viestintä

+358 50 345 3517
anni.leiponen@stjm.fi

Ajankohtaista aiheesta

Hae mukaan: Ylimmän johdon sparrausverkosto jatkaa kestävän kansainvälisen kasvun aiheilla

Muodista voidaan tehdä miljardibisnes Suomessakin

Uutishuone