Hiilineutraali tekstiiliala 2035 -sitoumus: Mukana jo 28 yritystä

Sitoumukseen ovat viimeisimpänä liittyneet Turo Tailor, Nanso, Inka, Finarte, Dimex, Lennol ja Samuji. Sitoumukseen liittyneiden yritysten joukossa on tekstiilien arvoketjun eri vaiheen toimijoita. Yrityksiä yhdistää aktiiviset toimet liiketoiminnan ilmastopäästöjen hallintaan ja sitoutuminen hiilineutraalisuuteen vuoteen 2035 mennessä.

Vuonna 2021 lanseerattu sitoumus kutsuu talkoisiin vähäpäästöisemmän toimialan puolesta. Sitoumuksessa mukana olevat yritykset saavat konkreettista tukea vastuullisuustyöhön, yrityksille tarjotaan muun muassa säännöllisesti ilmasto- ja ympäristöpainotteisia koulutuksia, webinaareja ja materiaaleja sekä OpenCO2.net-pohjainen hiilijalanjälkilaskuri, joka on räätälöity alan tarpeita varten. Ilmastovaikutusten raportoinnissa luokitellaan päästöt scope 1, 2 ja 3 -luokkiin GHG-protokollan mukaan. Laskurin avulla yritykset pääsevät laskemaan toimintansa ilmastovaikutukset. Etenkin scope 3:n laskentaa varten työkalu on tuottanut tarvittavaa lisäarvoa sekä yrityksille että muille sidosryhmille, joka on tärkeää, sillä toimialan scope 3 -päästöjen osuus koko liiketoiminnan päästöistä on jopa yli 90 %. Näistä peräti 89 % aiheutuu tekstiilikuitujen ja materiaalien tuotannosta.   

Sitoumuksen kautta yritykset saavat tukea ja tarvittavia työkaluja toimintansa ilmasto- ja ympäristötyön hallintaan ja kehittämiseen. Kuuntelemme herkällä korvalla yrityksiä ja pyrimme vastaamaan niiden tarpeisiin”, kertoo vastuullisuuden ja kiertotalouden johtava asiantuntija ja Hiilineutraali Tekstiiliala 2035 -sitoumuksesta vastaava Emilia Gädda

Kuva: Dimex

Eväitä vastuullisuustyöhön

Kuluneen vuoden aikana yritykset ovat sitoumuksen tarjoamien työkaluilla laskeneet toimintansa päästöjä sekä kehittäneet sisäisiä toimintatapojaan. Yrityskohtaisia sparrauksia on järjestetty etenkin kevään aikana, jolloin monilla yrityksillä edellisen vuoden raportointi on ollut ajankohtaisimmillaan. Lisäksi vuoden aikana on järjestetty webinaareja muun muassa tuotekohtaiseen päästölaskentaan, vastuullisuus- ja päästöraportointiin ja viestintään, päästövähennystoimiin ja -toimenpiteisiin liittyen. Webinaarien ajankohtaisesta sisällöstä ovat vastanneet suomalaiset alan asiantuntijat. Lisäksi webinaarien aikana on päästy kuulemaan yrityskohtaisia esimerkkejä sekä tietoa ajankohtaisista tutkimuksista ja lainsäädännön kehityksestä. Erittäin tärkeäksi on koettu myös yritysten välinen keskustelu aiheesta ja tätä halutaan tulevaisuudessa kehittää entisestään.    

”Sitoumus on näkemykseni mukaan tärkeä ja konkreettinen työkalu, jonka tehtävänä on ennen kaikkea tukea kaiken kokoisia ja arvoketjun eri vaiheissa toimivia tekstiili- ja muotialan yrityksiä vastuullisuusmatkallaan. Sitoumuksen on jatkuvasti kehityttävä, jotta se vastaa yritysten tarpeisiin”, Gädda kuvailee.

Hiilineutraali tekstiiliala 2035 -sitoumuksen allekirjoittaneet yritykset ovat sitoutuneet tavoittelemaan hiilineutraalisuutta omassa toiminnassaan viimeistään vuoteen 2035 mennessä. Kaikki sitoumuksen yritykset löytyvät sivuiltamme.

Jutun pääkuva: Samuji

Emilia Gädda

Johtava asiantuntija, vastuullisuus & kiertotalous

+358 41 545 8142
emilia.gadda@stjm.fi

Ajankohtaista aiheesta

Kestävyyssääntely etenee – yritysvastuudirektiivi astuu voimaan heinäkuussa

Ekosuunnitteluasetus hyväksytty: yritysten näkökulmien huomioiminen tuoteryhmäkohtaisten kriteerien valmistelutyössä on erittäin tärkeää

Uutishuone