Glasgow’n ilmastokokous käyntiin – suomalaisen tekstiilialan ilmastotyö esittelyyn kansainväliselle yleisölle

Suomalaisten toimialalittojen kesällä 2020 julkaisemat vähähiilitiekartat ovat olleet kansainvälisesti ainutlaatuinen hanke. EK on avannut climate2035.fi -sivuston, jonka kautta myös suomalaisen tekstiilialan vähähiilitiekartta ja ilmastotyö ovat esiteltävissä niin Glasgow’n ilmastokokouksessa kuin muillakin kansainvälisillä foorumeilla.

Ilmastonmuutos on jälleen kansainvälisen politiikan kuuma puheenaihe, kun YK:n ilmastokokous COP26 käynnistyy tänään Glasgow’ssa. Kyseessä on merkittävin ilmastoasioita käsittelevä kansainvälinen kokous sitten Pariisissa vuonna 2015 pidetyn ilmastokokouksen.

Suomi on ilmastokäänteen eturintamassa, kun kansallisena tavoitteena on muuttaa yhteiskunta hiilineutraaliksi jo vuoteen 2035 mennessä. Toimialojen vähähiilitiekartat ovat menetelmä, jolla Suomen elinkeinoelämä on viitoittanut tietä tavoitteen käytännön toimeenpanoon. Suomen Tekstiili & Muoti ry vastasi tekstiilialan tiekarttatyöstä, joka on osa 14 eri toimialan tiekarttojen yhteen sovitettua ja integroitua kokonaisuutta.

EK on avannut juuri englanninkielisen climate2035.fi -sivuston, joka tarjoaa tiiviit esittelyt eri toimialojen vähähiilitiekartoista. Sivustolla on esillä myös suomalaisen tekstiilialan ilmastotyö ja ratkaisut, joiden avulla koko globaali tekstiiliteollisuus voi tulevaisuudessa vähentää päästöjä.

”Suomalainen tekstiiliala voi paitsi muuttua itse hiilineutraaliksi, niin tarjota myös ratkaisun tekstiilialan globaaleihin ilmastohaasteisiin. Esimerkiksi uusille bio- tai kierrätyspohjaisille tekstiilikuiduille on valtava kysyntä ja tarjolla  miljardien eurojen markkinat”, sanoo Suomen Tekstiili & Muoti ry:n johtava asiantuntija Satumaija Levón.

Hiilineutraali tekstiili- ja muotiala 2035

Suomen Tekstiili & Muoti on sitoutunut edistämään myös kansallisen hiilineutraalisuustavoitteen saavuttamista. Vauhdittaakseen siirtymää ja tarjotakseen yrityksille työkaluja omien ilmastovaikutustensa arviointiin liitto on lanseerannut Hiilineutraali tekstiili 2035 -sitoumuksen.

”Sitoumus on avoin kaikille tekstiili- ja muotialan yrityksille, jotka haluavat työskennellä aktiivisesti päästöjen vähentämiseksi ja osoittaa omaa ilmastojohtajuuttaan. Meille se tarjoaa myös keinon seurata alan yritysten ilmastotyötä ja nostaa hyviä esimerkkejä alan kansainväliseen ilmastokeskusteluun”, sanoo Levón.

Lue lisää tekstiilialan hiilineutraalisuussitoumuksesta www.hiilineutraalitekstiili.fi

 

Ajankohtaista aiheesta

Vaatetuotannon digitalisaation kriittiset kulmakivet – automaatio ja datanhallinta

Väistyykö pikamuoti kiertotalouden tieltä?

Uutishuone